Meridian sport predstavlja moguću draft elitu (6): Vilijams zadužen za postere

Piše: Marko Vudragović

Kodi Vilijams je krilo po fizičkim standardima NBA lige, što se idealno oslikava u 203 santimetra visine i 218 santimetara raspona ruku. Težina od samo 86 kilograma je trenutno njegova najveća mana u ovom segmentu, iako je atletizicam na najvišem nivou.

Student Bafalo Kolorada je napadački potencijalno svestran igrač na sva tri nivoa, ali trenutno najveći broj poena crpi iz prodora do koša. Poprilično je brz sa loptom u rukama i u stanju je da gotovo uvek završi na obruču, neretko i atraktivno.

Meridian Sport te časti – POTPUNO BESPLATNO! Registruj se i odmah preuzmi 5.000 RSD bonusa

Prvi korak nije brz, ali je izuzetno dugačak i samim tim lako stvara prostor u odnosu na defanzivca. Ako pre toga ima zalet, odnosno napada iz driblinga, a ne mesta, gotovo ga je nemoguće uhvatiti. Atleticizam ni malo ne zaostaje za dimenzijama tela, pa tako može da se odrazi i sa solidne daljine i zakuca preko višeg ili snažnijeg igrača od sebe. Skoro pa da je postao prepoznatljiv po zakucavanjima desnom rukom kada napada desnu stranu terena, gde stavlja protivnika na poster, a ono još važnije nije ograničen samo na takav završetak.

Prvo i osnovno osećaj za završnicu je sjajan i koš napada iz oba driblinga i iz obe strane, a efikasnost ne trpi u odnosu na ruku. Oko obruča pored polaganja odično završava i flouterima što je  velika prednost za igrača tih gabarita i te pozicije. Flouteri su samo iz desne ruke – zanimljivo dok su obe noge na zemlji. 

Meridian sport predstavlja moguću draft elitu (3): Holand između „šta može da postane“ i „šta je sada“

Samo korak ili dva dalje može da poentira i šutem sa poludistance, koji je uvek isti, odnosno uvek iz levog driblinga. Efikasnost je prisutna, ali broj pokušaja skauti ocenjuju kao nedovoljnim da bi ga nazvali dobrim šuterom sa tih pozicija. Za tri poena je situacija slična, mada je šutirao nešto više, a i procenti su još bolji, nešto preko 40%. Sa distance šutira iz mesta i driblinga, a možemo reći da je bolji kao spot-ap šuter. Izbačaj jeste malo sporiji, ali kada na njegovu visinu dodate i raspon ruku od 218 samtimetara dođete do toga da ga je jako teško poremetiti, kamoli blokirati pri šutu. Iz driblinga šutira, kao i sa poludistance, samo iz leve ruke, ali mu treba nešto više prostora, što ume da predstavlja problem. 

Vilijamsa možemo nazvati igračem velike košarkaške inteligencije zbog dobrog čitanja situacija i prepoznavanja grešaka odbrane kako u timskoj košarci, tako i u igri jedan na jedan, gde se čini da uvek nekako pronađe prostor da poentira. Međutim, zamera mu se nekonstantnost u kreiranju šuteva za sebe, koja nastaje pre svega zbog sporijeg i oklevajućeg driblinga, što je za očekivati da ispravi u budućnosti.

Meridian sport predstavlja moguću draft elitu (4): Volter brani i puca

Od lopte osim kretanja po liniji za tri poena, odlično katuje ili promeni izlaznu i ulaznu kretnju i tako lako završava na obruču. Iako nema dovoljno mišićne mase zbog dimenzija tela ga je teško zaustaviti kada utrčava ka lopti, a na sve to je veoma pokretan bez iste.

Na niskom postu napada samo daleko niže igrače od sebe, jer se oslanja najviše na visinu, a ne tehniku i snagu. Samim tim odaje utisak da ih “prebacuje” zbog velikog dohvata, ali svakako ne možemo reći da je to u ovom delu njegove karijere ni blizu primarne napadačke opcije.

Nepostavljenu odbranu napada zaista sjajno, kada nema pritisak na driblingu kreće se odlično sa loptom, a samo malo prostora mu je potrebno da dođe u blizinu obruča gde je teško zaustavljiv. 

Defanzivno izgleda kao bek u telu visokog igrača, te je u stanju da čuva sve od jedan do četiri. Od bekova je viši, od krila i krilnih centara brži, na šta kada dodamo dobre navike na ovom delu parketa dobijamo obećavajući materijal za NBA ligu.

Možemo reći da je školovan defanzivac koji zna da usmeri igrača na blok, da ostane i izađe iz stava kada je vreme za to, a iako zakasni, lako vrati izgubljeno zahvaljujući svom sajzu. 

Na liniji dodavanja je veoma agresivan, a kada na to dodamo raspon ruku, jasno je da je velika prepreka u tom segmentu. Stranu pomoći takođe dobro kontroliše i ne libi se da napravi korak ili dva više kako bi sačuvao koš i pomogao saigraču. Bez obzira na atleticizam ima prosek tek oko jedne blokade po meču, što je veći problem u amortizovanju kontakta na ovom delu terena nego samog tajminga i truda.

Kodi Vilijams poseduje jasan profil za NBA standarde i ono još važnije jasan put na kome će raditi na izraženim manama. Od njega se očekuje da postane elitni „tri-end-di“ igrač, nešto poput Džeramija Grenta i Džejdena Mekdanijelsa, a nema sumnje da uz rad na telu uspeti u tome.

Meridian sport predstavlja moguću draft elitu (5): Kolijer – pik za pik

SUTRA – SEDMI DEOViše Talični Tom nego Dalton

Bonus video:

2 Komentara

    Decko koji je naslednik Grifina u zakucavanjima

    Sve cemo da ih upoznamo i cekamo naseg Topica!

Postavi odgovor