Čeferin: Fudbal nije na prodaju

Evropski sud pravde presudio je da su pokušaji UEFA da spreči formiranje Superlige nezakoniti, odnodno, da nisu u skladu sa evropskim pravom.

Posle reakcija zagovornika projekta oglasili su se i oni koji ne podržavaju njegovu realizaciju.

“Ova presuda ne znači odobrenje takozvane Superlige. Naprotiv, ona naglašava već postojeći jaz u propisima UEFA, tehnički aspekt koji je već prepoznat i ispravljen u junu 2022. godine sa novim tekstovima”, navodi se u saopštenju Evropske kuće fudbala.

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći BONUS DOBRODOŠLICE OD 5.000 RSD + 10 POKLON WIN&GO RUNDI potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije.

Slučaj je iznet prošle godine pred Evropskim sudom pravde nakon što je Superliga posle oštrih kritika navijača, javnosti i brojnih klubova, propala manje od 48 sati posle pokretanja u aprilu 2021. godine.

Kompanija A22 koja stoji iza osnivanja novog takmičenja obratila se posle toga sudu i optužila je UEFA i FIFA da krše zakon o konkurenciji i da zloupotrebljava dominantan položaj.

Sud je danas presudio da su tada pravila UEFA bila u suprotnosti sa evropskim pravom o konkurenciji jer nisu bila regulisana “nikakvim kriterijumima koji bi obezbedili njihovu transparentnost, objektivnost i nediskriminaciju”.

Međutim, Evropska fudbalska organizacija smatra da je u međuvremenu popunila tu prazninu, pošto je prošlog leta usvojila uredbu od 24 stranice koja predviđa sistem autorizacije za “međunarodna međuklupska takmičenja”.

UEFA “ostaje odlučna da brani piramidu evropskog fudbala, zajedno sa nacionalnim federacijama, ligama, klubovima, navijačima, igračima, trenerima, institucijama EU, vladama i parnterima”, dodaje se u saopštenju.

Predsednik UEFA, Aleksandar Čeferin, takođe, se oglasio nakon današnje presude Evropskog suda pravde.

“Najvažnije je da fudbal ostane jedinstven, to pokazuje i činjenica da su ovde prisutni svi glavni predstavnici evropskog fudbala. Ekipe poput Đirone i Atalante ne bi mogle da se kvalifikuju za ovo takmičenje. Ovaj format je zatvoreniji od onog iz 2021. Pogrešno je govoriti o otvorenom takmičenju. Sada je jasno da je ono što nam se nudi jeste zatvoren konkurs. Danas smo imali potvrdu za to“, rekao je Čeferin i dodao:

“Nikada nismo pokušavali da zaustavimo projekat. Mogu da rade šta hoće, nadam se da će početi što pre sa dva kluba. Nadam se da znaju šta rade, ali nisam siguran. Fudbal nije na prodaju!”

Španska fudbalska liga saopštila je da je projekat Superlige sebičan i elitistički model.

“Danas, više nego ikada, ponavljamo da je Superliga sebičan i elitistički model. Sve što nije potpuno otvoreno, sa direktnim pristupom takmičenju samo preko domaćih liga sezonu po sezonu je zatvoreni format”, navodi se u saopštenju lige, preneli su španski mediji.

Udruženje fudbalskih navijača Evrope ocenilo je da u evropskom fudbalu nema mesta sa separastičku Superligu.

“Šta god da se desi nakon ove presude, projekat pokrenut 2021. za elitno privatno takmičenje koje se takmiči sa Ligom šampiona ugrožava budućnost evropskog fudbala”, navodi se u saopštenju.

Prvi čovek Superlige: Dobili smo pravo da igramo – fudbal je slobodan!

BONUS VIDEO:

8 Komentara

  Svi velikani gotive Uefu i njena takmicenja,nemaju razloga za brigu.

  Odgovori

  Uefa ima da zadrzi svoja takmicenja

  Odgovori

  Sve je na prodaju u fudbalu,samo je pitanje cene!

  Odgovori

  Krajnje je vreme da se malo pogledaju i slabiji klubovi

  Odgovori

  Drago mi je za ovo,bice vise novca za klubove

  Odgovori

  Ne drze vise monopol u fusbalu i zato im krivo i ne znaju sta ce

  Odgovori

  Pa dosta ste vi krali,sada mora malo drugi da krenu

  Odgovori

  Izjeda ga sujeta pritom je totalno bespomoćan

  Odgovori

Postavi odgovor