NBA: Šta je dovoljno za napad na Zapad - Oklahoma za sada živi od odbrane

Kevin Durent je dobio ono što je želeo kada je otišao u Golden Stejt, ali iako se mislilo da je Oklahoma time izgubila ambicije u vezi sa povratkom u veliko NBA finale, franšiza ove sezone po tom pitanju deluje veoma dobro.

Oni koji malo više prate NBA, setiće se da je Oklahoma pre šest godina izgubila u finalu od Lebronovog Majamija. Franšiza je posle toga imala još par obećavajućih sezona, ali i jednu u kojoj je ostala bez plej-ofa (2014/15). Durent je otišao u potrazi sa svojim snom, koji je na kraju i otsanjao, a Oklahoma je dovela Karmela Antonija koji sa sobom nije poneo i košarku.

Početak ove sezone za Grmljavinu nije bio previše uzbudljiv u pozitivnom smislu. Poslednji su ostvarili prvu pobedu na Zapadu, a Rasel Vestbruk se tek oporavio od atroskopije. Kockice su počele da se slažu tek kasnije, njihovo pronalaženje mesta je dobilo onaj ritam koji se naziva sporim, ali sigurnim. Oklahoma je sada u seriji od dvadeset jedne pobede u poslednjih dvadeset osam utakmica i označena je kao jedna od nekoliko ekipa koje se pred promenu godine u kalendaru nalaze u najboljoj formi.

Sad je već ozbiljno – zašto se Denver i Nikola Jokić malo pojavljuju u pričama o NBA prstenu? 

Zanimljivo je da su Vestbruk i drugovi izgubili svih šest utakmice koje su igrali sa Denverom, Golden Stejtom i Sakramentom. U zavisnosti od kasnijeg razvoja okolnosti, to može da bude ili problem ili važna informacija u smislu izvlačenja pouke. Ako se dođe do pravilnog ,,naravoučenija”, Oklahoma bi mogla da bude kandidat za finale konferencije.

Oklahoma spada među nekoliko ekipa sa najboljom odbranom u NBA

Čak i bez povređenog Robersona, odbrana je za sada, najbolji deo igre ovog tima. Rotacija je postala olakšana pošto se ispostavilo da neki igrači (Grant, Noel, Dialo) mogu da opravdaju dodeljene minute. Sastavljena od atletski dominantnih košarkaša, Oklahoma odlično brani pikenrol i sjajno izlazi na kraj sa tranzicijom protivnika, što je zasluga mladih i brzih košarkaša.

Najveći problem ove ekipe i pored činjenice da su znatno ,,produžili klupu”, ostaje šut sa veće udaljenosti. Košarkaši ove ekipe su drugi najgori u NBA u šutu za tri poena, štaviše, Vestbruk se za sada nalazi na dobrom putu da ostvari svoju najlošiju sezonu po tom pitanju. U takozvanom ,,efektivnom” procentu šuta iz igre, Oklahoma je među deset najgorih timova, što baca senku na status kandidata za osvajanje konferencijskog vrha.

Kako je evoluirala odbrana Denvera i kakvu ulogu u tome ima Nikola Jokić?

Ono što je dobro je da mesta za poboljšanje ima dovoljno. U sastavu ima sedam igrača sa dvadeset pet iili manje godina koji već imaju priličnu minutažu. Sa druge strane, problem će biti raspored koji će za Oklahomu vremenom biti sve teži. Tu će se i staviti na veliki test napadačka efikasnost košarkaša, koji osim Vestbruka, Džordža, Adamsa i Šredera, uglavno su daleko više aktivniji i sigurniji u obavljanju defanzivnih zadataka.

Takođe, trener Bili Donovan će morati da izvuče zajendički imenitelj iz poraza od Denvera, Sakramenta i Golden Stejta i da pokuša da ga neutrališe. Srazmera uspevanaj u tome je u direktnoj vezi sa konkurentnošću u borbi sa Ratnicima, ali i ostalim timovima iz nikad ujednačenije Zapadne konferencije.

Postavi odgovor