Bivši defanzivac Junajteda otkriva: Ferguson me je uveo u jednu prostoriju - želeo je da napravi primer od mene

Bez ikakve sumnje, dolazak ser Aleksa Fergusona na klupu Mančester junajteda promenila je klub koji je tada bio prosečan engleski klub. Metode Škotlanđanina bile su specigične ali su urodile plodom – danas su “Crveni đavoli” velikan svetskog fudbala. Ipak nije oduvek bilo tako…

Naime, kada je pre više od 35 godina Ferguson sitgao u Mančester sam fudbal, pa i fudbaleri bili su znatno drugačiji nego danas.

Tada je na primer bilo potpuno normalno da igrači uživaju u alkoholu, cigaretama, izlascima, nešto što je Fergusona “žuljalo”.

Defanzivac Junajteda iz tog perioda, Pol Mekgrat odlučio je da ispriča malo poznatu prilu o iskustvu koje je imao sa ser Aleksom.

Naime, on je bio poznat kao neko ko je voleo da popije, zbog čega mu je Škot predložio – da završi kaerijeru!

I ne samo to, bio je spreman da mu plati i to “debelo” – samo da ne bi davao loš primer ostalim igračima.

“Ser Aleks Ferguson me je uveo u jednu prostoriju i rekao ‘Želimo da prestaneš da igraš fudbal.’ Jednostavno. Pomenuo mi je da su spremni da mi plate 100.000 funti ukoliko u potpunosti ostavim fudbal i vratim se u Irsku. Razmišljao sam o tome jer je sto hiljada funti tada bilo stvarno mnogo novca. Razgovarao sam sa saigračima Kevinom Moranom i Brajanom Robsonom, rekao sam im da želim da igram i dalje jer sam smatrao da mogu još nešto da uradim u fudbalu. Posle toga je bivši fudbaler Gordon Tejlor, koji je bio u asocijaciji igrača, rekao ‘Pol Mekgrat će igrati fudbal kod tebe ili negde drugde’ Aleksu Fergusonu”, ispričao je Mekgrat.

Nepunih godinu dana kasnije Ferguson se “rešio” Mekgrata koji je prešao u Aston Vilu i tamo igrao još sedam godina pd 1989. do 1996. godine.

“Fergusonov postupak zapravo nije bio šok jer smo se tada malo čudnije ponašali. Malo smo se zabavljali, ali smo preterali, pa je on samo hteo da odem iz kluba. Onda je Brajan Robson pravio roštilj u svojoj kući i odjednom je Grejem Tejlor bio na telefonu i rekao ‘Možete li doći u Aston Vilu ‘ i iskoristio sam priliku. Pomislio sam ‘Isuse, mogu da igram tamo svake nedelje’. Da sam tu šansu shvatio malo ozbiljnije u određenim prilikama, možda bismo zapravo osvojili titulu 1992. godine. Tako da mi je uvek u glavi bilo da sam ponekad trebalo da se ponašam malo bolje”, zaklučio je Mekgrat.

Bonus video: 

4 Komentara

    Čovek koji je znao kako sa igračima ..jedan od najboljih trenera svih vremena

    Na taj način je Ferguson pravio odlicne igrače. Igrače koji su mnogo znali o fudbalu.

    Ferguson je bio mnogo veliki. Definitivno jedan od najvećih koji se ikada bavio trenerskim poslom.

    Iz cele njegove price shvatam da se nije odrekao svog nacina zivota i zato je prihvatio da igra za Aston Vilu!!!

Postavi odgovor