Araneta Koloseum - dom Srbije u prvoj fazi Mundobasketa koji izaziva emocije kod Jugoslovena

WhatsApp Image 2023 08 24 at 08.23.26

Davne 1978. godine Jugoslavija je postala po drugi put u svojoj istoriji prvak sveta. To je učinila u Manili, preciznije u Araneta Koloseumu.

Zub vremena nagriza sve, pa i pomenutu Aranetu. Tragovi o istorijskom uspehu Plavih, kao i prvom ikada odigranom Svetskom prvenstvu na tlu Azije, ne postoje.

Na mestu nekada najveće sportske dvorane na svetu, sada stoji ogroman kompleks koji je sačinjen od sportske dvorane i velikih tržnih centara, hotela i drugih lokala koji su se stopili sa Aranetom.

Izgradnja ovog objekta započeta je 1957. godine, da bi u naredne tri godine nikao najveći sportski koloseum na svetu.

araneta 2
FOTO: Meridian sport

Araneta je prevashodno korišćena za košarkaške utakmice, primarno filipinskog nacionalnog tima, odbojkaške utakmice, ali prvi sportski događaj koji se odigrao u pomenutom koloseumu bio je meč Gabrijela “Fleša” Elordea i Harolda Gomesa 1960. godine.

Ovo nije jedini bokserski spektakl odigran u Araneti. Ljubitelji boksa sećaju se jednog od najvećih mečeva svih vremena, poznatom pod nazivom “Thrilla in Manilla”. Na pomenutom meču za naslov prvaka sveta borili su se legendarni Muhamed Ali i Džo Frejžer 1975. godine.

Tri godine kasnije biva održano osmo (prvo u Aziji) Svetsko prvenstvo u košarci, o čemu smo pisali. Uz Mundobasket usledio je još jedan veliki košarkaški događaj. Godinu dana kasnije aktuelni šampioni NBA lige odigrali su prijateljski meč protiv selekcije Filipina.

U novijoj istoriji ovog kultnog objekta, Mani Pakjao je često znao da napuni tribine (najplaćeniji događaj u istoriji Aranete).

Ponovo je Araneta Koloseum domaćin Mundobasketa, ali ovoga puta sve izgleda znatno modernije (što se vidi iz priloženog). Što se tiče kapaciteta za košarkaške utakmice na tribinama se može naći 15.000 navijača, ali uz dodatna sedišta ova brojka može skočiti i na 23.000.

Ogromno prostranstvo i nesvakidašnja kombinacija sportskog objekta i arene za košarkaške utakmice ostavlja bez daha.

Iako osvežena, Araneta prosto odiše istorijom, što se oseti u i oko dvorane.  Istorijski mečevi, ličnosti i ekipe koje su nastupale na parketima nekada najveće sportske dvorane na svetu, biće domaćin Srbije u prvoj fazi takmičenja.

WhatsApp Image 2023 08 24 at 08.18.48
FOTO: Meridian sport

Da li promena ruha, znači i promena tradicije kada su Orlovi i uspeh na takmičenju u pitanju? Proverićemo u narednom periodu.

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći bonus dobrodošlice od 4.000 RSD potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije

BONUS VIDEO:

2 Komentara

    Samo ne znam kod kojih “Jugoslovena” izaziva emocije

    Fantastično izgleda, ne mogu ni da zamislim kako je igrati na tom parketu pred punim tribinama

Postavi odgovor