Britanci spustili rampu: Nijedan klub neće moći u Superligu

Nijedan engleski fudbalski klub nikada neće moći da se pridruži nekom drugom takmičenju, uključujući i Superligu jer je to sada zakonski regulisala i Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, prenose engleski mediji.

Izgleda da će Superliga ostati samo nedosanjani san za klubove sa Ostrva.

Jedna od stavki koja piše u novom zakonu koji je donet odnosi se na zabranu takmičenja klubova u takmičenjima koja ne potpadaju pod ona u nadležnosti Fudbalske asocijacije, a jedan od razloga za to je zaštita kulturnog naslešđa engleskog fudbala.

Uz to ovo rešenje sprečiće engleske klubove da se pridružuju zatvorenim takmičenjima za koje se procenid a mogu da naštete domaćoj ligi.

“Glavni ciljevi ovog tela biće sprečavanje engleskih klubova da se priključe zatvorenim takmičenjima, za koja se proceni da štete domaćoj ligi. Cilj je i sprečavanje ponavljanja finansijskih propusta viđenih u brojnim klubovima, kao što su Beri i Maklesfild. Planira se pooštravanje uslova za nove vlasnike i direktore klubova, kako bi se zaštitili klubovi i navijači. Navijačima će biti pružena mogućnost da spreče vlasnike da menjaju ime, grb i tradicionalne boje kluba. Želimo i da obezbedimo pravednu raspodelu novca u engleskom fudbalu”, prenosi saopštenje vlade BBC.

BBC podseća da je šest engleskih klubova – Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted i Totenhem, bilo među 12 klubova koji su u aprilu 2021. godine osnovali evropsku Superligu. Engleski klubovi su posle dva dana napustili to takmičenje posle salvi kritika.

“Engleska igra ostaje jedan od najvećih kulturnih izvoznih proizvoda Ujedinjenog Kraljevstva, a klubovi i lige širom sveta se modeliraju po njenom uspehu”, saopštila je vlada pre nego što je u četvrtak objavljena njena “Bela knjiga” o upravljanju fudbalom – dokument koji opisuje doneti zakon.

BONUS VIDEO

6 Komentara

  Pih, engleski klubovi su i osnovali tu Superligu a onda kukavički istupili iz nje

  I tako je zapečaćena sudbina nikad startovane Superlige, sada će ovim primerom da idu sve vlade u Evropi

  Promeniće odluk kad bude trebalo, ne vidim zašto bi im zabranili učešće u SL

  Uneko je umešao svoje prste iz njemu znanih razloga kako bi izdejstvovao ovu odluku koja jeste trenutna ali ne i konačna, sve se da promeniti

  Super liga ne treba da postoji. Samo ova takmicenja koja sada imamo i to je to. Nista drugacije.

  E sada mogu da kazem bravo za britance.Super liga moze da unisti fudbal ovakav kakav imamo sada.

Postavi odgovor