ĐORĐEVIĆ: Zabrinula bi me manja razlika, ali ovo nikud ne vodi...

Srbija je ubedljivo slavila i u drugoj utakmici na Svetskom prvenstvu u Kini, a selektor Aleksandar Đorđević da ono pravo tek dolazi.

Savladana je reprezentacija Filipina, a Đorđević je nakon utakmice rekao:

– Dobar pristup, ozbiljan koliko može da bude. Stvarno su obavili posao kako treba, srećan sam zbog pobede. Znam da će nam naredna utakmica biti najvažnija. Spremićemo se najbolje što možemo. Svi su u dobroj formi, Bjelica nam se vratio, što je dobar znak za nas – izjavio je Đorđević, pa se našalio:

– Videćemo da odigra još jednu utakmicu, pa sedam dana da ne igra. Šalim se, trebalo mu je da uđe u Svetsko prvenstvo, da oseti ritam utakmica. Dugo je s nama, odradio je svoj program i sada samo ubira plodove rada.

Đorđević je otkrio i šta ga brine…

– To što nećemo da pobedimo s 50 razlike i narednu utakmicu! Međutim, prvo moramo da pobedimo. Igraćemo poen za poen, biće to pravi izazov za nas. Svima nam je jasno da će biti jako teško.

Od starta znate koga ćete pobediti, a onda s kim ćete se boriti za prvo mesto. Ne znam čemu služi sve ovo, koga ovo zadovoljava.

Nema razloga da brinem, samo se spremamo da budemo najbolji kada to bude potrebno – poručio je selektor Srbije.

XxjpbeE007675 20190902 PEPFN0A001.JPG
Dva ubedljiva trijumfa Srbije u prva dva gola na Mundobasketu (FOTO: Xinhua/Huang Zongzhi)

Zatim je i pojasnio neke stvari koje je pomenuo.

– Od 32 ekipe jedno 12 ekipa postoje sa kojima su rezultati ovakvi. Šta želimo da pokažemo? Po mom mišljenju takmičenje je lepo kada postoji draž neizvesnosti. Da se ne zna ko će koga da pobedi. A ovako… Ne znam šta je trener Filipina rekao i ne smem ni da razmišljam o tome jer izgubiti dve utakmice na Svetskom prvenstvu sa 40 poena razlike nije prijatan osećaj.

Treba igrati dalje, treba se vratiti u svoju zemlju, treba i klinci ponovo da se zapale za basket. Treba košarkaški ambijent stalno da raste, a u ovakvom ambijentu teško da može da raste. Sigurno im ne pomaže.

S druge strane, mi imamo jedan određeni kvalitet koji je zacrtan. Odigrali smo maksimalno pošteno i odgovorno i to je ta razlika u ovom trenutku. Isto kao i kada se pojavi reprezentacija Amerike, “razvaljivali” su sve do sada sa 40 razlike. Ne poredim nas sa njima – jasan je Đorđević.

Sledeći protivnik je Italija u sredu od 13.30.

– Veliki izazov za nas. Već smo se sastajali sa Italijom, znamo ih i poštujemo. Podigli su nivo košarke u odnosu na pripreme, mnogo bolje igraju nego u tom periodu. Vratili su im se neki povređeni igrači, poput Datomea, Galinarija i još nekih. Jako dobro znaju da igraju koašrku, imaju talenta, kvalitet, pokazali da su na dobrom mestu trenutno. Moramo da budemo oprezni i strpljivi kako bismo uzeli pobedu.

raduljica srbija italija
Srbija je na pripremama za SP savladala Italiju dva puta u nedelju dana (FOTO: Košarkaški savez Srbije)

Na prošlom Evropskom prvenstvu u Istanbulu, Srbija je Italiju savladala snažnom odbranom, kad je Marko Belineli bio skroz zaustavljen.

– Odbrana će i sada biti ključ. Odbrana je aspekt koji se stalno pojavljuje u našoj priči. Naši igrači traže napadačku formu, što je logično, ali sve polazi iz odbrane. Mi znamo šta nam je dalo rezultat sve ovo vreme i moramo odatle da krenemo. Bilo je razgovora, moramo da zaboravimo sve što je bilo, ulazimo u rovosku borbu poen za poen, gde je svaki detalj važan – analizirao je Đorđević narednog rivala.

SKOLA UŠAO U LEGENDU Neuništivi as ispisao istoriju Mundobasketa!

U kojim elementima Srbija može da napreduje, pitanje je na koje je naš selektor odgovorio kao iz topa:

– U svakom aspektu igre! Možda smo mi treneri prokleti jer uvek tražimo najbolje od svojih igrača, pa i još bolje od toga. Momci ponekad komplikuju stvari koje mogu da budu jako jednostavne, a košarka je najlepša kada je jednostavna.

Đorđević se požalio i na prljavu igru Filipinaca, zbog čega je Stefanu Joviću stradao nos, a Marku Guduriću šaka. Ipak, obojica se dobro osećaju.

– Mi smo se pripremali za tako nešto za utakmicu s Angolom, prepoznali smo prljavu igru kod njih. Video sam da je danas igrač sa brojem devet napravio jedan incident protiv Italije i glavom udario igrača. Stavio sam nekoliko klipova i upozorio svoje igrače na takve stvari… A onda se desilo ovako nešto protiv Filipina – rekao je Đorđević, te povukao paralelu sa EP u Istanbulu:

– Setite se 2017. i detalja koji će mi dugo ostati u sećanju, a to je kako se Branko Lazić povredio na prvom meču protiv Letonije, kako mu je Janis Tima potpuno nekorektno startovao i umesto da dobije isključenje, on je zaradio samo namernu. Zbog toga je Bogdanović bio premoren kada je došao do finala, jer nije imao minute odmora koje bi dobio od Lazića.

To su neke stvari zbog kojih mora da se odgovara. Dve utakmice kazne, pa ti razmisli posle.

Letonija zbog toga nije kažnjena, a mi jesmo jer nismo imali pun sastav. Treba da postoji organizovana kontrola takmičenja – zaključio je Đorđević.

NA JEDNOM MESTU Raspored, rezultati i tabele na Mundobasketu

POGLEDAJTE: SPORT FOKUS MUNDOBASKET SPECIJAL „Orlovi“ i SAD u finalu, zaboravljena Španija

Postavi odgovor