Urugvaj - Francuska 1966: Mundijal na kom su trke pasa bile važnije

Ako ni zbog čega drugog, onda samo zbog toga što obe selekcije spadaju u osvajače FIFA Svetskog kupa, utakmicu koju će Francuska i Urugvaj odigrati u Nižnjem Novgorodu možemo smatrati finalom pre finala.

Naravno,  ne može se napraviti prevelika greška ni ako bismo takav status dodelili okršaju između Belgije i Brazila, pogotovo zbog velikog broja zvezda koje se nalaze u njihovim sastavima. Međutim, nekako nam se i pored toga čini da susret Trikolora i Urusa može da bude mnogo fudbalskiji, čak iako je pomalo pod senkom daleko eksponiranijeg duela Crvenih đavola i Karioka.

Afričke reprezentacije u Rusiji – dosta se očekivalo, malo se postiglo

Oskar Tabares je svoju kadrovski pomalo ograničenu ekipu, taktički pripremio skoro savršeno. Odrednicu ,,skoro” ćemo izbaciti ako Urugvaj postane svetski šampion, što bi bio treći put u istoriji ove zemlje. Zadivljujuće je na koji je način 71-godišnji trener iskoristio svaki atom potencijala svojih fudbalera na najracionalniji mogući način.

https://twitter.com/YoorWullie/status/1014253377029632001

Ne sme se zaboraviti da Urugvaj nema ni 3,5 miliona stanovnika od čega više od trećine živi u Montevideu, iz čega se može zaključiti o brojčanoj skromnosti fudbalske baze koja postoji u toj zemlji. A opet, Urugvaj bi mogao na drugom uzastopnom mundijalu da se nađe u polufinalu. Jedini veći problem je povreda Edinsona Kavanija čije je pojavljivanje na terenu stadiona u Nižnjem Novgorodu i dalje neizvesno.

Francuska bi mogla da ima problem sa svojom odbranom

Francuska po broju velikih zvezda nimalo ne zaostaje za Brazilom ili Belgijom. Dešamp je uspeo u nameri da ih podredi kolektivu što se najbolje vidi na primeru Antoana Grizmana koji je sav svoj talenat uposlio u cilju zajedničkog uspeha. Da nije tako, ni Kilijan Mbape sigurno ne bi zablistao na takav način da ga, iako je dve godine stariji, porede sa Peleovim pojavljivanjem na mundijalu u Švedskoj.

Kažu da je Urugvaj – Francuska finale pre finala, a kvote su odlične!

Ono što se može oceniti kao nedostatak je isuviše prostora koji odbrambeni fudbaleri Francuske dopuštaju protivničkim napadačima. Ako Kavani bude spreman, on i Suarez će sigurno znati kako to da iskoriste.

https://twitter.com/UruFootballEN/status/1014529141520003073

Urugvaj i Francuska su se do sada tri puta susreli na svetskim prvenstvima: 1966. u Engleskoj, 2002. u Japanu i Južnoj Koreji i 2010. u Južnoj Africi. Interesantno je da su sve tri utakmice odigrane u grupnoj fazi, a nama je najzanimljiviji bio duel na mundijalu na kome je Engleska stigla do za sada jedine titule.

Trke pasa su bile važnije od utakmice Urugvaj – Francuska

Prvobitno je planirano da se meč odigra na Vembliju, ali je zbog dobro poznate engleske privrženosti tradiciji (a pomalo i hermetičnosti) mesto odigravanja promenjeno iz jednog pomalo bizarnog razloga.

Naime, radi se o tome što su u isto vreme na Vembliju bile organizovane trke pasa, pa se dogodilo ono što je danas nezamislivo – životinje su dobile prednost nad fudbalerima. Susret je odigran na stadionu Vajt Siti, koji se koristio i za Olimpijske igre u Londonu 1908. godine.

Engleska želi u polufinale, kvote za okršaj sa Švedskom su ovde

Drugi kuriozitet je da su u sastavima igrali očevi fudbalera koji su kasnije takođe nastupali za reprezentacije svojih zemalja, i čak bili rivali na mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji. Radi se o Pablu Forlanu, ocu čuvenog Dijega i Žanu Đorkaefu, čiji je sin Juri bio poznati reprezentativac Francuske. Pablo Forlan je doduše u susretu koji je Urugvaj dobio rezultatom 2:1 bio rezerva, ali se na terenu od prvog minuta našao Žan Đorkaef.

https://twitter.com/VibronsFootball/status/1012287442756435968

Urusi su takmičenje nastavili kao prvi u grupi, ali su u četvrtfinalu poraženi od kasnijeg finaliste Nemačke rezultatom 4:0.

Strelci golova na Vajt Siti stadionu su bili Roća i Kortes (Urugvaj) i De Buržojn (Francuska), a timovi su nastupili u sledećim sastavima:

Urugvaj

Mazurkevič, Troče, Manisera, Gonkalves, Kaetano, Kortes, Sasija, Roća, Perez, Ubina, Vijera

Francuska

Obur, Artelesa, Bonel, Bosker, Bidzinski, De Buržojn, Đorkaef, Gonde, Hauzer, Erber, Simo.

Postavi odgovor