Ako pustiš bekove da razigravaju, a krila da pogađaju, logično je da gubiš - Budućnost propustila priliku

Ako je Svetislav Pešić okrenuo svlačionicu naglavce posle poraza u Klasiku, sigurno je da je i Aleksandar Džikić imao mnogo toga da kaže svojim košarkašima pošto je Budućnost izgubila na Kanarskim ostrvima od protivnika kojeg prema košarkaškim merilima, može da dobije i na njegovom terenu.

Džikić možda nije ,,grmeo” kao njegov mnogo stariji i slavniji kolega, ali verovatno nije propustio da svojim igračima stavi do znanja da su izgubili utakmicu koju su mogli da dobiju. Krajnji rezultat, a pogotovo ne njegovo kretanje tokom susreta ne odražavaju pravu sliku kvaliteta dvaju timova. Gran Kanarija jeste dobra ekipa, ali ne i toliko dobra da protiv bilo koga u Evroligi vodi sa preko dvadeset poena razlike, pa ni protiv Budućnosti.

U većem delu utakmice Podgoričani su pokazivali da razllke u kvalitetu i nema. Kada se budu svodili računi za sezonu, ovaj meč će sa velikom verovatnoćom biti označen kao propuštena prilika. Međutim, može da se ispostavi i kao dobra škola pod uslovom da se izvuku neke pouke.

Morača je videla kako Budućnost pobeđuje, ali kako do prvenca na gostovanjima?

Budućnost je bila oslabljena neigranjem Nikole Ivanovića i to se u jednom periodu igre itekako osetilo. Nemanja Gordić je posustao krajem prve četvrtine, kada je započelo odvajanje domačeg tima koji su osetili priliku da prelome meč i iskoristili je. Cela priča je gotova u periodu od posledjeg minuta prve četvrtine pa do kraja druge, kada je Granka otpustila sve kočnice u napadu i stekla nedostižnu prednost.

Zvuči čudno, ali je Budućnost izgubila utakmicu u kojoj je nadskakala rivala, imala podnošljiv broj izgubljenih lopti (11) i više nego pristojan broj asistencija (17). Čak ni šut nije bio loš (preko 56% za dva, skoro 35% za tri), a domaćinu je dopustila svega pet skokova u napadu. Pa gde je onda bio problem?

Budućnost je podlegla izuzetno brzoj igri sovg domaćina

Pre svega u tome što je Budućnost potpala pod ritam Gran Kanarije. Podgoričani nisu uspeli, mada bi se moglo reći da nisu ni pokušali da uspore igru domaćina koga je zanimao samo napad i to što brži napad. Dopustili su košarkašima Gran Kanarije da se razigraju i da svi , osim najstarijieg Olivera popune kolonu za ubačene poene. Domaćin je imao neverovatnih 26 asistencija, od čega Nikola Radičević i Albert Oliver 20, što ukazuje na to da bekovi Budućnosti nisu uspeli da pronađu ključ da otežaju organizaciju svojim direktnim suparnicima. Čudno, s obzirom da je to jedino što je bekovski par Gran Kanarije i radio – razigravao ostale dok sami nisu dali nijednu trojku – Radičević čak nije ni pokušao.

Razlozi poraza se mogu naći i u lošim partijama dva Klarka, kasnom uključenju u meč Edvina Džeksona i neefikasnijem izdanju Danila Nikolića.

Budućnost – Barselona: Trojke daju krila, ali i odbrana mora da bude bolja

Jasno je da Budućnost u mečevima na veliki broj poena može da dobije nekog protivnika, ali da to ne može uvek. Da bi se dolazilo do pobeda i u slučajevima kada to ne bi predstavljalo tako veliko iznenađenje, mora da se igra mnogo bolja odbrana i to pripremljena prema karakteristikama protivnika.

U sledeća dva meča u Evroligi Podgoričani igraju protiv ekipa koje konkurišu za Fajnal for, pa i titulu (Efes, Fenerbahče), pa će biti veoma interesantno videti da li su izvučene neke pouke iz poslednjeg poraza.

Postavi odgovor