SEVILJA JE GRAD FUDBALA: Madrid i Barselona nisu bili u planu, Bilbao je "ispao", pa je izabran "grad opera"

Sevilja je jedini grad u Španiji u kojem će se ove godine igrati utakmice Evropskog prvenstva.

Prvobitno, za domaćina je planiran Bilbao, ali je zbog pandemije korona virusa, odnosno nemogućnosti da se ispune svi UEFA zahtevi odluka promenjena. I izbor je pao na Sevilju.

Obično, kada povežemo Španiju i fudbal, na pamet nam padaju Madrid i Barselona, ali ove godine domaćin je Sevilja. A kada se spomene ovaj grad u Andaluziji, asocijacije su Sevilja i njen stadion “Ramon Sančez Pishuan”, odnosno “Benito Viljamarin” na kojem igra Real Betis. Ali sada će se igrati na stadionu “La Kartuha”.

Ovaj objekat može da primi 60.000 navijača, završen je 1999. godine, najviše se koristi za fudbalske mečeve, iako je izgrađen za potrebe Svetskog prvenstva u atletici. Po kapacitetu je šesti stadion u Španiji, a u Andaluziji drugi. Na primer, na njemu odigrano finale Kupa UEFA, između Seltika i Porta, ponekad na njemu igra španska reprezentacija, a Fudbalska federacija Španije je odredila da se finala Kupa kralja igraju od 2020. do 2023. godine.

Bio je i jedan od aduta kada se Sevilja kandidovala za Olimpijske igre 2004. i 2008. godine, a igrana su dva finala Dejvis kupa.

Tokom predstojećeg Evropskog prvenstva biće odigrane tri utakmice grupe E, Španija – Švedska (14. jun), Španija – Poljska (19. jun) i Slovačka – Španija (23. jun), kao i jedan meč osmine finala, 27. juna.

Šta reći o samom gradu?

Glavni je, ujedno i najveći grad Andaluzije (četvrti u Španiji), sa 690 hiljada stanovnika u užem jezgru, odnosno sa 1,5 u širem. Istorija grada je veoma duga, pošto su ga izgradili Rimljani, pod imenom Hispalis. Posle muslimanskih osvajanja, 711. godine, postaje poznat pod imenom Išbilijah, da bi 1248. godine ušao u sastav Hrišćanskog kraljevstva Kastilje, pošto ju je osvojio Ferdinand III.

Posle otkrića Amerike postala je jedan od ekonomskih centara španske imperije, što je stvorilo uslove za “zlatno doba” za umetnost. Baš iz Sevilje, Ferdinad Magelan je 1519. godine krenuo na svoje prvo istraživačko putovanje.

U kasnom 16. veku, Sevilja više nema toliku moć, pošto status luke dobija i obližnji Kadiz.

Polovinom narednog veka, od kuge je umrlo skora pola ukupnog broja stanovnika, a može se reći da se grad u tom smislu oporavio tek početkom 19. veka. U 18. veku, počela je i industrijalizacija, a u naredna dva izgrađene su brojne građevine.

Sevilja je poznata i po detaljima iz kulture. Tako je Migel de Servantes, pisac “Don Kihota” u njoj živeo od 1596. do 1600. Ovaj grad je na neki način i sinonim za operu. Prema istraživanju od pre desetak godina, čak 153 opere imaju radnju u Sevilji, kao što su Seviljski berberin, Karmen, Figarova ženidba, Fidelio…

sevilja-golman-beno-stadion
Sevilja je rekorder po trofejima u Ligi Evrope (FOTO: Guliver Images)

Kada je reč o sportu, prva asocijacija su Betis i Sevilja koji su bili i prvaci Španije, 1935, odnosno 1946. godine. Naravno, pamte se i trofeji Sevilje u Ligi Evrope, njih šest, što ih čini rekorderima.

VELIKA ČAST: Srbija ipak ima predstavnika na Evropskom prvenstvu

OBAVEZNO POGLEDAJTE: PELE | Priče iz kraja #30

6 Komentara

  Jos jedan divan grad kao domacin ovogodisnjeg EP!

  Samo da nije Madrid, Valensija, Barselona… Odlicna stvar za Sevilju i grad… 💪

  “Ramon Sances Pishuan” je legendarni stadion Sevilje, zasluzio je da se na njemu igra EP

  Slazem se,mogu vise i zemalja da prikazu.

  Dzaba kapacitet od 60000 navijaca kad su trenutno uslovi drugaciji XD

  Hvala Bogu da se malo za promenu promovišu i neki drugi gradovi a ne samo Madrid i Barselona.

Postavi odgovor