Evroliga: Budućnost ponela dobro raspoloženje u Rusiju, još ako ne igra Šved...

U ono doba kada je Budućnost trošila svoje prve mandate u Evroligi, Kimki je još bio mlad klub, sa istorijom dugom svega nekoliko godina, pa će duel u Mitišči areni biti prvi međusobni susret ovih timova koji dočekuju u pomalo iznenađujuće bliskom položaju na tabeli.

Iako se nije baš očekivalo da Budućnost u ovako jakoj konkurenciji ređa pobede iz kola u kolo, nije se baš ni pretpostavljalo da će do prve stići tek pose šest uzastopnih poraza. Opet, ako se ima u vidu da isto toliko ima i preskupi Kimki sa budžetom od skoro dvadeset tri miliona evra, ali i jedan Makabi, te prošlosezonski osvajač Evrokupa Darušafaka, onda se položaj Podgoričana može i drugačije posmatrati.

Sa druge strane, Kimki ima rezultate koji su daleko ispod očekivanih. Jedina pobeda je ostvarena protiv debitanta u takmičenju Gran Kanarije, što je za ekipu koja svoje ambicije gradi na kontinuiranom ulaganju u tim, jednostavno nedovoljno. To ne može da maskira ni za sada besprekornih osam pobeda u VTB ligi u kojoj se takmiče i jaki timovi kao što su CSKA, Uniks, Zenit i Lokomotiva Kubanj.

,,Revolveraška“ tradicija, prvi trofej i kako izgleda kada Budućnost ne može da promaši

Ako se umesto imena Kimki u upotrebi ono koje nosi njihov najbolji košarkaš Aleksej Šved, neće se mnogo pogrešiti. Ruski reprezentativac je već nekoliko godina vodeći igrač ovog sastava, bez koga se u igri ništa ne započinje i ništa ne završava. Prošlogodišnji dobitnik nagrade ,,Alfonso Ford”  međutim, ima određene probleme sa povredom zbog koje je propustio meč sa Realom, a možda neće igrati ni protiv Budućnosti, što bi na terenu moglo da znači znatno drugačije okolnosti.

Aleksej Šved nije igrao protiv Reala, ali je Kimki pružio odličnu partiju

Kimki je doduše i bez njega odigrao jednu neizvesnu utakmicu sa Realom, a potom ostvario pobedu protiv Saratova u VTB ligi, što znači da je Jorgos Barcokas dobro pripremio sastav i za slučaj da Šved nije u mogućnosti da izađe na teren.

Ne može se reći da je Kimki ekipa sa posebno dobrim defanzivnim osobinama, što i jeste jedan od razloga zbog čega ove sezone nemaju dobre rezultate. Primaju isuviše koševa, a do sada nsu pokazali ni neku skakačku snagu. Jedna od situacija koju Budućnost može da iskoristi je upravo bolji skok, odnosno da sebi stvori što više prilika za drugi napad.

Tu bi najaktivniji trebalo da bude Alen Omić, ali bi Džikić tim zadacima trebalo da ,,zaduži” i neke druge kao što je Erl Klark, koji posle duela sa Darušafakom nema nijedan ofanzivni skok.

Međutim, Amerikanac bi mogao da bude jedan od pokretača dobre igre Podgoričana. U poslednje tri utakmice je znatno popravio formu i bio jedan od najzaslužnijih za činjenicu da je Budućnost prvi put od početka sezone napravila takvu seriju. Međutim, biće potrebno njegovo i prisustvo Danila Nikolića ne samo u napadu, već i u odbrani pošto su visoki košarkaš Kimkija veoma pokretni i precizni.

Budućnost ne sme da se osloni samo na šut za tri poena

Ne može se ni zamisliti da Budućnost ponovi obori evroligaški rekord, ali je veoma važno da ranije stvori priliku za otvorene šuteve. Pogađanje u poslednjim sekundama se ne dešava svaki dan. Brži protok lopte i bolja selekcija šuta će biti neophodna. Budućnost će morati da poboljša napadačku raznovrsnost, jer je po broju asistencija najlošija u Evroligi.

ANKETA: Koliko će Budućnost imati pobeda u Evroligi?

Inače, oba tima igraju kontrolisano u napadu i ne gube previše lopti, što znači da bi prevagu u odnosu snaga mogao da donese i duel organizatora igre. Jedan od onih koji je to dobro radio protiv Reala je nekadašnji košarkaš Budućnosti Di Bost, a tu je i bivši reprezentativac Srbije Stefan Marković. U slučaju da ne igra Šved, njih dvojica bi trebalo da najčešće imaju loptu u svojim rukama.

Budućnost na svojoj strani ima i pozitivan psihološki momenat posle tri vezane pobede, što bi moglo da bude pogonsko gorivo, ako ne na putu do iznenađenja, onda svakako na putu do stabilnije i odgovornije igre u narednom periodu.

Postavi odgovor