Novak Đoković u Šangaju: Dobro došao, Čekinato!

Ko zna kako bi se stvari odvijale da je Novak Đoković učinio ono što je rekao odmah posle prethodnog meča sa Italijanom Markom Čekinatom i da je posle tog poraza odustao od Vimbldona?

Ponesen željom za što bržim povratkom i samim stanjem forme koja je pokazala veliko poboljšanje na turnirima koji su prethodili, pogotovo u Rimu, Đoković je podlegao afektu i izjavio da razmišlja o preskakanju Vimbldona. Kao što je poznato, opredelio se za raniji odlazak u London, gde je najpre učestvovao na turniru u Kvinsu, a onda i na Grend slemu koji nezvanično nosi epitet teniskog svetskog prvenstva. Ono što je u finalu Kvinsa poklonio Čiliću, nije uradio u finalu Vimbldona sa Južnoamerikancem Kevinom Andersonom.

Nema spora oko toga da je Đoković trijumfom u Ol Ingland klubu iznenadio ceo teniski svet. One koji nisu sumnjali u njegov povratak je obradovao brzinom istog, dok je one koji su ga videli ,,na konopcima” do kraja karijere, iznenadio što je uopšte i uspeo . Ovde se već pisalo o tome da se srpski teniser nalazi na pravom putu potpunog povratka, kao i da je on došao ,,jedan Grend slem ranije”.

Đoković prvi do kraja godine?

Prošao je Vimbldon, prošao je Sinsinati, prošlo je i Otvoreno prvenstvo Amerike. Iako tenis ne može da se igra bez najmanje dva učesnika, na ATP turu se sve vrtelo uglavnom oko sada već četrnaestostrukog Grend slem šampiona. Ako se izuzmu Rafael Nadal, Rodžer Federer i njima u određenom smislu pridruži Huan Martin Del Potro kao po mnogo čemu posebna kategorija, Đoković je pokazao da svi ostali nemaju pravi šampionski nivo. Čak ni najbolji među mladima, Aleksander Zverev, i dalje pada na velikim ispitima. Možda će neko iz nove generacije preuzeti štafetu jednog dana, ali je taj dan još daleko – barem iz sadašnje perspektive.

Đoković je u odnosu na meč u Parizu višestruko popravio svoju formu

Kada se osvrtao na duel sa Čekinatom u Parizu, Đoković je naglašavao da je Italijan odigrao izvanredno i da je od njega izgubio iako to nije očekivao. Sa druge strane, Čekinato je meč ocenio kao najveću pobedu u karijeri. Onakvu o kojoj se priča naslednicima.

Sada će Italijan imati priliku da ponovi isto, ali će ovoga puta protiv sebe imati tenisera koji je posle trijumfa nad Šardijem svoj tenis ocenio bliskim najboljim u karijeri. Dakle, Marko, opklade protiv Đokovića neće biti baš brojne.

https://twitter.com/TennisWorlden/status/1049960257215033344

Italijan je posle Rolan Garosa osvojio turnir u Umagu, a onda sa pet sledećih ispao u prvom kolu!

Danil Medvedev – Rus koga se treba čuvati kada počinje u kvalifikacijama

Ako bi Đoković osvojio titulu u Šangaju, još više bi se pribčižio Nadalu po broju bodova. Priča o prvom mestu koja je na početku sezone bila lišena svakog rezona i osnova, sada ne izgleda tako nemoguća, naprotiv. Đoković ne mora da brani nikakve poene iz prošle godine što mu otvara vrata povratka na prvo mesto. U tom slučaju bi postao prvi teniser koji je godinu završio na vrhu, a da je do Vimbldona bio bez trofeja. Takođe će mu uspeti da to učini sa najniže pozicije (22) koju je neki teniser imao u sezoni koju je završio kao prvi na svetu.

U Parizu je bilo lepo biti Marko Čekinato, ali u Šangaju možda i ne bude tako prijatno za videti.

 

Postavi odgovor