Meridian sport predstavlja moguću draft elitu (13): Objektivno - TOPić

Piše: Marko Vudragović

Nikola Topić, plejmejker Crvene zvezde, sa 198 santimetara visine spada u grupu „oversajz“ plejmejkera dok sa telesnom masom od 93 kilograma trenutno ipak zaostaje za standardima NBA lige. Raspon ruku od 213 santimetara za poziciju koju pokriva je impozantan, a kada na to dodamo odličan rad nogu dobijemo igrača sa ogromnim fizičkim potencijalom.

Samo sa navedenim predispozicijama Topić ima dovoljno osnova da igra košarku u najjačoj ligi sveta, a kada se na to nasloni natprosečna košarkaška inteligencija dobijemo generacijskog talenta kome je samo nebo granica. I ne, ovo nisu subjektivni hvalospevi, već realna slika sačinjena od njegovog dosadašnjeg učinka u seniorskoj, ali i juniorskoj košarci. Pitanje da li ofanzivni kvalitet može da prenese na nivo NBA lige – ne postoji. Samo je pitanje koliko će trajati adaptacija.

Meridian Sport te časti – POTPUNO BESPLATNO! Registruj se i odmah preuzmi 5.000 RSD bonusa

Kao i u slučaju svakog organizatora igre, tako i ovu analizu počinjemo od „pika“ gde je definitivno najbolji mladi igrač Evrope. Čitanje situacija je odlično, a visina mu omogućava da ima još bolji pregled dešavanja čime samo otvara više mogućnosti. Iako ga možemo svrstati u plejmejkera koji prvo gleda da doda, kada to sistem od njega zatraži radi se o izuzetno prodornom momku sa sjajnim prvim korakom koji iz igre dva na dva crpi veliki broj poena. Prvi korak nije brz koliko je dugačak, te ga niži čuvari teško prate, odnosno teško vraćaju izgubljenu prednost.

U slalomima ka reketu ima izuzetno brze promene ritma i driblinga tako da ostavlja utisak da mu se lopta lepi za šake. Dodatan plus je podjednako korišćenje obe ruke pri prodoru, ali i završnici na obruču. Sa već objašnjenim rasponom ruku i visinom koju poseduje teško ga je blokirati ili mu zasmetati, pa u blizini koša može da završi gotovo sve. Nije zanemarljivo i da – iako ima nedostatak još kojeg kilograma – odlično koristi svoje telo u završnicama i upija kontakt od fizički daleko jačih igrača na nivou Evrope, što ćemo videti kako će se odraziti na nivo lige preko Bare. Ako, pak, stane sa driblingom na metar-dva od koša, ne znači da je odustao od namere da poentira. Crlo lako iskoristiti „fejdavej“, posebno protiv nižih bekova.

Meridian sport predstavlja moguću draft elitu (8): Šepard je napast

Prodorom u piku, osim postizanja poena podeli i najveći broj asistencija, da li za „rolera“ ili nekog od igrača po ćoškovima, manje je važno. Od reakcije odbrane i strane sa koje dolazi pomoć zavisi i gde će otići dodavanje, a do sada se najviše istakao u upošljavanju igrača sa kojima direktno igra dva na dva. Naravno, noseći dres Mege je individualno bio apsolutna meta svake odbrane, što ne umanjuje njegov osećaj za asistenciju. Posle drafta očekujemo da taj segment bude još izraženiji zbog težeg poentiranja protiv fizički jačih igrača u ovom trenutku.

Kao treća opcija u piku, posle prodora i dodavanja je šut – namanje konstantan deo u njegovom arsenalu, posebno za tri poena. Daleko od toga da je bezopasan sa distance, ali je generalno neko kome protivničke odbrane idu ispod, ili između bloka, a za to postoji i razlog koji se ogleda u 29% van linije za tri poena. Postoje dani kada će to kažnjavati sa 5-3, 4-2, 4-3 i sličnim šutevima za tri poena, ali mnogo šuteva sa distance svakako nije njegova komforna zona. Sa poludistnace je daleko efekisaniji, nevezano iz koje ruke izbacuje loptu.

Meridian sport predstavlja moguću draft elitu (11): Klingen spušta rampu…

Ni pokušaje iz mesta sa distance ne materializuje u boljem procentu, iako je sam šut u osnovi pravilan, te se po prijemu lopte češće odlučuje da napadne „klouz-aut“. Nevezano što tada ne polazi, iz driblinga podjednako dobro čita reakciju defanzivca, bira stranu spuštanja lopte i pravi teško nadoknadivu prednost, da li poentirao ili podelio loptu manje je važno.

U igri od lopte nije raznovrstan kao sa njom. Ruku na srce, od kadetskih dana igra isključivo kao dominantan igrač sa loptom. Kada je nema u rukama, čeka šut iz mesta, odnosno napada „klouz-aut“, ali nema izražene kretnje u vidu izlazaka iz blokova ili učestalog „kata“. Taj segment će stoprocentno unaprediti u godinama ispred nas, prevashodno jer je teško zamislivo da će u ovoj konkurenciji imati posed lopte na dosadašnjem nivou.

Kao veoma prodoran, sa dobrim pregledom igre, u kontranapadu i tranziciji se snalazi odlično. Teško ga je zaustaviti u situacijama kada vuče loptu od koša do koša, jer kada stvori višak, šanse da se šteta sanira su minimalne.

Topić poseduje apsolutno sve fizičke i motoričke sposobnosti, kao i vrhunsko razumevanje igre da o defanzivi pišemo samo pozitivno, ali upravo je to deo koji je trenutno najneizvesniji. Potrebna je adaptacija na viši nivo odbrane, ali ne sumnjamo da će se radom takav potencijalni problem brzo sanirati.

Mladi plejmejeker sa rasponom ruku od čak 213 santimetara ima osnova da bude odličan u odbrani na lopti, posebno na nižim jedinicama. Ukoliko unapredi telesnu masu i dobije na snazi nema sumnje da će moći da odgovori svim spoljnim pozicijama, bez obzira na veličinu protivnika. Unutrašnjim igračima na niskom postu trenutno ne može da parira zbog manjka mase, ali aktivnim rukama i dobrim postavljanjem može da iščačka loptu ili u krajnjem slučaju reaguje faulom.

Nikola Topić na draft odlazi sa ogromnim očekivanjima svetske košarkaške javnosti i nema sumnje da je pred njim svetla budućnost u NBA ligi. Uz dovoljno sreće da bude izabran od strane prave ekipe poređenja sa Tajrisom Haliburtonom neće biti samo deo draft projekcija već stvarnost. I to vrlo brzo…

Bonus video:

4 Komentara

    Topic kao 13 na draftu…ni to uopste niie lose mesto.

    Jasno je da će Topić u bliskoj budućnosti biti član elite

    Ne bitno koja pozicija na draftu ovaj momak će sebi naci mesto u dobrom klubu i sigurno napredovati odlicno

    Ko god ga draftuje prvo ima da ga leci,a posle da angazuje dva cuvara da ga cuvaju za vreme utakmice!!!

Postavi odgovor