Đoković ogolio istinu o gorućem pitanju za Srbiju: "To je ključ"

Novak Đoković se tokom Vimbldona dotakao i goruće teme vezane za organizovanje Srbija opena, koji od naredne godine ostaje bez ATP licence.

Đoković je uz svog brata Đorđa “oživeo” Srbija open 2021. godine, kada je turnir ponovo počeo da se održava u Beogradu posle skoro decenije pauze.

Licenca za održavanje tog turnira je, međutim, sve vreme rentirana od strane rumunskog biznismena i bivšeg tenisera Jona Cirjaka, isto tako i 2023. kada je turnir održan u Banja Luci, a Cirjak sada želi da takmičenje vrati u Bukurešt.

Đorđe Đoković, direktor Srbija opena, ranije ove godine je u interjvuu za Meridian sport govorio o tome da bi on i njegova porodica želeli da Srbija ima dva turnira u godini, ali stvari ne deluju preterano optimistično.

Za Meridian sport iz Londona – Luka Nikolić

Situacija je trenutno takva da Srbija trenutno ponovo ostaje bez ATP turnira, ali vlasnik 23 Grend slem titule objašnjava da nije sve izgubljeno.

“Moj brat (Đorđe) je u komunikaciji sa ATP i sa vlasnicima drugih licenci i pokušava u poslednjih 4-5 meseci da dođe do nekih rešenja za sledeću godinu. Međutim, za sada nema informacija. Govorio sam ranije da nije toliko jednostavno jer ATP ne izdaje nove licence, a s druge strane, većina licenci koje postoje su profitabilne i onda prosto vlasnici ne žele da ih prodaju ili izdaju”, rekao je Đoković srpskim novinarima u Londonu, pa nastavio:

“Ali, ima nekih koji nisu profitabilni, koji imaju ekonomskih i organizacionih, znam o kojim turnirima se radi, ali ne bih da spominjem imena i sa njima se razgovara. Voleli bismo, lično bih voleo da to bude neka tradicija u Srbiji, Republici Srpskoj, gde je bio velikih uspeh ove godine”.

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći bonus dobrodošlice od 4.000 RSD potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije

PROČITAJTE JOŠ Od Novaka, preko Novaka, do Novaka

Novak ističe da nije turnir iz ATP serije ono što je ključ za rast i razvoj tenisa u Srbiji, koji je, pogotovo uzimajući u obzir da imamo jednog Novaka Đokovića, na jako niskom nivou.

“Puno znači, ne samo za naše profesionalne tenisere, već i za ljubitelje ovog sporta i za mlade tenisere da imaju priliku da se takmiče. Ima sada dosta ovih profesionalnih turnira na fjučers nivou u Srbiji u odnosu na prošle godine. U Kuršumlijskoj banji… To je fenomenalna inicijativa ljudi da pokrenu to. To je ključ”, objašnjava nam srpski teniser.

Novak kao primer “kako treba” uzima Italiju, u kojoj tokom cele godine ima pregršt turnira i na svim mogućim betonima i šljaci.

Zbog toga ta zemlja sada ima i veliki broj vrhunskih igrača i potencijalnih Grend slem šampiona, kao što su Janik Siner, Lorenco Muzeti i Mateo Beretini, pa pored njih i Mateo Arnaldi, Marko Čekinato, Fabio Koboli i drugi budući izazivači.

“Evo, zašto Italija sada ima velikog uspeha u muškom tenisu. Prvo, zato što ima ogroman broj turnira, na prvom i drugom stepenu profesionalnog tenisa, fjučersi i čelendžeri, dvorana, otvoreni, zatvoreni. Ima ih na svim mogućim podlogama u svim periodima u godini. Onda imaš neki kontiunitet i onda za jednog mladog tenisera i njegovu porodicu je to mnogo olakšavajuća okolnost jer ne mora da opterećuje svoj budžet, da ide da putuje, manji su troškovi kada putuješ u okviru svoje zemlje”, priča Novak i podvlači:

“Možeš mnogo bolje da se snađeš i za smeštaj. To je dobro i za razvoj tenisa. Trudimo se da 250-ica, ta kategorija je najrealnija. Sve preko toga je preveliki zalogaj u ovom trenutku. Videćemo. Načuo sam da će ATP da unosi dosta promena od 2025, posle olimpijske godine, videćemo u tom kalendaru”.

PROČITAJTE JOŠ Londonski raj za Srbe – došli zbog Mitrogola, ostali zbog piva i ćevapa (FOTO)

5 Komentara

    Veliki je problem što se ne izdaju nove licence jer to bi nam bilo najbolje da kupimo jednu i da je imamo zauvek

    Ima Novak viziju za budućnost tenisa u Srbiji i trebalo bi da ga vlada i druge organizacije podupru u planovima da obezbedi licencu za ATP turnir 250 a i da se naprave po Srbiji manja takmičenja, fjučersi i čelendžeri pa odatle da krenemo kao Italija što je uradila

    Da nije osnovao PTPA bilo bi mu mnogo što šta omogućeno i dozvoljeno

    Kako bi to bilo sjajno da Srbija ima dva teniska turnira,to moze da izgura samo nas Nole

    To bi bilo sjajno i za tenis i za nas dva turnira u Srbiji i to zele da podignu na Vosi nivo turnir od 500 je odlicno nešto stvsrmoc

Postavi odgovor