Pre šesnaest godina Žalgiris je pao u produžetku, a šta sada treba da radi Budućnost da savlada Zelenu šumu?

U Podgoricu dolazi još jedna ekipa koja u tom nije bila punih šesnaest godina, još od vremena kada se Budućnost sve do ove sezone opraštala od Evrolige. Žalgiris se tada poražen vratio u Kaunas, što je način na koji bi domaći navijači voleli da litvanskog velikana isprate kući i ovoga puta.

Budućnost je u sezoni 2002/03 ostvarila samo dve pobede u Evroligi, jednu u rečenom duelu protiv Žalgirisa i to posle produžetka (106:102). Litvanci su se revanširali na svom parketu ubedljivom pobedom sa šesnaest poena razlike, ali ni jedni ni drugi nisu uspeli da se plasiraju u sledeću fazu takmičenja. Žalgiris je doduše imao pet pobeda u grupi B, ali je to bilo dovoljno tek za pretposlednje mesto.

A u Ulmu muk – Zvezda nije radila što treba, ali jeste ono što ne treba

Ove sezone se uslovno rečeno, Budućnost i Žalgiris nalaze u sličnim situacijama. Podgoričani su i dalje bez ijedne pobede, a šampion Litvanije ne igra tako dobro kao u prethodnom izdanju Evrolige. To i jeste jedan od razloga koji domaćim košarkašima daje nadu da bi mogli da upišu prvenac.

Pobedom protiv Olimpije, Budućnost je prekinula seriju poraza

Poslednjih dana se mnogo govorilo o izborima košarkaša koji su trebalo da pojačaju Džikićev sastav, uglavnom u negativnom kontekstu. Činjenica je da pridošlice nisu pokazale ništa od onoga što ih je preporučilo ili trebalo da preporuči za dres šampiona ABA lige. Kako su se i zašto u njemu našli, to je neka druga tema. Budućnost je pre nekoliko dana savladala Olimpiju, ali su Ljubljančani daleko od kvaliteta Žalgirisa u svakom smislu.

Pobeda je ipak dobrodošla, jer je prekinula neprijatan niz poraza i napravila dobar uvod u period tokom kojeg će Podgoričani većinu mečeva odigrati na svom parketu. Gosti su favoriti u ovom susretu, ali ipak postoji način da Budućnost dođe do trijumfa.

Pre svega, ekipa mora da poveruje da može da pobedi. To do sada nije bio slučaj, što se videlo u utakmicama koje su gubili na psihološkom planu, iako su tokom većeg dela igrali u ,,egalu”. Aleksandar Džikić je do sada morao da uvidi na koji način da rukuje sastavom koji ima na raspolaganju i da ih motiviše na bolju igru.

Žalgiris igra veoma brzo i na veliki broj poena, što znači da će se voditi velika borba za preuzimanje kontrole. Veliku ulogu će u tome bekovi domaćeg tima, posebno Gordić i Ivanović, čiji će pritisak na organizaciju igre protivnike biti od ključnog značaja. Usporavanje igre Žalgirisa bi svakako rešilo jedan deo problema.

Agresivna igra na liniji dodavanja je ono što će Žalgiris da uvede u problem

Brza tranzicija se najbolje predupređuje dobrim skokom u napadu, što i jeste jedan od kvaliteta Podgoričana. Čak i ako se ne obezbedi drugi napad, snažno prisustvo u reketu i sprečavanje lakog prvog dodavanja će takođe oduzeti vreme za organizaciju napada Žalgirisa. Isto važi i za fazu odbrane u kojoj su visoki igrači domaćeg tima do sada imali dobar učinak kada su u pitanju uhvaćene lopte. Međutim, moraće da poboljšaju individualni učinak u odbrani protivničkih centara.

https://twitter.com/KKBuducnostVOLI/status/1060097686655901696

Cela ekipa će morati da igra agresivno na liniju dodavanja, jer Žalgiris ima izvanredne šutere koji za dva poena ubacuju skoro 58%, a za tri 48% u proseku. Budućnost mora da natera protivnika na što više individualnih akcija, odnosno da im što više otežava dodavanja posle kojih dolazi do neometanog šuta.

Aktuelni trenutak u Podgorici: Da li je vreme da Budućnost počne sa rezovima?

Svakako da domaći košarkaši moraju da odigraju i mnogo bolje u fazi napada. Pre svega, biće im potrebna bolja selekcija šuta, mada lošija od one koju su do sada prikazivali i ne može. To znači i bolje izvođenje taktičkih varijanti koje pripremi Džikić, između ostalog i brže kretanje i bolje pozicioniranje.

U poslednjih par mečeva energija sa klupe je dolazi u vidu Alekse Ilića. Ona će posebno biti potrebna u jednoj ovakvoj utakmici, naročito slučaju da dođe do zastoja u igri ili do pada motivacije.

Postavi odgovor