Srpski vaterpolista menja reprezentaciju: Fića i Mandić su neprikosnoveni

Srpski vaterpolista Boris Vapenski (29) neće više igrati za matičnu reprezentaciju, već za selekciju Gruzije.

Da je rođen nešto ranije, ili kasnije, Vapenski bi sigurno bio standardan član reprezentacije Srbije, ali…

Levoruki Novosađanin svestan je neverovatne konkurencije na svojoj poziciji i bez ikakve ljutnje rešio je da promeni reprezentaciju.

Ako se zna da su na “njegovom” mestu Filip Filipović, najbolji vaterpolista sveta, i Dušan Mandić, jasno je zašto je Vapenski povukao ovakav potez.

Kod nas je prejaka konkurencija, na mojoj poziciji neprikosnoveni su Filipović i Mandić, tako da sam se odlučio za drugu selekciju. Motiv je čisto sportski, želja da što duže igram vrhunski vaterpolo. Pozvali su me pre godinu dana i ponudili dobre uslove. Morao sam da se preselim u Tbilisi, zaigram za Dinamo, kako bih stekao pravo da igram za Gruziju – priča Vapenski za “Večernje novosti“.

Nekadašnji igrač Vojvodine tako se našao u društvu vaterpolista koji su nosili kapicu druge selekcije. Slobodan Soro je branio za Brazil, Srđan Vuksanović i Dušan Marković branili boje Kazahstana…

zvezda barceloneta 695
Boris Vapenski je 2013. osvojio Ligu šampiona sa Crvenom zvezdom (FOTO: Pedja Milosavljevic / Starsport)

Još pre šest, sedam godina shvatio sam da za mene nema mesta u našem najboljem timu. Igrao sam i u mandatu Dejana Savića, a posle razgovora sa selektorom shvatio sam šta je za mene najbolje. Realan sam i svestan da su Filipović i Mandić svetske zvezde, bolji su i nema zle krvi. Sve dok me Jovo Popović, tadašnji selektor Gruzije, nije kontaktirao, nisam ni razmišljao da igram za drugu zemlju – objašnjava Vapenski koji će predvoditi Gruziju na Evropskom prvenstvu u Budimpešti (12-26. januar).

Iskusni vaterpolista bio je član šampionske generacije Crvene zvezde koja je 2013. osvojila Ligu šampiona. Sa “delfinima” je tri godine ranije osvojio evropsku bronzu u Zagrebu.

Moj problem je to što sam rano doživeo vrhunac karijere. Mada nikad ne reci ne, nije realno da me u reprezentaciju Srbije vrate sa 30 godina. Snaga Srbije je što je uvek imala sjajne, mlade igrače, koji mogu da igraju za reprezentaciju više od 10 godina. I nikad se nije stvarao tim za jedno takmičenje, već za više godina. Zato smo stalno u vrhu – poručio je Vapenski za “Novosti”.

BAZEN POSLE 40 GODINA: Vaterpolo dobija pomoć od države

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Vaterpolisti Srbije idu u Tokio, kapitenski naklon Filipovića publici, izjave

BIO I OSTAO LEGENDA: Nemački rukometaš postao – vaterpolo trener!

Postavi odgovor