NIJE LAKO, ALI... Da li će dva srpska kluba igrati u Evroligi? Đordi Bertomeu govorio o pitanju koje muči navijače Zvezde i Partizana!

Prvi čovek Evrolige, Đordi Bertomeu, odgovarao je na pitanja novinara.

Jedno od pitanja bilo je i da li ćemo videti dva tima iz ABA lige sledeće sezone u Evroligi:

– Specijalne pozivnice se dodeljuju timu koji ima perspektivu iz ugla lige. Nije to uvek kompatibilno sa rankingom jedne lige, u ovom slučaju ABA lige. Ako je pitanje da li će dva tima iz ABA lige igrati u Evroligi biti sledeće sezone – da, moguće je. Šampion ABA lige će igrati u Evroligi sledeće sezone, ali ne postoji garancija za drugoplasirani tim, odnosno finalistu.

Takođe, otkrio je i da li će srpski klubovi dobiti dve višegodišnje licence:

– Ova regija je za nas veoma važna. Mogućnost da producira talente je unikatna u Evropi. Zbog toga je za nas važno da fokus bude na ovoj regiji. Činjenica da želimo da dođemo u situaciju gde su svi timovi u Evroligi sa istim statusom, a to je da to bude prioritet. Zato u naredne dve-tri godine želimo da se pridružimo makar pet ili sedam klubova, u zavisnosti od konačnog broja klubova, da svi budu u istom statusu kao 13 klubova koji su vlasnici. To je ideja koju moramo da implementiramo. Da probamo da identifikujemo prave kandidate na tržištu koje može da pomogne rastu košarke i lige. Beograd je naravno jedan od tih planova, imamo dva tima ovde. Nije nemoguće da imamo dva tima iz Beograda. Ne kažem da je lako. Nemamo mnogo tržišta sa dva tima. Ako spomenemo Nemačku, tu su Berlin i Minhen. Gledamo kako možemo da utičemo na rast tržišta. Beograd je u fokusu.

Ipak, trenutno je daleko od toga da se dva srpska kluba uskoro zajedno nađu u Evroligi:

To je moguće ako jedan klub osvoji ABA ligi, a drugi Evrokup. Ovaj region je veoma važan, to ne moram da objašnjavam. Posebno Beograd je za nas sjajno tržište, zato smo i tu. Ovde imamo tim koji je godinama konkurentan – Crvenu zvezdu, Partizan je takođe tu, u budućnosti je moguće da oba igraju, ali u zavisnosti od broja klubova. Ne očekujem dva tima iz Beograda u Evroligi uskoro, ali je to budućnosti moguće.

PETRUŠEV RASPOLOŽEN PRED FINALE: Ja sam prvi mislo da će Vasa da promaši, nije to bio njegov šut!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: SA ZVUKOM SIRENE – Micićeva trojka „zapalila“ Arenu! | Efes – Olimpijakos (77:74)

Postavi odgovor