Morača je videla kako Budućnost pobeđuje, ali kako do prvenca na gostovanjima?

Za razliku od Gran Kanarije koja debitantsku sezonu u Evroligi plaća razočaravajućim rezultatima u domaćem prvenstvu, Budućnost je nesiguran početak sezone nadoknadila uzastopnim pobedama u regionalnom takmičenju, ali i sa tri odlične utakmice u Morači u kojima je pokazala da u trenicima inspiracije može da savlada i objektivno mnogo jače protivnike.

Podgorički košarkaši su, međutim, bili inspirisani isključivo u mečevima u Morači, gde su i ostvarili sve tri pobede. U gostima je taj momenat nadahnuća izostajao, pa se na prvenac i dalje čeka. Gran Kanarija ima jednu pobedu više od nego Budućnost, dakle ukupno četiri, od kojih dve na gostovanjima. Dokaz da ova ekipa iako debitant, nema kompleks velikog takmičenja, je upravo poslednji trijumf u Milanu protiv domaćina koji je ove sezone mnogo uložio u sastav.

Abaligaši u Evrokupu: Čeka se Partizan, pa da se nadmaši prošlogodišnji učinak

Momenat da ekipa Aleksandra Džikića pokuša da dođe do prvog trijumfa na strani, možda nije idealan, ali je daleko od toga da je loš. Forma je dobra, samopouzdanje se vratilo, atmosfera je popravljena, a jedini problem je izostanak Nikole Ivanovića koji je povređen.

Domaćin je nedavno promenio trenera, najviše zbog loših rezultata u ACB ligi, pa je Maldonadove dužnosti preuzeo dugogodišnji pomoćni trener Viktor Garsija. Gran Kanarija se u igri oslanja na iskusne košarkaše kao što su neverovatni Albert Oliver (40), Eulis Baez (36) i Didžej Stroberi (33). Među boljima su i bek Klevin Hana, krilo Kristofer Evans i latvijski centar Anžej Pasečniks. Solidan doprinos daje i Nikola Radičević, pogotovo u razigravanju saigrača, pa je posle Klevina najbolji asistent u timu.

Domaćin ima najgoru odbranu u Evroligi, što je velika šansa za Budućnost

Gran Kanariju ne karakteriše dobra odbrana, koja je zapravo najgora u Evroligi, u čemu bi Budućnost trebalo da potraži svoju šansu i da stvori što više prilika za otvorene šuteve svojih košarkaša. Podgoričani su pokazali da mogu da dobiju utakice koje se igraju na veliki broj poena, što je jedno od obeležja mečeva Gran Kanarije.

Ono na šta Budućnost treba da obrati pažnju je spolja linija Gran Kanarije u kojoj su redom svi dobri asistenti. Svi koji ulaze u igru uglavnom i pogađaju i pune kolone, a u skoku učestvuje svaki pojedinac.

Ključ za prvu pobedu Budućnosti van Morače mogao bi da leži u usporavanju igre svog protivnika, što može da donese rezultat i u slučaju da ne krene šut za tri poena. Dobro zagrađivanje u reketu ostaje obaveza, kao i što manji broj nepotrebno izgubljenih lopti u napadu.

Kako bi moglo da dođe do Večitog derbija u Evrokupu?

Budućnost je imala prilike da igra protiv popularne Granke i to već četiri puta. Nažalost, Podgoričani su izgubili sve mečeve, od kojih je jedan na Kanarskim ostrvima bio izražen razlikom od dvadeset tri poena (92:69). Iz susreta od pre tri godine u Gran Kanariji se i dalje nalaze Oliver, Baez i Pauli, a Džikić u svom timu računa na Suada Šehovića, dok Nikola Ivanović neće obnoviti sećanje na prethodne mečeve zbog povrede kolena.

Postavi odgovor