Cvajta, Čempionšip i njihove čari: Šta to navijači vole u drugim ligama pet evropskih fudbalskih sila?

Iako su evropske Lige petice neprikosnovene po svom kvalitetu, nije tajna da i druge fudbalske divizije u tim zemljama imaju svoje čari, a da neke od njih, posebno Čempionšip i Cvajta, imaju ogroman broj navijača i sledbenika, kao i rasprodate i ispunjene stadione.

Među klubovima koji igraju u drugim ligama pet najvećih evropskih sila, nađe se povremeno i koja ekipa većeg renomea (Hamburg, Verona, Aston Vila, Deportivo), ali su one uglavnom rezervisane za stabilne drugoligaše. U njima postoji posebna kultura praćenja i podržavanja, nekako više lokalno orijentisana koja nema uvek veze sa najkvalitetnijim rangom. Navijači imaju mnogo više prilike da na delu gledaju domaće igrače i uživaju u njihovim majstorijama i golovima.

U drugim divizijama svoje mesto pod suncem često pronađu domaći veterani, ali i mladi igrači koji stiču neophodno iskustvo potrebno za dalji razvoj karijere. Jedna od zanimljivih razlika između elitnih takmičenja i drugih divizija je u fudbalerima koji su najbolji strelci u svojim ligama. I dok u Ligama petice ta čast uglavnom pripada skupim stranim zvezdama, druge divizije daju sasvim drugačiju sliku.

Od pet vodećih strelaca u najboljim divizijama u Engleskoj, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj i Španiji, samo je u zemlji svetskog šampiona najbolji golgeter domaći fudbaler (Kilijan Mbape). Zato drugoligaškim terenima špartaju i najčešće tresu mreže domaći napadači. To važi za sve i jednu ligu osim za engleski Čempionšip.

Na ostrvu je najbolji Nil Mopej, Francuz koji igra za Brentford. On je od početka sezone postigao dvanaest golova, ali i zabeležio šest asistencija, pa i u toj kategoriji zauzima vodeće mesto. Ono što ne treba izostaviti je podatak da se iza njega po broju datih golova nalaze četiri Engleza, što potvrđuje prethodno rečeno.

Brentford je trenutno petnaesti na tabeli, a Mopej je postigao skoro polovinu golova svoje ekipe (27).

Simon Terode blista samo u Cvajti

U Cvajti dominira neverovati Simon Terode koji igra za Keln. Ovaj tridesetogodišnjak se nije posebno snašao u Bundesligi gde je za dve godine u dresu Štutgarta i Kelna postigao samo sedam golova. Cvajta je za njega obećana zemlja, što je posebno pokazivao 2015-2017 kada je igrao za Štutgart i Bohum i na 65 utakmica postigao 50 golova.

https://twitter.com/Effzeh_gif/status/1061730970783662080

U dosadašnjem delu sezone je nanizao već šesnaest, što je tačno polovina od bilansa Jarčeva. Inače, četiri od pet najboljih strelaca u Cvajti su nemački fudbaleri.

Gaetan Šarbonije je za svoj Brest dao već trinaest golova, ali upisao i četiri uspešna dodavanja. Brest se nalazi na drugom mestu i važi za ekipu koja ima šanse da se plasira u elitno domaće takmičenje. Šarbonijeu nedostaje samo jedan pogodak da bude vlasnik većinskog ,,paketa akcija” golova Bresta (27).

Hamburg je čekao skoro 100 godina na prvi Štatderbi u Cvajti!

Druga liga Španije je prava domaćica što se tiče golgetera. Prva četvorica su Španci, a među njima je najbolji Kike Gonzalez koji igra za Deportivo iz La Korunje. Njegov bilans je devet pogodaka, čime je najzaslužniji što nekadašnji šampion Španije drži treće mesto. Zanimljivo je da je prošle sezone igrajući u Segundi za Osasunu postigao samo četiri gola na 42 utakmice.

Ako je La Liga 2 domaćica, onda je Serija B prava oaza za Italijane. Od prvih četrnaest na tabeli postignutih golova, čak trinaest su domaći igrači, među koje se ugurao jedino fudbaler Palerma Ilija Nestorovski. Najbolji je Alfredo Donaruma koji je postigao devet od Brešinih 22 gola.

Postavi odgovor