INTERVJU - Zoran Mirković: I posle 25 godina žalim zbog poteza u Zagrebu - situacija u kojoj dete ne želi da dođe u Partizan je za mene kraj sveta!

Junak Evropskog prvenstva, a da minut na njemu nije odigrao – Zoran Mirković, u narodu poznatiji kao Batica.

SPECIJALAN POKLON STIŽE: Registruj se i opremi stan – vaučer od 10.000 EUR te čeka!

Kada je 9. oktobra oko 20.15 pred 40.000 hrvatskih navijača na Maksimiru uradio to što je uradio, malo ko je verovao u srećan kraj. Isprovociran od strane Roberta Jarnija zaradio je crveni karton u najvažnijem meču od raspada Jugoslavije i izazvao neverovatan bes čitavog stadiona…

Ipak, Plavi su te večeri odigrali utakmicu za pamčenje sa igračem manje čitavog drugo poluvreme i uspeli da se usred Zagreba pred očima bronzanih iz Francuske plasiraju na EURO 2000. godine – ispostaviće se i poslednji do dana današnjeg.

YU01
Reprezentacija Jugoslavije pred meč na Maksimiru, 1999. foto / MN Press

Dočekan je Batica na beogradskom aerodromu poput narodnog heroja, a suspenzija od tri meča direktno je uticala na to da ne bude putnik za Belgiju i Holandiju.

Sada toliko vremena kasnije, ostaje li žal?

Žalim, naravno… Nesvesno sam to uradio, ali kako je moglo da bude i da me je neko pitao u 43. minutu da napišem scenario, a da nekom mora da odleti glava, potpisao bih da bude moja i da se završi kako se završilo” počinje Mirković priču za Meridian sport.

Od tog momenta do sada, prošlo je gotovo 25 godina, a Srbija se nijednom nije našla među elitnim evropskim selekcijama.

“Velika je suša. Čak i kada je promenjen model kvalifikacija, preskočili smo dva Evropska prvenstva. Negde nam je falio faktor sreće, a negde sposobnosti i znanja. Sada smo ponovo na Evropskom prvenstvu, ali nema te euforije kao što je bilo 2000. godine. To nije loša polazna tačka, da nemamo prevelike ambicije i očekivanja, kao što je bilo pred Katar.”

20181027mmMirkov04 1
Foto: MN Press

Šta očekivati od ovog šampionata i od koga? Deluje da je napad u boljem stanju od odbrane – trebalo je da glasi naša konstatacija, na kojoj nas je Mirković prekinuo uz osmeh braneći reon terena iz igračkih dana.

“Često gledamo navijački i grešimo kada optužimo nekog iz odbrane… U savremenom fudbalu se brani svih 11 igrača. Najviše se očekuje od najiskusnijih i najkvalitetnijih. Uvek se vraćam na priču da kičmu reprezentacije čine igrači koji imaju šampionski gen. Oni su bili evropski i svetski prvaci u nekom periodu svog razvoja. Imam veliki respekt za celu generaciju. Tu polažem najveće nade. Izuzetno se dobro znaju. Bitno je da su svi zdravi, imaće dosta vremena da tempiraju formu. Grupa nije laka, ali postoje i teže. Engleska je favorit na papiru, a prema njemu smo kvalitetniji od Danske i Slovenije. Međutim, on služi za pisanje, brisanje, cepanje… To sve mora da se pokaže na delu.”

Mladost ili iskustvo – možda i sve pomalo…

“Sigurno je da se uvek teži da imaš iskustvo, energiju i snagu. Ipak, ovo je turnirsko takmičenje i nema pravila. Svaka utakmica je bitna i uvek je dobro da imaš veći broj raspoloženih igrača. Biće tu suspenzija, nekad budu i povrede.”

srbija litvanija fss reprezentacija press 35822
Foto: Starsport

Dok se Srbija “pati” četvrt veka oko plasmana na Evropsko prvenstvo, susedi Hrvati su uspeli da osvoje tri medalje na Mundijalima. I nekadašnji fudbaler Juventusa, Fenerbahčea i Atalante se slaže sa tim i dodaje:

“Luka Modrić je zaslužio da se nađe u svim fudbalskim udžbenicima. Ima veliki uticaj i u Realu, ne samo u reprezentaciji. On je taj lider koji vuče sve i daje primer igračima kako treba. Kada bi upoređivali jednog po jednog, nema velike razlike. Ali Hrvatska je napravila kolektiv i ekipu, stalni su učesnici na velikim turnirima. Imamo na šta da budemo ljubomorni.”

Priča sa Mirkovićem ne bi bila potpuna bez Partizana. Situacija jeste teška, za njega na ličnom nivou i mnogo teža, pa sa pravom konstatuje da su promene potrebne.

“Partizan je izgubio primat u poslednjih sedam godina. Došao je u situaciju da igrač neće da dođe u klub. Bilo da je pionir, kadet, omladinac ili prvotimac. To je kraj sveta za mene. Partizan je u velikoj krizi. Znam da kada sam bio u klubu da smo se zlopatili. Ne osvajaš trofeje, u krizi si rezultata, svaka godina se završava na sličan način. Vučeš nekom energijom trenera, ali se sve završi na isti način. Do sada su samo treneri i igrači plaćali cehove. Da treba da se nešto menja u drugim strukturama, naravno da treba. To su činjenice i dokazi. Nešto treba da se promeni. Ako je neko uspešan, skineš mu kapu. Kada se gleda hronološki, od odlaska Zečevića i Bjekovića su se očekivale bolje stvari, ali ja to nisam video. Sve je išlo na gore. I to što eventualno treba da dođe novo, pitanje da li će biti bolje.”

Zoran Mirković Partizan
Foto: Starsport

Prethodnih meseci se pojavila informacija da bi Bata Mirković mogao da pojača stručni štab trenera Fenerbahčea Ismaila Kartala. Međutim, bivši reprezentativac naše zemlje je demantovao ta pisanja.

“Nije bilo kontakta sa Fenerbahčeom. To je totalno druga uprava od one kada sam ja bio klubu. Sve te igrače znam samo sa televizije, nisam ih nikad video uživo, a kamoli pričao sa njima.”

Da se nešto kakvim čudom promeni preko noći – hoće li vas javnost ponovo videti u fudbalu?

“Poslednjih pet godina sam se izolovao posle odlaska iz Partizana, zato što sam ja tako hteo. Opekao sam se više puta, ne samo kao trener. Rekao sam da više neću sebi to da dozvolim. Sve dok nekih 20 imena koji gravitiraju u srpskom fudbalu budu na talonu, mene neće biti. Sad, šta je realnost? Da li će se njih 20 pomeriti – neće sigurno. Imam neki svoj izgovor, kakav god bio” sa gorčinom u glasu završava Mirković razgovor za naš portal.

PRIREDILI: Luka Kalajdžić i Nikola Husein

Prognoze Batice pred EURO: Ne zna se šta zvuči gore, ali imamo šanse da nešto napravimo… (VIDEO)

3 Komentara

    Svestan je Bata Mirkovic situacije u Partizanu,i to ga bas boli…

    Napravio je veliku glupost koja je nasu reprezentaciju mogla skupo da kosta!

    Mladi igrači ne žele da dođu u Partizan zbog loše uprave i to svi znaju a i zato što klub ne štiti interes mladih igrača nego samo gledaju kako što bolje da ih prodaju

Postavi odgovor