Dončić na spisku Slovenije pred kvalifikacije za OI, a tu je i Zvezdin Tobi

Košarkaška reprezentacija Slovenije će se u Pireju boriti za mesto na Olimpijskim igrama, a selektor Aleksandar Sekulić je saopštio širi spisak od 16 igrača pred početak priprema.

Na njemu se nalazi i Luka Dončić, koji tek treba da otpočne finalnu seriju NBA lige sa Dalas Maveriksima, ali je više puta najavio da će se naći državnom timu na raspolaganju.

Meridian Sport te časti – POTPUNO BESPLATNO! Registruj se i odmah preuzmi 5.000 RSD bonusa.

Glavno pitanje u Sloveniji je bilo ko će zauzeti poziciju naturalizovanog igrača. Spekulisalo se da bi centar Makabija iz Tel Aviva Džoš Nibo ili čak Dončićev saigrač iz Dalasa, Danijel Gaford, mogli da dobiju pasoš, ali u Grčku će putovati centar Crvene zvezde Meridianbet – Majk Tobi.

Dakle, iskusni Amerikanac će nastaviti da brani boje Slovenije, iako u Beogradu nije imao najbolju sezonu, a izvesno je i da će putovati u Grčku, s ozbirom da na spisku nema ni Džordana Morgana, koji je u prethodnom periodu konkurisao sa Tobijem za mesto na “petici” u slovenačkom timu.

Povratnici su Edo Murić i Vlatko Čančar, ali s ozbirom da su propustili čitavu sezonu zbog povreda, ostaje da se vidi u kakvom su stanju i koliko mogu da pomognu.

Debitant je Miha Cerkvenik iz Krke, a ovoga puta među pozvanima nema Žige Samara iz Albe, bivšeg beka Partizana Gregora Glasa i Jakoba Čebašeka iz Levena.

“Ponovo nas prate neizvesnost i izazovi, jer još uvek ne znamo kada ćemo biti u punom sastavu. Pored toga, igrači će dolaziti na pripreme u različitim formama i sa različitim brojem odigranih utakmica. Neki će biti svežiji, drugi umorniji. Ali, nadam se da ćemo pronaći pravi balans i način da sve okolnosti spojimo u funkcionalnu celinu. Verujem da će reprezentativci biti izuzetno motivisani, a odličnu atmosferu pratiće veliki entuzijazam za rad. Samo tako ćemo otputovati u Grčku optimalno pripremljeni,” rekao je Sekulić.

Slovenija će započeti pripreme u ponedeljak u Zreču, a zatim se preseliti u Ljubljanu. Košarkaši iz NBA lige će moći da se pridruže timu 17. juna. Selekcija Aleksandra Sekulića će odigrati tri pripremne utakmice za olimpijske kvalifikacije: protiv Litvanije u Viljnusu 23. juna, zatim 25. juna u Stožicama, i protiv Brazila 28. juna takođe u Stožicama.

Zatim sledi kvalifikacioni turnir u Pireju od 2. do 7. jula, a Zmajčeki su smešteni u Grupu A sa selekcijama Novog Zelanda i Hrvatske. Grupu B čine domaćin Grčka, Egipat i Dominikanska republika, a pobednik turnira će se pridružiti Grupi A na Igrama u Parizu, odnosno Australiji i Kanadi, kao i pobedniku kvalifikacionog turnira u Valensiji.

SPISAK SLOVENIJE PRED KVALIFIKACIONI TURNI ZA OI U PIREJU

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija), Miha Cerkvenik (Krka), Vlatko Čančar (Denver Nagets, SAD), Žiga Dimec (Anvil Vloclavek, Poljska), Luka Dončić (Dalas Maveriksi, SAD), Zoran Dragić (Cedevita Olimpija), Gregor Hrovat (Dižon, Francuska), Aleksej Nikolić (Šalon, Francuska), Tibor Mirtic (Kansai Helios Domžale), Edo Murić (Cedevita Olimpija), Bine Prepelić (Šarloa, Belgija), Klemen Prepelić (Galatasaraj, Turska), Leon Stergar (Krka), Luka Ščuka (Cedevita Olimpija), Jan Špan (Krka) i Majk Tobi (Crvena zvezda, Srbija).

Bonus video:

3 Komentara

    Doncic se uvek odaziva svojoj reprezentaciji!!

    Tobi je ipak dobio poziv za repku iako je ocajno igrao u Zvezdi

    Zna se da Dončić ne propušta poziv reprezentacije, to je za njega pitanje časti.

Postavi odgovor