Trinkijeri, Crvena zvezda, Ulm i kakve veze sa njima ima Tom Ludvig?

Posle ovakvog početka i opštih simpatija koje je pridobio, za neke navijače Partizana samo je pitanje vremena kada će Andrea Trinkijeri da postane ,,institucija”. Međutim, Crvena zvezda je za nekih dvadesetak godina pretekla svog večitog rivala kada je u pitanju prvi strani trener u klupskoj istoriji.

Srpska košarka ima veliki ugled u svetu, a iz ove perspektive to izgleda kao da traje oduvek. Jasno je međutim, da su i oni koji su je stvarali u početku, morali od nekoga da ,,ukradu” zanat. S obzirom na kasniji tok događaja i na edukatorsku ulogu koju su preuzeli srpski treneri u odnosu na evropsku košarku, krađa zanata je bila besprekorno izvedena. Činjenica da je i vreme potrebno za sticanje znanja bilo relativno kratko, dovoljno govori o predisponiranosti za ovaj sport, kako igračkoj, tako i onoj potrebnoj za uspeh u struci.

Evrokup: Trinkijeri je pun šarma i harizme, ali koje još stvari vode Partizan do nove pobede?

Prvi strani treneri su se u Srbiji pojavili već par godina posle rata. Bili su uglavnom iz Istočne Evrope a znanje su prenosili radeći u kraćim periodima uglavnom kao savetnici. Pedesetih godina je u Beogradu često boravio Rober Bisnel, Francuz koji je održao veći broj kurseva sa demonstracijama iz oblasti taktike i tehnike. Nekoliko godina kasnije, sa pojavom Ace Nikolića, počela je akumulacija znanja i sve brži napredak ovog sporta.

https://www.youtube.com/watch?v=Q3Im76qFRj0

Elem, više od dvadeset godina pre nego što je Andrea Trinkijeri postao prvi strani trener, Zvezda je na svojoj klupi imala čoveka sa stranim pasošem. U sezoni 1997/98, Crveno-bele je trenirao Amerikanac Tom Ludvig, koji nažalost nije ostao zapamćen ni po čemu posebnom iako je Zvezda tu sezonu završila osvojivši nacionalno prvenstvo i igrajući finale Kupa Radivoja Koraća. Jedan od razloga je to što je u toj turbulentoj sezoni na klupi Crveno-belih dogodilo čak pet promena.

Crvena zvezda je postala šampion i pored nekoliko promena na klupi

Započeo je Mihajlo Pavićević, nastavio Ranko Žeravica koga je ubrzo zamenio Tom Ludvig. Amerikanca menja Vladislav Lučić koji dobija otkaz usred finala i bica zamenjen Pavićevičem i Borom Džakovićem. Nije ni čudo da je Ludvig zauzeo tako malo prostora u memoriji pristalica ovog kluba.

Zvezda je tada imala odličan tim za koji su između ostalih nastupali Rakočević, Benčić Perović, Topalović, Topić, Bolić, Kuzmanović, Stanojević i drugi. Pavićević se zadržao prva četiri kola, da bi Ludvig prvi put bio na klupi u petom kolu tadašnje YUBA lige. Zvezdu je vodio na jedanaest ligaških mečeva i na pet u okviru Kupa Radivoja Koraća.

https://www.youtube.com/watch?v=MJWkgNvVf-E

Igrao za Zvezdu, poseduje atomsko sklonište – Adam Morison

Amerikanac se trenerskim pozivom bavio i u Americi gde je na Feris Stejt univerzitetu radio u periodu od 1979-1995. Košarkaški tim koledža iz američke države Mičigen je vodio na 438 utakmica i ostvario preko 60% pobeda. Feris Stejtu je doneo i šest titula u njihovoj konferenciji koja pripada drugog NCAA diviziji.

Karijeru na koledžu je završio posle optužbe za neprimereno ponašanje prema jednom od svojih igrača, što je imalo i epilog na sudu. Posebno zanimljivo u vezi sa ovim Amerikancem je što se nekoliko godina kasnije ponovo pojavljuje u Evropi, ovoga puta na klupi tima protiv koga je Crvena zvezda nedavno igrala u Evrokupu. U pitanju je nemački Ulm u kome je Ludvig radio 2001. godine kao jedan od prvih trenera tada oformljenog kluba.

Postavi odgovor