US Open 2012: Dan kada je Mari dobio ,,pomoć prijatelja''

Novak Đoković je pre šest godina u Njujork stigao kao petostruki Grend slem šampion, a Endi Mari sa ,,samo” četiri finala, od kojih jedno u Njujorku. U finalu te godine koje se često svrstava među nekoliko najboljih u istoriji turnira, sastali su se upravo njih dvojica.

Kada je u pitanju Mari, mišljenja su uglavnom podeljena na one koji veruju da mu mesto nije u Velikoj četvorci (što bi onda značilo da postoji samo Velika trojka) i one koji misle da je dovoljno uradio da ipak bude u društvu sa Federerom, Nadalom i Đokovićem. Opravdanost jednog ili drugog stava nas u ovom trenutku manje interesuje. Mari svakako spada u velike tenisere i višestruke Grend slem šampione, a njegova povezanost sa Novakom Đokovićem je posebno zanimljiva.

Britanac je stariji samo nedelju dana, a kao mladi teniseri su se često družili tokom boravka u kampovima. Iako je ostalo zabeleženo da je Mari ostvario pobedu u njihovom prvom međusobnom susretu, Đoković je kasnije svom ispisniku mnogo puta stajao na putu ka najvećim uspesima. Međutim, isto tako mu je na neki način i pomogao.

Simona Halep – pobednica koja ume da gubi

Ma koliko puta ga sprečio da pobedi na nekom od najvećih turnira (četiri puta samo u Melburnu), srpski teniser je učestvovao u Marijevim najvećim sportskim dostignućima i na suprotan način.

Spomenuto finale US Opena iz 2012. je jedan takav momenat.

Đoković je 2012. godine branio titulu šampiona US Opena

Đoković je branio titulu osvojenu prethodne godine, kada se revanširao Nadalu. Sa druge strane, Britanac je kao i ranije, došao kao jedan od favorita, ali u senci Federera i svog prijatelja. Nadal ovoga puta nije učestvovao, pa su posle Švajcarca, Đoković i Mari bili sledeći na listi nosilaca.

Nijedan od njih dvojice nije imao lak žreb, čak ni u uvodnim mečevima. Srbin je već u četvrtoj rundi igrao sa Vavrinkom, a pre toga sa Benetoom, dok je Britanac morao da nadigra Felisijana Lopeza, a posle i Raonića. Posle teških rivala u četvrtfinalu (Đoković – Del Potro, Mari – Čilić), među četiri najbolja su im zapali Berdih, koji je neočekivano pobedio Federera i Ferer, koji je eliminisao Janka Tipsarevića u delu žreba gde nije bilo Nadala.

Obojici je trebalo po četiri seta da obezbede finale. Novak je do trećeg uzastopnog u Njujorku stigao preko Španca, a Mari pobedom protiv Čeha. Umesto u nedelju, finalni meč je zbog jakog vetra pomeren za ponedeljak. Vredi spomenuti da je britanski teniser tokom čitavog turnira imao veliku podršku, a među navijačim su se nalazili čak i Šon Koneri i Aleks Ferguson koji su se pojavili na jednoj od konferencija za štampu.

Grigor Dimitrov ili kako ne ispuniti data obećanja

Već prvi set njihovog duela je nagovestio da ,,zarobljenika” neće biti. Dobio ga je Mari u taj brejku sa 12:10, a onda i sledeći koji je potrajao dvanaest gemova. Bilo bi isuviše lako da je dobio i treći. Kao i mnogo puta u prošlosti, ali i u budućnosti, Đoković je preokrenuo stvari u svoju korist. Treći i četvrti set su pripali njemu, a protivniku je prepustio svega pet gemova.

Endi Mari najzad postaje Grend slem šampion

Fizička zahtevnost duela je ipak uzela svoj ceh, a platio ga je srpski teniser, iako je pobedio u osam poslednjih petosetnih mečeva! Kao i obično, kondiciono besprekorno spreman, Mari je potpuno prisvojio poslednje poglavlje finala. Servirao je punom snažno i precizno i branio se izvanredno,  dok se njegov protivnik sve teže kretao i sve je više grešio.

Peti set je osvojio sa 6:2 i postao prvi britanski Grend slem šampion posle 76 godina. U tom trenutku je velika četvorka imala u vlasništvu 29 od poslednjih 30 najvećih titula! Izuzetak je upravo US Open i pobeda Del Potra 2009. godine.

Velika pozornica Velike jabuke – Đoković i sva njegova finala

Meč je trajao četiri sata i 54 minuta, zajednički rekord po dužini trajanja u istoriji finala ovog turnira. Samo taj brejk u prvom setu je potrajao 25 minuta, a deset poena je sadržalo najmanje deset udaraca! Bilo ih je ukupno dvadeset i dva, što je bio rekord tog turnira.

Endi Mari je sledeće godine srušio i čuvenu ,,vimbldonsku kletvu”, ponovo iskoristivši ,,pomoć prijatelja”. No, i on je Đokoviću kasnije uzvratio sudelujući u finalu Rolan garosa 2016. godine, ali je to deo neke druge priče.

Postavi odgovor