Kako Liverpul evoluira: Presing, promene u odbrani i efikasnost pre brutalnosti

Liverpul je u subotu naspram sebe u meču Premijer lige imao Hadersfild. Ekipa koju sa klupe vodi David Vagner, kum Jirgena Klopa, u tom trenutku je imala četiri postignuta gola na osam mečeva, bili su bez pobede i sa samo tri osvojena boda.

Nakon trijumfa Liverpula 1:0 na gostovanju u Hadersfildu, Terijeri su ostali na četiri postignuta gola, tri boda i tačno nula pobeda u novoj sezoni u Premijer ligi. Međutim, meč na Džon Smit stadionu je bio dobar pokazatelja drugačijeg Liverpula.

Redsi u novoj sezoni polako evoluiraju. Ne može se reći da je ovo novi Liverpul i da smo videli nešto spektakularno drugačije u odnosu na prethodnu sezonu, ali Klopova ekipa se polako kreće u donekle drugačijem pravcu.

ŠTA OČEKUJETE OD LIVERPULA PROTIV ZVEZDE U LIGI ŠAMPIONA?

Odigrano je devet mečeva u Premijer ligi – i još tri u ostalim takmičenjima – te se na skoro četvrt sezone mogu povući određene paralele.

Jasno i glasno – Liverpul je ove sezone manje haotičan i brutalan, a više odmeren i efikasan. Pritom, reč ‚‚efikasan” se ne odnosi na broj golova, već na koriščenje onoga što im se pruži. Oni to i koriste.

Baš je meč protiv Hadersfilda lep pokazatelj promena. Liverpul nije stvorio praktično nijednu veliku šansu, utakmica nije vrcala od energije i nisu preplavili odbranu Terijera napadima u talasima, kada protivnik ne može da dođe do daha.

Naprotiv. Nije bilo ničeg preteranog u igri Liverpula. Mohamed Salah je postigao gol u 23. minutu i to je bilo dovoljno. Energija se nije rasipala na samo još jednom susretu u sezoni, nije bilo potrebe da se Hadersfild ‚‚raskomada” sa tri ili četiri gola razlike, kao što je to bio slučaj prošle sezone. Pobeda, tri boda i idemo dalje.

Upravo činjenica da smo na otprilike četvrtini sezone daje nam za pravo da se osvrnemo na sve napredne statistike. Brojevi nam mogu pokazati i potvrditi tvrdnje da je Liverpul drugačiji u odnosu na prethodnu sezonu. Međutim, oni nam mogu otkriti i neke nijanse koje ljudskom oku često promaknu*.

*Biće mnogo grafikona, terminologije na koju možda niste naviknuti, ali sve će biti podrobno objašnjeno. Naoružajte se strpljenjem i počinjemo 🙂

Tabela, golovi, bodovi – gde je Liverpul bio tada, a gde je sada?

GettyImages 1047168330
(Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)

Liverpul je u prvih devet kola Premijer lige osvojio 23 od mogućih 27 bodova. Imaju sedam pobeda i dva remija. I dalje ne znaju za poraz i gol-razlika im je 16:3. To je velika promena u odnosu na start prošle sezone, kada su u istoj fazi imali 13 bodova (skor 3-4-2) i gol-razliku 14:16.

Tada su bili na 12 bodova od vrha tabele, sada su iza Mančester Sitija samo zbog lošije (ili je preciznije reći – zbog manje dobre) gol-razlike. Međutim, mečevi u prvih devet kola ove i prvih devet kola prošle sezone se razlikuju. Zato ćemo se usredsrediti na mečeve i protivnike iz ove sezone i uporediti ih sa identičnim mečevima Liverpula iz prošle sezone.

LFC 2018 19 v 2017 18
Mečevi Liverpula iz tekuće 2018-19 sezone su na levoj strani, dok su ti isti mečevi iz prošle sezone u tabeli sa desne strane.

Dakle, kada uporedimo mečeve Liverpula sa istim rivalima iz ove i prethodne sezone, slika je dosta ujednačenija. Liverpul je protiv identičnih protivnika prošle sezone osvojio 21 bod, samo dva manje nego protiv tih istih ekipa u novoj sezoni.

Ali i to je napredak. Ono što je bitno naglasiti u celoj priči jeste upravo gol-razlika i drugačija raspoređenost golova.

