Meridian sport analiza: Nejpir kao lider crveno-belih

Prošle godine je cela Evropa Šabaza Nejpira predstavila kao novog plejmejkera Crvene zvezde, ali je pod nejasnim okolnostima ipak otišao put G lige.

Međutim ovo leto je sve mnogo jasnije, Šabaz Nejpir će od oktobra nositi crveno-beli dres i biti lider jednog veoma kvalitetnog sastava.

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći bonus dobrodošlice od 4.000 RSD potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije

Sa svega 183cm i 79kg nije u potpunosti mogao da ispuni zahteve NBA lige, ali su te dimenzije za košarku u Evropi potpuno dovoljne. Iako sajz nije na zavidnom nivou, brzina, sjajna kontrola celog tela i odličan rad nogu ipak jesu.

Piše: Astronaut

Šabaz je u potpunosti ofanzivno orijentisan i to ne samo poenterski, već i razigravački.

Kako najveći procenat vremena na terenu provede sa loptom u rukama, krenućemo od pik’n’rola, koji igra na najrazličitije moguće načine. Iz igre 2 na 2 prvo gleda koš i koliko god to čudno zvučalo upravo tako podeli najveći broj asistencija.

Čim dobije blok reaguje veoma brzo i od toga šta mu odbrana nudi izvlači najbolje moguće rešenje. Prva opcija je šut i to sa poludistance, gde se nevezano za stranu odmah sa jednim do dva driblinga spušta ispod linije 6.75m i ako mu je odbrana ostavila mrvicu prostora pokušaće da poentira.

Ako mu se ide ispod bloka, ili ako se defanzivac bar malo povukao podići će šut iz driblinga, sajd-stepa ili step-beka sa distance i to ne nužno sa same linije. Prodor iz pika koristi podjednako uspešno i takođe nema primarnu stranu napada, u isti ulazi iz brzih promena i menjanja ritma, ali o tome nešto kasnije.

Kako može da postigne koš na sve načine odbrana je prevashodno skoncentrisana da njega individualno zaustavi, što on koristi za razigravanje saigrača. Osećaj za asistenciju nije na nivou Fakunda Kampaca, ali odlično čita nameru defanzivca, kao i kretnje saigrača što rezultuje sa više od četiri uspešna dodavanja po meču. Neretko je udvajan na piku, gde ne paniči već koristi i najmanji mogući prostor da spusti loptu roleru, sa druge strane ako ga brane iskakanjem strpljiv je, zaobilazi centra i tek onda sledi pas nekom od saigrača.

Ako se već spustio do reketa i navukao dva defanzivca na sebe neće insistirati na završnici već proturiti loptu blokeru ili igraču u suprotnom korneru u zavisnosti od situacije.

Igra 1 na 1 je njegova komfor zona, iz iste poentira na sva tri nivoa, a ima sve predispozicije koje ga čine vrhunskim strelcem na levelu Evrolige. Prvo što moramo izdvojiti je rad nogu i bolhendling kojim stvara prostor između sebe i odbrambenog igrača. Dribling i težište su veoma niski, a odličnom kontrolom celog tela ostavlja utisak uverljivih promena.

Čim ima loptu u rukama na napadačkoj polovini terena opasan je po koš, ukoliko oseti prostor šutnuće i sa osam metara iz sajd ili step-beka. Veoma bitno je da se nakon promena i napada ka košu ne zna da li će uzeti poludistancu ili prodor do poslednjeg momenta.

Veoma brz odraz, uz dobru kontrolu tela pri istom mu omogućavaju da se u sred prodora zaustavi, digne iznad defanzivca, čak i iskontroliše kontakt i poentira. Neretko će pri takvom pokušaju kada se odbrana već pripremi na skok, podeliti dodavanje kateru koji se otvorio i iskoristio nepažnju svog igrača.

U drajvu kao i šutevima ne bira stranu napada ili ruku, podjednako je opasan i levom i desnom, a najveću prodnost pravi promenama ritma. Iako ne poseduje čistu fizičku snagu, odlično amortizuje kontakt i ponovo moramo naglasiti kontrolu tela u vazduhu koja je verovatno i najbolja u Evropi za igrača njegovih gabarita.

Kada uđe u reket pored završnica koje su raznovrsne od floutera, do polaganja nevezanim za ruku, do poentiranja na drugi obruč, mora se istaći da je izuzetno nepredvidiv i da do samog izbačaja može da promeni odluku i podeli dodavanje, posebno ako je njegovim prodorom naterao odbranu na bilo kakvo skupljanje.

U igri od lopte jeste koristan, ali ni blizu kao sa njom u rukama. Kreće se isključivo van reketa, najviše po liniji za tri poena i izuzetno je efikasan u šutu iz spot-apa. Izbačaj je pravilan, iznad glave, sa širokim nogama i dovoljnim odrazom. Po prijemu lopte u zavisnosti od reakcije odbrane zna da napravi jedan dribling ili fintu šuta i tako popravi poziciju i uzima pokušaj sa distance ili poludistance. Naravno klouz-aut može da napadne i prodorom, ali je utisak da ubedljiviju prednost stvara kada prevashodno ima loptu.

U tranziciji je raznovrstan, da li kao poenter ili asistent manje je važno. Čim primi pas ili skine skok, kreće da pravi prednost i pokušaće da završi akciju što ranije, ali ne po svaku cenu. Ako mu ostave prostora šutnuće ili će krenuti na prodor, ako ne potražiće saigrača u najboljoj poziciji, generalno je sve od situacije do situacije.

Bez lopte se standardno kreće oko linije za tri i odatle traži dalja rešenja.

Defanziva nije njegova jača strana iz mnogo razloga, od fizičkih predispozicija, do loših navika na toj strani terena.
Doskorašnji član Milana ume biti itekako agresivan na lopti protiv svih spoljnih igrača, nevezano za sajz, ali ukoliko ispadne na prvom koraku nastaje problem.

Pod ispadanjem mislimo da je dovoljno da zaostane pola koraka gde napadač stvara kontrolu nad situacijom koju on više ne može da povrati, što uz (ne)izdržavanje kontakta i jeste problem. Protiv unutrašnjih igrača na niskom postu nema šta da traži osim pravovremenog faula.

Timski je dosta slična situacija, pošto je veoma aktivan na liniji dodavanja, ali ukoliko mu protivnik umakne na kat ume brzo da odustane. U pik odbrani ne blista, loše brani igrača koji napada oko bloka, te se to mora timski sanirati, što se čini da neće biti problem kada pogledamo trenutni sastav sa kojim raspolaže Duško Ivanović.

Generalno većina bekova koji su se iz NBA lige otisnuli u Evropu, a da su pritom ofanzivno orijentisani imaju slične ili iste boljke. Samim tim navedeni defanzivni nedostaci u neku ruku i nisu iznenađujući, već očekivani.

Odlazak Fakunda Kampaca je veoma teško nadoknaditi, na evroligaškom tržištu je bila samo jedna dostojna zamena, a to je upravo Šabaz Nejpir. Crvena zvezda je do sada sastavila veoma kompetativan roster, te na mestu plejmejkera nije smela da pogreši, a izborom nekadašnjeg pika Majami Hita to sigurno nije učinila.

Bonus video:

3 Komentara

    Bilo bi sjajno kad bi Nejpir bio adekvatna zamena Kampacu,bio bi to pun pogodak,ali videcemo!!!

    Videcemo kako će se uklopiti i pokazati , od njegaxse očekuje mbogo i najavljen je kao najveće pojačanje ..

    Po stilu igre je adekvatna i dostojna zamena Kampacu

Postavi odgovor