Možda ipak nije toliko loš u odbrani: "Ima nos za opasnost, pametno seče lopte"

Irakli Azarov igra odlično Evropsko prvenstvo za mlade, a njegova Gruzija je uspela da se plasira u četvrtfinale, iako je bila autsajder u grupi sa Portugalom, Belgijom i Holandijom.

Njegove igre su zapale za oko američkom portalu “Atletik” koji su nahvalili levog beka.

“Iako je Davitašvili zaslužan za odlučujući trenutak protiv Holandije, njegov saigrač Azarov je verovatno bio važniji za to što je Gruzija odolela i izvukla 1:1. On je započeo kao levo krilo u formaciji 4-4-2, ali je u realnosti operisao kao klasičan levi bek. On igra tu poziciju i u svom klubu Crvenoj zvezdi iz Beograda, gde je takođe pokazao da ima nos za opasnost“, piše u analizi Atletika.

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći bonus dobrodošlice od 4.000 RSD potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije

U Srbiji mu zameraju malo slabiju defanzivu zbog toga što nije fizički jak, ali je svima jasno kakav ima ofanzivni potencijal. Ipak, Amerikanci su mu pohvalili njegovu “slabiju” stranu.

“Ne kažemo da nije dobar sa loptom – ima spretnu levu nogu i dobru fintu – samo Gruzija na toj utakmici nije imala napadačke ambicije i kada god bi osvajala loptu na svojoj polovini nije imala puno meta u napadu koje bi se tražile. Azarov se u nekoliko situacija lepo oslobodio pritiska, tako što je pravio slalome kroz nekoliko protivničkih igrača. Ono što je posebno zapadalo za oko je kako se periodično spuštao u prostor između defanzivaca, čime je pokazivao da je vrlo koncentrisan. Češće je ipak bio uz aut liniju, čime je omogućavao beku Aleksandru Kalandadzeu da uđe više u sredinu kako bi se formirala linija sa pet defanzivaca. Uz sve to, Azarov je pametno presekao nekoliko lopti, zbog čega Holanđani praktično nisu imali nijednu značajniju šansu preko njegove strane. Taktička raznovrsnost možda nije revolucioni kvalitet kod fudbalera, ali je Azarov – barem na ovoj utakmici – bio je najbolji primer discipline koju je Gruzija pokazala tokom čitave grupne faze, zbog čega uostalom i jeste ostala neporažena“.

Bonus video:

Postavi odgovor