Šta nude dečaci koje je Zvezda povela u Niš?

Piše: Marko Vudragović

Zbog pravilnika domaćih takmičenja, pa tako i Kupa Radivoja Koraća, Janis Sferopulos morao je da precrta tri stranca sa spiska igrača na koje Crvena zvezda Meridianbet računa u Nišu. Njih su zamenila trojica Zvezdinih juniora.

Džavontea Smarta, Fredija Gilespija i Majka Tobija, odmeniće Andrej Kostić, Andrej Lučić i Stefan Marjanović.

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći BONUS DOBRODOŠLICE OD 5.000 RSD + 10 POKLON WIN&GO RUNDI potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije.

Osim toga što su ova trojica momaka nosioci juniorske ekipe Crvene zvezde, košarkaška javnost o njima ne zna mnogo, a mi ćemo pokušati da vam približimo koga će to na raspolaganju imati grčki stručnjak.

Andrej Kostić rođen je 2006. godine i sa visinom od 198 samtimetara pokriva obe bekovske pozicije. Smatraju ga jednim od najtalentovanijih dvojki u svom godištu u ovom delu Evrope. Njegov kvalitet se pre svega ogleda na ofanzivnom delu parketa gde je sposoban da napadne i drbilngom i šutem.

U poentiranju prodorom ima veliku prednost da isti koristi u obe strane podjednako dobro u čemu mu pomaže odlična tehnička obučenost koja je na nivou nižih bekova, odnosno primarnih „bolhendlera“.

Zbog visine i same veličine tela ga je teško blokirati ili mu generalno zasmetati pri šutu, gde naizgled teške pokušaje realizuje u visokim procentima, kako iz mesta, tako i iz driblinga gde sam sebi gradi poziciju.

Igra u tranziciji i kontranapadu mu itekako odgovara jer upravo tu može da pokaže svoj pun potencijal, kako košarkaški tako i fizički. Brzina razmišljanja i prepoznavanje situacija su na mnogo većem nivou od prosečnog za njegovo godište, dok mu stleticizam pruža mogućnost atraktivnih završnica i na samom obruču.

Andrej Lučić godinu je dana mlađi od svog saigrača i igra na poziciji niže, odnosno na mestu organizatora igre.

Uz 185 santimentara visine ga karakteriše izuzetna brzina u svim pravcima, kao i odličan rad nogu za njegov uzrast. Radi se o prodornom momku koji svoju poentersku igru bazira u blizini samog obruča. Prednost stvara odličnim promenama ritma i širokim promenama driblinga. Na obruču je naravno u stanju da završi sa obe ruke, a nedostatak visine nadomešćuje skočnošću.

Konstantnost u šutu i nemogućnost da bude efikasan iz svih pozocija je najveća mana u njegovoj igri. Daleko od toga da nije pretnja spolja, ali je mnogo precizniji iz driblinga nego iz mesta, što protivnicima daje mogućnost da pomožu sa njega.

Takođe treba istaći i pregled igre, kao i sam osećaj za asistenciju koji je za njegov uzrast na odličnom nivou.

Pored ofanzivnog ističe se i na defanzivnom delu terena kao veoma agresivan igrač koji ima mogućnost da pritiska loptu po celom terenu.

Stefan Marjanović je, kao i Lučić, rođen 2007. godine, a sa 210 santimetara visine pokriva obe unutrašnje pozicije. Primarno je četvorka i to veoma moderna koja svoju igru bazira na šutu, odnosno otvaranju u pop i konstantnom kretanju u širini.

Kao što rekosmo iz igre dva na dva se efikasnije otvara na liniju za tri poena odakle prevashodno šutrira, ali ume i da napadne klouz-aut protivnika, pogotovo ako na njemu ostane visoki igrač koji treba da mu zatvori šut. Prodor korosti u desnu stranu, a iako nije preterano agilan veliko telo i ogroman raspon ruku mu pružaju mogućnost da završi sve u blizini obruča. 

Za poziciju koju pokriva ima izuzetan osećaj za aistenciju, nevezano da li se nalazi na visokom ili niskom postu dosta dobro prepoznaje pomeranja odbrane i upošljava saigrače.

U tranziciji se kao i ostali njegovi saigrači koji su pozvani na Kup snalazi dosta dobro, a istu može da povuče i driblingom posle skoka što je veliki plus za unutrašnjeg igrača.

Nadamo se da ćemo imati priliku da vidimo ova tri momka sa nekim minutima u Nišu, što će njima svakako biti veliko iskustvo i uspomena za ceo život bez obzira na dalju karijeru.

Bonus video:

7 Komentara

  Nekako verujem u izbor trenera i protiv ovakvog rivala i sa mladjim igračima pobeda je realnost

  Vreme je da Zvezda izbaci nekog novog igraca,i Srbija vapi za tim

  Nece ni igrati,bice tu samo da popune tim,broj igraca

  To niko ne zna,verujem da ne zna ni Sferopulos

  Mene je oduševilo što je Janis Sferopulos odlučio da uvrsti i mlade igrače u ekipu za Kup Radivoja Koraća, tako im daje šansu da se takmiče na jednom od naših najvažnijih takmičenja

  Ipak je Covic gurnuo te mlađe igrače kao alibi za izgubljenu sezonu

  Videcemo šta će pokazati na terenu iskreno ne ocekujem ništa posebno od njih

Postavi odgovor