Beneto osuo paljbu: Federer u sukobu interesa, kontroliše muški tenis

Žilijen Beneto je tek nedavno završio tenisku karijeru i izgleda da je odmah rešio da bude potpuno otvoren prema svojim nekadašnjim rivalima. Na udaru se našao niko drugi do Rodžer Federer.

Francuz je dao intervju za tamošnji RMC i glavna tema je bio švajcarski teniser. Federer je tokom karijere oborio silne rekorde, ima najviše osvojenih gren slem turnira u istoriji i očigledan je miljenik publike. Ipak, Beneto očigledno misli da je Federer previše favorizovan u odnosu na ostale tenisere.

Razgovor je počeo od Lejver kupa, takmičenja koje praktično organizuje Federer, a ono nije u zvaničnom kalendaru.

ŠVAJCARAC U LONDONU IGRA PROTIV DOMINIKA TIMA!

“Zbog svega što Federer predstavlja, to je u redu. Ali, to je egzibicija, njegova stvar. Lejver kup nema nikakvu takmičarsku vrednost. Ne postoji nikakav sportski kriterijum prilikom izbora. Ne dodeljuju se ATP bodovi. Sve se svodi na finansijsku dobit. Daje 750.000 dolara Niku Kirjosu da dođe i igra mečeve koji se nigde ne boduju i normalno je da momci kažu da su to tarifa za Lejver kup. Zbog toga međunarodne teniske organizacije smatram izuzetno slabima”, istakao je Beneto i dodao da Federer Dejvis kup ne ceni dovoljno.

Beneto je rekao i da je teniser iz Bazela u sukobu interesa, jer je direktor Australijan Opena ujedno i jedan od organizatora Lejver kupa.

KLADI SE NA ZAVRŠNI MASTERS U LONDONU!

“Tili je direktor turnira, a takođe ga Rodžerov agent plaća za Lejver kup. Na poslednja dva Australijan Opena, Federer je odigrao 14 mečeva jer je bio šampion i finalista. Odigrao je 12 ili 13 od tih 14 u večernjem terminu. Istog dana, Federer je igrao sa Jan-Lenardom Štrufom, nemam ništa protiv Štrufa, sjajan je momak, a Novak Đoković sa Gaelom Monfisom. Na papiru, svaki direktor turnira bi stavio Đokovića i Monfisa u večernjem terminu. Ali, ne, igrali su u 14.30 po ogromnoj vrućini, dok su Federer i Štruf igrali uveče.”

Između ostalog, Beneto je govorio i o pozitivnim stranama, da nekadašnji broj jedan dosta vremena izdvaja za sponzore i dešavanja van terena, što neki veliki igrači u ranijim erama nisu toliko činili.

Naglasio je i da Švajcarac jednostavno ne zna kako je biti prosečan igrač na ATP turu jer uživa brojne privilegije, poput toga na kojim terenima će igrati u kojim terminima.

Postavi odgovor