Pešić: Hoću da ostavim nešto iza sebe, meni je košarka dala sve

Svetislav Pešić, selektor košarkaške reprezentacije Srbije gostovao je na RTS-u u emisiji “Oko” i rezimirao učešće na Mundobasketu.

Srbija je na Filipinima osvojila srebrnu medalju i napravila neočekivani uspeh, ako se zna da na šampionatu nisu učestvovali Nikola Jokić, Vasilije Micić, Nikola Kalinić, Vladimir Lučić…

“Uradili smo fantastične stvari. Ne pobeđuje se utakmica kada se dođe na utakmicu. Znači, loša priprema – loši rezultati, to je jedan proces koji traje. Iako se reprezentacija pogotovo u našim uslovima promenila. To je tema o kojoj ne bih u dubinu išao, niti u širinu, ali to je tako. Želim da kažem da dobru atmosferu stvaraju, pre svega igrači. Igrači žele da igraju za reprezentaciju, pogotovo oni koji su odlučili da dođu. Sve to što se dešavalo u Manili, počelo je već tamo kada se završilo Evropsko prvenstvo.

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći BONUS DOBRODOŠLICE OD 4.000 RSD potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije.

Nije mogao a da se ne dotakne i situacije sa Borišom Simanićem, koji je ostao bez bubrega.

“To je jedna nesrećna okolnost za Borišu i za njegove najbliže… Srećna je okolnost da je profesor Dragan Radovanović dugo godina sa ekipom i srećna je okolnost da je baš on bio tu. Iako je to izgledalo poprilično bezazleno… Procena je bila, očigledno, pravilna. Radovanović je odmah tražio da se Simanić smesti u bolnicu i odmah je došla hitna pomoć i on je otišao sa njim. To je bio vikend kada su profesori, hirurzi van zgrade i trebalo je nekako stići do njih. Gaga je želeo da se to odmah na licu mesta naprave svi mogući testovi, snimci, da bi se donela odluka. To je posle nekako išlo dobro. Opet bih rekao zbog Gage koji, naravno, nije mogao da učestvuje da vrši ono što on radi ovde u svojoj bolnici, ali je bio tu i bio prisutan od početka pa do kraja tog jednog procesa. Boriša je jedan krasan momak, on je onako skroman, imao je fantastičnu sezonu u Saragosi. Nekako ekipa ga voli. Jednostavno voli ga i kad igra i kad ne igra. I kad se ovo desilo, to je bilo onako prvo šok za sve. Tu se pokazala na neki način timski duh, ta veza igrača koji su jednostavno kao familija”.

Košarkaška reprezentacija Srbije-Srbija-Uživo
(FOTO: Starsport.rs)

Pohvalio je i Bogdana Bogdanovića, koji je kao pravi kapiten vodio ekipu kroz čitavo takmičenje.

“Trebalo mu je vremena da ponovo oseti ne samo loptu, ne samo igru, već da oseti praktično novo koleno, koje nije novo, ali operacija je takva bila da je to bilo komplikovano. Za njega je to bila jedna, lično mislim, jedna dodatna motivacija da pokaže da može. Mi svi znamo da je mlad, on može da igra sigurno još četiri, pet godina kako on trenira, kako živi i kako uživa u košarci. Tako da njegova budućnost u smislu reprezentacije biće uvek na najmanje ovom nivou”.

Nezaboravan je bio doček ispred Skupštine grada, a potom i slavlje u restoranu.

“Trener mora svuda da bude, pa trener nije samo na treningu, trener je i posle treninga. Došao je i Topić, došli su i Nedović i Jokić. Došli su svi, svi, bilo je puno košarkaša, bilo je fantastično, stvarno je bilo lepo. Do pola četiru ujutru smo slavili… I onda ste me šminkali i odmah sam bolji”, šaljivo je prokomentarisao selektor proslavu srebrne medalje sa Svetskog prvenstva.

Ciljevi za Olimpijske igre u Parizu narednog leta.

“Sada više i ne znam da li nam je bio cilj da odemo na Olimpijadu kroz Svetsko prvenstvo ili da po svaku cenu ne igramo kvalifikacije. Početkom jula meseca. To je baš vreme najgore. Dobro je to što nemamo. Imamo sada definitivno, ako to nismo imali pre godinu dana, ali sada tačno znamo na koje igrače možemo da računamo. A ako se nešto iz privatnih ili nekih drugih razloga desi, da imamo dostojne zamene. Znate kako, pripremamo se kao da neće biti nikad rata. Pripremamo se za sve okolnosti, sve mogućnosti. Dobro je što smo se kvalifikovali za Olimpijske igre”.

pesic tajm aut
FOTO: FIBA

Još jednom je spomenuo da su srpskoj košarci potrebne promene, koje će biti dobre za budućnost.

“Imam u sebi osećaj odgovornosti ne samo da pobedim ili da osvojim medalju i da napravim dobru atmosferu u reprezentaciji, nego i da  ostavim nešto iza sebe, ne samo poraze ili pobede ili medalje, već da ostavim nešto kad završim jednog dana izazov, kako ga ja nazivam. Da uredim ovu našu košarku. Nama je košarka dala sve, recimo meni lično, a i čitavoj mojoj generaciji. To naše znanje i iskustvo koje imamo treba da se pretoči u budućnost srpske košarke”, završio je Pešić.

BONUS VIDEO:

10 Komentara

  Naravno da želi da ostavi iza sebe nešto u amanet, pa ako bi to moglo biti zlato na Olimpijadi i mi i on ćemo biti sretni

  Najvažnije iz teksta mi je da za Olimpijadu imamo igrače a ako se od njih i neko predomisli imamo i dostojne zamene

  Pesic je vec pokazao i dokazao koji je strucnjak i velicina,zapusio je strucno usta svim zlonamernim i prepotentnim ljidima ,velicanstveno sto jos ne zeli da se povuce,nego da ostavi mnogo veci trag u kosarci,nasoj zemlji kosarke,ne samo medalje i pobede!!!

  Koja je to trenerska velicina. Jedan, veliki i najveci Svetislav Pesic.

  Da je pametan da se povuce sad i da ga slave i pamte svi u kosarci

  Vec si mnogo uradio u kosarci i to vise puta. Svaka cast velikom Kariju.

  Sa ovim sta je uradio sada kupio je celu naciju verujem

  Za razliku od ovih sto pokopavaju nasu kosarku sa strancima covek daje sve za nasu kosarku

  Hvala ti za sve kralju,nasa kosarka je dobila mnogo od tebe

Postavi odgovor