Kako će dolazak Lebrona Džejmsa promeniti Lejkerse?

Baš kao što je tokom prethodnih nekoliko nedelja očekivao ceo košarkaški svet, Lebron Džejms je ponovo glavni predmet svih planetarnih medija. Razlog je njegov odlazak u Los Anđeles Lejkerse. Iako niko trenutno nije siguran kako će ta veza funkcionisati, podatak da ćemo „Kralja“ naredne četiri godine gledati na Zapadu dovoljno je interesantan svakome ko je bar jednom poželeo takav scenario.

Kada je Lebronova agencija, „Klutch Sports“, na društvenim mrežama saopštila da je trostruki NBA šampion potpisao četvorogodišnji ugovor sa Lejkersima, jedan od prvih koji mu je poželeo „dobrodošlicu u porodicu“ bio je i Kobi Brajant koji je u istoj poruci čestitao Medžiku Džonsonu i Dženi Bas na dobro obavljenom poslu.

„Los Anđeles Tajms“ prenosi da je Medžik u subotu ujutru stigao kod Lebrona u Brentvud gde su skoro dva sata razgovarali „o košarci i budućnosti franšize“ iz Stejpls centra. Džejms nije mario za to što Lejkersi u ovom trenutku nemaju tim koji može da izazove neprikosnovene Voriorse.

Srpska košarka – gde su nestali oni koji prave igru?

Los Anđeles je i pre potpisivanja ugovora bio njegov drugi dom, a sada kada je to i ozvaničeno, Lebron može da se posveti ostvarivanju „dugoročnog“ plana u kojem rušenje Golden Stejta, naravno, ima prioritet.

Brojni mediji forsirali su dobro poznatu priču da Lebron u Klivlendu nije imao dovoljno kvalitetne saigrače kako bi stigao do nove titule. Međutim, iako u toj priči svakako ima istine, činjenica da je Džejms postao „Jezerdžija“ i pre nego što mu je slavna franšiza „obezbedila uslove“ u tom smislu govori da to nije bilo ključno u njegovoj odluci.

S druge strane, glavno pitanje koje sada sebi postavljaju skoro svi navijači Lejkersa tiče se upravo gorepomenutog plana – da li je mlada i talentovana ekipa sa Lebronom Džejmsom dobila epitet konkurenta za šampionsko postolje?

Roster tek dobija „svoje pravo lice“

Lebron Džejms Lejkers
LOS ANGELES, CA – MARCH 19: LeBron James #23 of the Cleveland Cavaliers waits for the start of the game against the Los Angeles Lakers at Staples Center on March 19, 2017 in Los Angeles, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Harry How/Getty Images)

Nedugo pošto je saopšteno da će Lebron pojačati Lejkerse, Džonson i klupska uprava ekspresno su reagovali i angažovali još nekoliko igrača. Naime, u ekipi Luka Voltona ostao je šuter Kentavijus Kaldvel-Poup, a stigli su centar Džavejl Mekgi i košarkaš koji će Los Anđeles definitivno učiniti mnogo interesantnijim, Lens Stivenson.

Takođe, Lebronov dolazak znatno smanjuje šanse da za Lejkerse ovog leta potpiše još jedna velika zvezda, iako Adrijan Vojnarovski prenosi da je Kavaji Lenard i dalje zainteresovan da obuče glamurozni dres, a usled njegove situacije u San Antonio Sparsima.

Postoji scenario po kojem Lejkersi mogu da naprave prostor u budžetu kako bi već ovog leta angažovali još jednog superstara, pogotovo ukoliko se „pozabave“ ugovorima ostalih svojih igrača, uključujući i „skupocenog“ Luola Denga, kao i Džulijusa Rendla.

Danska je prošla dalje u Meridianu!

Isto tako, Lenard nije jedina opcija. Demarkus Kazins je već zakazao sastanak sa Lejkersima, a interesantno je i da je Džimi Batler, dok je bio ograničeni slobodan agent u Čikago Bulsima, imao želju da potpiše za kalifornijsku franšizu. Ipak, izvesnije je da će Lejkersi o drugim zvezdama razmišljati naredne godine.

Međutim, uzimajući u obzir i to da Lebron ima 33 godine i da je titulu svakako bolje napasti „pre nego kasnije“, neće biti iznenađenje ukoliko u Lejkerse uskoro stigne novo veliko ime.

„Koliko“ je Lebron pojačao Lejkerse?

Lebron Džejms
CLEVELAND, OH – DECEMBER 21: LeBron James #23 of the Cleveland Cavaliers while playing the Chicago Bulls at Quicken Loans Arena on December 21, 2017 in Cleveland, Ohio. Cleveland won the game 115-112. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Gregory Shamus/Getty Images)

Nije daleko od istine reći da je Lebron Džejms stigao u jedan od najslabijih timova u ligi, bar što se tiče prošle sezone. Lejkersi nisu imali nikakve šanse da se nađu u plej-ofu, a takmičarsku godinu završili su na 11. poziciji u Zapadnoj konferenciji sa 35 pobeda i 47 poraza.

Nepotrebno je govoriti i da je takav rezultat ispod svakog očekivanja, ali nepobitna je i činjenica da je ekipa Luka Voltona mlada, talentovana i još uvek veoma neiskusna kada se pogledaju imena kao što su Lonzo Bol, Kajl Kuzma, Brendon Ingram, kao i Džoš Hart.

Trenutni sastav, gledajući „statistički potencijal“ i učinak iz prošle takmičarske godine, bio bi prilično identičan onome u Klivlendu kada je reč o ofanzivi, dok bi defanziva izgledala prosečno. Takođe, napredna statistika govori da bi Lejkersi sa ovakvom ekipom zabeležili nešto više od 50 pobeda u sezoni, što znači da će na Zapadu konkurisati za drugu, odnosno treću poziciju.

Pet stvari koje su obeležile Španija – Rusija!

Ipak, realno gledajući, rezultat „spajanja“ najboljeg košarkaša današnjice sa novim timom zavisi od brojnih faktora, a nepisano pravilo govori da je za prilagođavanje igrača na dolazak zvezde kao što je Lebron potrebno nešto više vremena. Biće interesantno videti i kako će se Džejms prilagoditi na Zapadnu konferenciju u koju dolazi prvi put u karijeri.

O zaustavljanju Golden Stejta sada ne bi trebalo razmišljati s obzirom da se na tom zamagljenom putu još uvek nalazi previše „rupa“, ali posle dugo vremena, košarkaški neuporedivo uspešniji deo Los Anđelesa konačno može da razmišlja o pobedama u najvažnijem delu sezone, plej-ofu.

Kada se pobednički mentalitet vrati u Stejpls centar, onda će sve biti moguće, ali pre toga, trebalo bi najpre uživati u nadrealnom partnerstvu Lebron DžejmsLens Stivenson. To će biti sasvim dovoljno.

Postavi odgovor