Sve je počelo sa košarkaškom loptom, a sada je odbojka jedan od najpopularnijih sportova

Odbojka je prvobitnо zamišljenа kao rekreacija za biznismene i kao i za one koji nisu mnogo marili ili mogli da se uhvate u koštac sa zahtevima bržih sportova kakvi su tada bili neki drugi ekipni sportovi kao što su košarka ili bejzbol.

Ovaj elegantni sport je potekao iz  američke države Masačusets gde ju je 1895. godine u mestu Holiouk osmislio Vilijam Morgan. On je u tu svrhu upotrebio mešavinu elemenata tenisa, košarke i rukometa. Prvo ime koje je nadenuto novom sportu bilo je drugačije nego ovo opštepoznato i glasilo je ,,mintonet”.

Na samom početku s obzirom na namenu, nije bilo puno skakanja i smečeva nalik onome što može da se vidi u modernoj odbojci, već je to pre bila neka opuštena varijanta rekreacije ljudi sa viškom vremena, a manjkom interesa za preteranu aktivnost.

Fudbal, sumo rvanje i navijačice: Šta im je zajedničko?

U ranim danima su i pravila bila takva – malobrojna i jednostavna. Bilo je dovoljno da se u laganom ritmu prebacuje lopta preko mreže visoke dva metra sve dok ne padne na zemlju za šta se dobijao poen. Nije postojalo ograničenje u broju igrača ni pravilo tri dodira, pa se ponekad loptalo u nedogled. Prva bitna izmena je bila promena imena 1896. godine kada je sport poneo naziv koji mu i danas savršeno pristaje.

Odbojka je vremenom često menjala pravila

Uskoro su došle i drugi noviteti na red pa je odbojka polako počela da poprima prepoznatljiv oblik. Najpre je ograničen broj igrača na devet po ekipi, a kasnije je i taj broj smanjen na šest. Nešto kasnije je ograničen broj dodira lopte po ekipi na tri pre nego što se lopta prebaci preko mreže.

Prve lopte koje su upotrebljavane su bile prilagođene košarkaške lopte, a 1900. godine Spalding je napravio loptu čija se težina i oblik ni do danas nisu mnogo promenili.

Ubrzo je odbojka počela da stiče veliku popularnost širom sveta. Interesantno je da je u Aziji, prvenstveno na Filipinima, prvi put počeo da se upotrebljava udarac koji je nazvan ”smeč”. Logično je da su usledile dalje modifikacije igre u smislu podizanja visine mreže na 2.43 metra za muškarce i 2.24 za žene.

Svetska odbojkaška organizacija je osnovana 1947. godine što je omogućilo održavanje međunarodnih odbojkaških takmičenja. Osnivački kongres je održan u Parizu, a četrnaest nacionalnih saveza je predstavljalo zemlje sa pet različitih kontinenata. Glavni cilj ovog kongresa je bio održavanje Svetskog prvenstva koje je i upriličeno dve godine kasnije. Na prvom takmičenju koje je organizovala FIVB žene su se pojavile 1952. godine.

Uz koji rekreativni sport prija espreso, a koji dopušta malo ležernosti?

U Evropu su odbojku ”donele” američke trupe koje su se borile u Prvom svetskom ratu i bile stacionirane na tlu evropskih zemalja. Iako se odbojka već odlično ”primila” – prvo prvenstvo starog kontinenta je održano 1948. godine u Rimu, pobednik Čehoslovačka – prethodnica Evropske federacije, tada zvana Evropska sportska komisija je osnovana tek 1963. godine u Bukureštu, a ona prava koja je danas poznata kao CEV je osnovana tačno 10 godina kasnije u Hagu.

Rusija je najuspešnija, ali je i Srbija vlasnik velikog broja odličja

Nakon već  spomenutog prvenstva za muškarce, godinu dana kasnije je održano i prvo prvenstvo Evrope za žene u Pragu sa učešćem sedam selekcija, a prvi šampion je postao tadašnji Sovjetski Savez. Rusija ostala najuspešnija evropska zemlja sa neverovatnim brojem titula i medalja u ovom sportu – u muškoj i ženskoj konkurenciji imaju osvojeno čak 47 medalja od kojih su 33 one najsjajnije.

Najčešće su se najbolje reprezentacije okupljale u Italiji, još jednoj zemlji gde se igra sjajna odbojka – četiri puta. U poslednje vreme se praktikuje koorganizacija prvenstava Evrope što je započeto 2005. godine kada su domaćini bili Italija i tadašnja Srbija i Crna Gora. Zanimljivo je da su istu saradnju ostvarili ponovo Italijani kada je u pitanju ženski šampionat 2011. godine koji su organizovali zajedno sa Srbijom, a kasnije su to ponovili Nemačka i Švajcarska (2013), Belgija i Holandija (2015) i Azerbejdžan i Gruzija (2017).

U muškoj konkurenciji su na taj način organizovana četiri od sedam poslednjih evropskih prvenstava.

Ovde se nalaze kvote za veliki broj odbojkaških liga i mečeva

Srbija može sa ponosom da pokaže veliki broj odličja sa najvećih odbojkaških takmičenja. Muška selekcija ima čak 13 medalja, od kojih su tri zlatne, dok su odbojkašice vlasnice šest priznanja uključujući dve zlatne medalje.

Postavi odgovor