Heroin je uništio Nikolu, a mogao je da bude bolji od Đokovića: Dolazio sam drogiran na mečeve, đavo me je obuzeo!

Nikola Gnjatović nekada najbolji mladi srpski teniser, velika nada belog sporta koji je izgubio sve zbog heroina…

Nikola je pokušavao da uspe u tenisu tokom devedestih. Bile su to teške godine za sve na ovim prostorima, a pogotovo za njega, tada momka koji je trebalo da bude veliko tenisko ime. Ali, u tome nikad nije uspeo.

EKSKLUZIVNO: Poklon za sve čitaoce Meridian Sporta – 2.000 RSD za online klađenje!

Za to su prema njegovoj priči dva ključna problema bili rat 1999. i opijati, tačnije heroin.

Bivši teniser zaista jeste radio neko vreme i sa nekada najboljom teniserkom planete Jelenom Janković. Otkriva da se dešavalo da na trening dođe drogiran.

“Bio sam drogiran, ali nije znala. Nemam pojma kako. Nisu ljudi jednostavno znali jer sam najnormalnije obavljao poslove i to nekako ide u početku. Ali posle krećeš da se gasiš. Tek pre godinu dana sam mogao da potrčim. Ni ja ne znam da li sam se još uvek izvukao, početkom 2016. sam se poslednji put drogirao. Deca treba da budu iskrena sa roditeljima. Moj otac je eksplodirao kada je saznao. Kada sam igrao aktivno, nisam konzumirao. Vratio sam se 1999. u Srbiju kao potencijalni vojni obveznik i nisam mogao da napustim zemlju, odnosno da branim bodove iz 1998. Izgubio sam ih dosta, trebalo je da opet prolazim kroz kvalifikacije što mnogo košta, onda sam otišao u Bosnu. Tamo se desilo šta se desilo. Tu počinje pakao.”

Rat na našim prostorima dodatno je otežao put Gnjatoviću ka teniskom vrhu. To je početak njegovog ponora koji je postajao sve dublji. Teniser je objasnio kako je iz dosade krenuo put pakla.

“Dogodilo se tako što smo radili u Bosni i imali jake plate po 5,6 hiljada maraka da vodimo jedan teniski klub. Radio sam sa momkom koji je bio već u problemu, a ja nisam znao šta je to. Desila se jedna sumorna kiša, padalo je sedam dana, nismo mogli da izađemo iz kuće. Ja sam probao to čudo i verujte, dovoljno je dva, tri puta da to uzmete i đavo je stavio kandže na vas. To je bio njegov predlog, nisam odmah prihvatio. Par meseci sam odbijao, a onda rekao: Ajde i ja ću da probam. Iz čiste dosade, mlada, luda glava. Totalno sam, porodica se raspala, nisam imao s kim da porazgovaram. Od 17. godine sam išao potpuno sam kroz život do današnjeg dana. Odluke sam donosio sam, kako ću da nabavim lovu, kako ću da preživim.

Nikola Gnjatović je bio jedan od najvećih srpskih teniskih talenata, Novak Đoković pre Novaka Đokovića. Pobeđivao je gotovo sva svetska imena u svojoj generaciji, među njima i Rodžera Federera, ali je droga pobedila njega.

“Igrao sam i za Dejvis kup reprezentaciju Srbije protiv Turske i Maroka. Sa mnom su tada u reprezentaciji bili i Tipsarević, Vemić i Tošić. Pre toga sam, u juniorskoj konkurenciji pobeđivao Marata Safina i Fernanda Gonzalesa, a Rodžera Federera sam pobedio na jednom treningu. Nema ko mi tada nije predviđao sam svetski vrh.”

Do svetskog vrha nikada nije dobacio, a mogao je da bude veliki teniski šampion.

BONUS VIDEO:

4 Komentara

    Ja ne mogu da ga žalim, imao je sve uslove u životu da uživa a on se iz dosade zbog sedam dana kišnog perioda navukao na drogu, za to nemam nikakvo opravdanje

    Gde bi danas bio da su bile druge okolnosti ali sad samo može da žali

    Na žalost ali nije prvi ni poslednji kojeg je heroin uništio, sreća u nesreći ostao je živ

Postavi odgovor