POSLEDNJI EL KLASIKO BEZ MESIJA I KRISTIJANA: ŠTA SE SVE PROMENILO OD TADA?

U novoj sezoni, Klopova ekipa je primila samo tri gola, dok je na devet odgovarajućih mečeva u 2017/18 primila 12. Istina, tada su postignuta 24 pogotka i na šest od tih devet mečeva su mrežu tresli bar tri puta, uključujući tu i četiri gola u mreži Mančester Sitija.

Međutim, pad sa 24 na 16 postignutih golova nije ‚‚boleo” Redse jer su 12 primljenih golova spustili na samo tri kapitulacije. Jedan od razloga toga leži u tome što Klop sada ima definitivnu sliku o defanzivnoj liniji.

Nema lutanja u odbrani, pojačanja su zapravo pojačanja

Tu dolazimo do svega što se desilo u Liverpulu u prethodnih 15 meseci. Zimus je na Enfild stigao Virdžil van Dajk, a letos i golman Alison. ‚‚Fenvej Sports Grup” je morao dobro da se isprsi ne bi li doveo i Holanđanina i Brazilca, ali su znali šta time žele da postignu.

Na tabeli ispod može se videti raspoređena minutaža u poslednjim linijama tima u dve sezone u ovih identičnih devet mečeva koje ste videli na gornjoj tabeli.

LFC players used
Raspored minutaže koju su dobijali golmani i defanzivci u odgovarajućih devet mečeva u sezonama 2017/18 i 2018/19.

Prošle sezone u devet mečeva koje smo ranije pomenuli, Liverpul je na pozicijama golmana i defanzivne linije (uvek igraju sa četiri igrača) prošle sezone koristio 11 različitih fudbalera. Najviše vremena na terenu je proveo Dejan Lovren, tek nešto više od dve trećine maksimalnih 810 minuta.

Ove sezone su stvari drugačije. Alison je nezamenjiv na golu, Robertson je odigrao svaki minut na levom beku, dok je Van Dajk propustio samo 35 minuta. Džo Gomez je malo igrao na desnom štoperu, malo na desnom beku, ali je i on vrlo blizu maksimalnih 810 minuta.

TOP 5 OKRŠAJA ČELSIJA I LIVERPULA KOJE NE SMETE DA ZABORAVITE!

Peti igrač u toj tabeli je Trent Aleksander Arnold, ali je i njegovih 628 minuta u ovoj sezoni više nego što je sakupio ijedan igrač iz tabele za prošlosezonskih devet mečeva.

Klop ne luta u svoj biranjima. Van Dajk je učvrstio odbranu, mladi Gomez i Arnold odlično napreduju, dok se danas čini kao davno prošlo vreme onaj period kada su se Minjole i Karijus smenjivali među stativama.

Presing nije isti

Roberto Firmino
(Photo by Shaun Botterill/Getty Images)

Ovo je možda i najvažniji segment u priči o ‚‚dva” Liverpula. Stručnjaci u Engleskoj su počeli da primećuju da njihov presing u ovoj sezoni nije istog intenziteta. Ono što kaže takozvani ‚‚eye test” (ono što vidimo na oko tokom gledanja mečeva, što nekada može biti i subjektivno), potvrđuju i brojevi.

Liverpulov presing, jednostavno, nije isti.

Statističari u Engleskoj i drugim evropskim zemljama presing mere uz pomoć posebnih alata koje velike organizacije poput ‚‚Opte” i ‚‚Statsbomba” mogu sebi da obezbede. Ono što mi možemo da ‚‚iskopiramo” jeste to da oni presing mere u 30 zona terena.

Teren se podeli u šest vertikalnih zona (po tri na obe polovine terena) i pet horizontalnih zona (leva i desna zona su uz aut-liniju, srednja leva i srednja desna su takozvani koridori, međuprostori, između kojih se nalazi ona središnja zona). Sve će vam biti jasnije u narednim prikazima.

LFC press 2017 18
Defanzivne akcije Liverpula u sezoni 2017-18 podeljene u 30 zona terena, od najtamnije plave (najmanje akcija) do najtamnije crvene (najviše akcija). Levi gol predstavlja gol Liverpula, desni gol predstavlja protivnički gol.

