Veliki Žigić i ,,mali'' Munitis - razlozi zbog kojih nam nedostaje Rasing Santander

Onim ljubiteljima fudbala koji su polovinom prošle decenije pomnije pratili španski fudbal i špansku ligu, sigurno nedostaje Rasing iz Santandera, koji je sa izuzetkom jedne sezone, celu spomenutu dekadu proveo u društvu najboljih španskih timova.

Te godine su bile drugi deo ,,zlatnog doba” ovog kluba, koji je od sezone 1993/94 pa sve do 2011/12, boravio u Primeri. Najčešće je bio u sredini tabele, ali je i dva puta pred kraj perioda stizao do polufinala Kupa Kralja, a najbolji ligaški plasman mu je bio šesto mesto (2008). Zeleno-beli se već nekoliko sezona takmiče u trećoj diviziji španskog fudbala i planiraju svoj povratak na veliku scenu.

Rasing dolazi iz oblasti Kantabrija koja je sa jedne strane tik uz Atlantski okan, a sa ostalih ograničena Baskijom na istoku, Kastiljom i Leonom na jugu i Asturijom na zapadu. Rasing je osnovan pre sto pet godina, ali u Kantabriji veliku popularnost ima rukomet , ali i veslački sportovi zbog blizine mora.

Koliko je stvarno dobar Luka Jović? Drugi najbolji u Top5 liga Evrope!

Klub se do početka drugog rata takmičio u najboljoj Ligi Španije, a onda tek povremeno imao uspone i periode od po pet-šest godina u istom okruženju. Poslednji je bio najduži najuspešniji. Pad u niži rang se poklopio sa preuzimanjem kluba od strane indijskog biznismena Ahsana Sajeda, a stvari su postale kritične 2014. godine kada su fudbaleri zbog neisplaćenih zarada odbili da igraju.

Nikola Žigić za Rasing odigrao neke od svojih najboljih utakmica u karijeri

Ljubiteljima fudbala u Srbiji je Rasing posebno bio interesantan kada je za njega igrao Nikola Žigić, koji je u tom klubu proveo možda i najbolje dane u svojoj inostranoj karijeri. Žigić je odlično sarađivao sa Pedrom Munitisom, inače rođenim u tom gradu, koji je fizički bio njegova sušta suprotnost. Žigić je u dva navrata nosio zeleno-beli dres, a posebno je bio u formi 2009. godine kada je na devetnaest utakmica postigao trinaest golova.

Među poznatijim fudbalerima u istoriji ovog kluba se nalaze Santiljana, Luis Garsija, Amaviska, Dmitri Radčenko, Vladimir Beščasni, Felipe Melo, Karlos Bokanegra i mnogi drugi.

Rasing se trenutno nalazi u vođstvu u svojoj diviziji Segunde B, sa samo jednim porazom posle četrnaest odigranih kola. Ima ubedljivo najbolju gol razliku (31:9), svih sedam pobeda na El Sardineru, gde je pred svojim navijačima primio samo dva gola. Trener je Ivan Anija koji je svojevremeno igrao sa sve mlađe selekcije Crvene furije, a 1995 godine bio šampion Evrope i od koga se očekuje da obezbedi plasman u viši rang.

Postavi odgovor