Šta će Zvezda i Mornar pokazati u Pioniru - rat u reketu ili šuterski festival?

Zvezda je izgubila od Monaka iako francuski tim ne spada u gornji deo kvaliteta u Evrokupu, što u izvesnom smislu može da ohrabri Mornar da pokuša ono što je do pre samo nedelju dana izgledalo nemoguće. Ekipa iz Bara za sada nema abaligašku pobedu protiv Crveno-belih u Beogradu.

Zvezda je kompromitovala svoj položaj u Evrokupu, ali je u regionalnom takmičenju i dalje neprikosnovena. Pobede ostvaruje lako, što se, ako se zanemari poslednje protiv loše Olimpije, dobro videlo u duelu sa Cedevitom pre dve nedelje. Doduše, Zagrepčani su sada jedan mnogo drugačiji sastav, ali je određena psihološka prednost tom pobedom svakako već ustanovljena.

Evrokup: Da li je Mornar pred drugom pobedom i kako do nje?

Iako su neke linije u Tomićevom sistemu počele da pokazuju izvesne znake raslabljivanja, niko nije pretpostavljao da će posle Breše i Ulma, njegova ekipa da izgubi i od Monaka. Ubedljivost i lakoća poraza je posebno zabrinjavajuća. Takođe, Zvezda je imala i svojevrsni imperativ zbog poretka u grupi, što je trebalo da pojača potrebnu motivaciju.

Međutim, domaći tim je na parketu ostvario dominaciju jedino u skoku, dok sve ostalo nije funkcionisalo. Izgubljena je čak dvadeset jedna lopta, šut za tri nije išao, a odbrana nje znala kako da brani veoma jednostavnu igru gostiju.

Mornar je u znatnom usponu forme

Istog dana, Mornar je stigao do druge pobede u takmičenju. Nova pojačanja koja su stigla u Bar su najavila da su baš to, a Bronson Kenig je hladnokrvnim izvođenjem slobodnih bacanja u završnici doneo radost navijačima u Topolici. Ono što je posebno važno, Mornar je do trijumfa stigao i bez posebnog učinka Uroša Lukovića, ali i jednog od najzaslužnijeg za prošlogodišnju uspešnu sezonu, Nemanje Vranješa.

Ne treba posebno objašnjavati koliko je pobeda važna za Crveno-bele. Posle silovitog početka koji doneo i neke pomalo preuranjene i subjektivne prognoze o šansama koje Zvezda ima u Evrokupu, došlo je nekoliko loših izdanja i pojave prvih pukotina. To naravno, neće biti problema ako se interveniše na vreme, odnosno ako Milan Tomić ispravi nedostatke.

Zvezda će morati da smanji broj grešaka i da uspostavi kontrolu igre

Protiv Mornara će biti ključno da se zadrži kontrola igre i smanji broj grešaka. Organizacija je počela da škripi, a to se poklopilo i sa lošijim periodom u igri Perperoglua, Cirbesa, pa i Fajea u određenim momentima. Regland i ostali ne smeju sebi da priušte toliko grešaka, pogotovo ne protiv tima koji igra sve bolje.

Tamo gde je Zvezda najjača, a to je reket, pojačao se i Mornar dolaskom Landinga Sanea. On i Uroš Luković će pokušati da se suprotstave unutrašnjoj igri domaćina, čiji su glavni protagonisti, Odžo, Cirbes, Faje i Ristić. Koliko gosti uspeju da umanje tu razliku, to će imati više šansi za iznenađenje.

Kvota na pobedu Barana je odlična, hoće li biti novog iznenađenja u Pioniru?

Oba tima poseduju veliku širinu sastava. Zvezda od početka, dok je Mornar to stekao postepeno pojačavajući sastav. Zvezda će gledati da kontroliše tempo igre i da pre svega uspori goste. Crnogorski šampion se i dalje oslanja na veliki broj šuteva sa odstojanja i ako od početka steknu šutersko samopouzdanje, domaći će imati velikih poteškoća da ih kasnije zaustave.

Prošlogodišnja utakmica u Beogradu nije previše validno merilo, ali treba reći da je Mornar tada nadskakao Zvezdu i bez Lukovića, ali je podbacio u šutu za tri poena i doživeo ubedljiv poraz.

Postavi odgovor