Valeri Božinov pre Del Pjera? Pa kakav je to Juventus bio?

Danas nije teško navijati za Juventus koji je toliko nadmoćan u italijanskom fudbalu, ali vremena nisu uvek bila tako sjajna i bajna na crno-beloj strani Torina, pogotovo polovinom prošle decenije.

Pristalice Stare dame se osećaju nedodirljivo i ako uopšte i imaju nekih muka, one se odnose na teškoće prilikom prenosa dominacije sa Apenina na Evropu. Ona, zapravo izostaje, iako Juventus svake sezone napreduje i na terenu i u drugim oblastima.NOVI EVROGOL PODKAST – VRAĆA SE SUPERLIGA, PRIČAMO O VEČITIMA, RADNIČKOM, VOJVODINI I OSTALIMA!No, napreduju i ostali, ulaganja su ogromna i doći do trofeja u Ligi šampiona nikome nije lako. Dva finala u poslednje četiri godine su potvrdile dobar rad, a ugovor sa Ronaldom želju da se najzad napravi i poslednji korak.

Sedam uzastopnih titula i osma na putu, čine da je lako zaboraviti da pre nešto više od deset godina ništa nije bilo tako ružičasto u bašti Bjankonera. Čuveni Kalčopoli je klub uzdrmao iz temelja, a posle izbacivanja u Seriju B, lista timova koji nikada nisu napuštali Kalčo se svela na samo jedno ime – Inter. Kao posledica skandala je bilo to i da je jedan Frosinjone u Torino dolazio sa idejom da se ne preda unapred.

Gaetano Širea – legenda koja povezuje Juventus i Atalantu

Juventus je dosuše, imao sastav prejak za Seriju B, ali kakva je razlika u odnosu na današnji dovoljno govori podatak da je mesto u njemu našao i jedan Valeri Božinov, nekadašnji fudbaler Partizana. Bugarin svakako nije bio odgovarajuća zamena za Zlatana Ibrahimovića koga nije zanimalo igranje u drugoligaškoj konkurenciji, ali je on u toj sezoni postigao čak sedam takmičarskih golova.

Neki fudbaleri su svojim ostankom zauvek zadužili Juventus

Juventus je ipak uspeo da zadrži neke fudbalere kojima je dres Stare dame bio važniji od novca ili ligaškog statusa. Među onima kojima se zbog toga duguje večna zahvalnost se nalaze Alesandro Del Pjero, Pavel Nedved, Đanluiđi Bufon, David Trezege, Mauro Kamoranezi, dok su osim Ibrahimovića, ekipu napustili Fabio Kanavaro (Real), Patrik Vijera (Inter), Luka Zambrota (Barselona), Adrijan Mutu (Fiorentina).

Frosinjone je za razliku od Stare dame, u Seriju B stigao kroz plej-of, ostvarivši istorijski uspeh pod vođstvom Ive Jakonija. Devet godina kasnije, klub je napravio još veći iskorak plasmanom u Seriju A kada je na klupi bio Roberto Stelone. Žuto -plavi su se zadržali samo jednu sezonu, ali su posle dve godine ponovo postali član elite u kojoj se trenutno bore za opstanak.

Ono vreme kada je i Kjelini bio ,,centarfor“: Juventus – Inter 2009. 

U sezoni 2006/07 Juventus je bio domaćin u prvom delu sezone, a Frosinjone je na Olimpijski stadion došao krajem oktobra. Gosti su se dobro branili, a osim po tome što je bila prvi susret ovih rivala ikada, utakmica će ostati upamćena još samo po pobedonosnom golu Del Pjera, koji je na toj utakmici ušao kao rezerva umesto Bojinova! Legendarni italijanski fudbaler je u 73. minutu dao 200. gol u dresu Bjankonera.

Utakmica u drugom delu sezone se igrala na Komunaleu u Frosinjoneu, a Juventus je pobedio golovima Marsela Zalajete. U tom meču je na terenu bio i sadašnji fudbaler Stare dame Đorđo Kjelini, koji je u provm poluvremenu zamenio povređenog Markionija.

Treneri Didije Dešamp i Ivo Jakoni su u Torinu izveli sledeće sastave:

Juventus

Bufon, Birindeli, Kovač, Bumsong, Balzareti, Kamoranezi, Zaneti, Paro, Nedeved, Trezege, Bojinov. Igrali su još Del Pjero, Markizio i Markioni.

Frosinjone

Zapino, Pera, Kanarisa, Antonioli, Iskia, Lodi, Anaklerio, Dantoni, Venanzio, Marđota, Di Nardo.

 

 

Postavi odgovor