Na slici iznad se vidi 30 zona terena, a izmerene su sve defanzivne akcije Liverpula u devet mečeva koji odgovaraju ovosezonskim mečevima. U defanzivne akcije spadaju svi pokušani startovi (attempted tackles), presečene lopte (interceptions), blokovi, bilo blokirani udarci ili blokirana dodavanja (blocks) i načinjeni faulovi (fouls). Nisu uvrštene izbijene lopte (clearances), jer bi one iskrivile sliku u korist zona unutar Liverpulovog šesnaesterca, što nije relevantno za merenje presinga.

LAV JAŠIN – CRNI PANTER, ENIGMA ZA GOLGETERE I ČOVEK KOJI JE PROŠIRIO GOLMANSKU TERITORIJU

Zašto su važne defanzivne akcije? One ukazuju na to kakav stil igre ima određeni tim i što ih neki tim pravi na pozicijama bližim protivničkom golu, to njihove defanzivne akcije više ukazuju na visinu presinga. Recimo, Barnlijeve defanzivne akcije bile bi daleko brojnije u zonama oko njihovog gola, a znamo da Klaretsi ne igraju visok presing.

Kada sve to znamo, vidimo da je Liverpul najviše defanzivnih akcija imao u bočnim zonama, tamo gde je i najlakše ostvariti defanzivnu akciju zbog manjka prostora koji protivnik sa loptom ima. Ovaj središnji koridor je gotovo ceo plave boje, što ukazuje da Liverpul prošle sezone u pomenutim mečevima na tim delovima terena nije ostvarivao mnogo uspešnih defanzivnih akcija. To je dovodilo i do ranjivosti celog tima.

LFC press 2018 19
Defanzivne akcije Liverpula u sezoni 2018-19 podeljene u 30 zona terena, od najtamnije plave (najmanje akcija) do najtamnije crvene (najviše akcija). Levi gol predstavlja gol Liverpula, desni gol predstavlja protivnički gol.

Sada vidimo isti grafički prikaz, samo za devet mečeva iz sezone 2018/19. Liverpul je ostvario gotovo identičan broj ukupnih defanzivnih akcija u ovih devet mečeva (509 prošle godine prema 508 ove, da budemo precizni), ali su te akcije drugačije raspoređene.

One tamnocrvene zone koje su se mogle videti na protivničkoj polovini, na ovom drugom grafikonu su znatno umerenije. Ipak, centralne zone na Liverpulovoj levoj polovini sada više nisu plave boje, već su bliže crvenoj, što ukazuje na veći broj defanzivnih akcija na tim delovima terena.

Šta je PPDA i šta nam to govori o presingu Liverpula?

Liverpul
(Photo by Julian Finney/Getty Images)

Za one koji su nisu baš radi da prave ovako komplikovane analize presinga, kao i za one koji nemaju pristup svim najmodernijim merenjima ‚‚Opte” i ‚‚Statsbomba”, postoji nešto što se zove PPDA.

PPDA označava ‚‚passes allowed per defensive action in the opposition half”. Radi se o broju dodavanja koja svaki tim dopusti protivniku po svakoj defanzivnoj akciji koju ostvari na protivničkoj polovini. Njime se vrlo dobro meri intenzitet presinga nekog tima i zato je važan ovaj deo objašnjenja ‚‚na protivničkoj polovini”.

Primer – kada Liverpul ima nizak PPDA protiv, recimo, Vest Hema, to znači da je odnos između dodavanja Vest Hema na njihovoj polovini i defanzivnih akcija Liverpula na Vest Hemovoj polovini manji. To automatski dovodi do zaključka da je presing Liverpula bio visok i jakog intenziteta. Da nije, ne bi imali toliko mnogo defanzivnih akcija tako daleko od sopstvenog gola.

KVINTON FORČUN SE SEĆA KRISTIJANA RONALDA I DOLASKA U KLUB: DOŠAO PREPUN SAMOPOUZDANJA!

Sada kada smo to utvrdili, da uporedimo PPDA Liverpula ove sezone i u odgovarajućim mečevima iz prošle sezone.

Gledajući PPDA iz prošle sezone, Liverpul je tokom cele godine imao četvrti najjači presing, posle Mančester Sitija, Totenhema i Arsenala. U devet odabranih mečeva iz prošle sezone, njihov prosečni PPDA je iznosio 8.23, što je vrlo nizak broj. Samo je protiv Mančester Sitija njihov presing bio slabiji, što je i očekivano – Siti pravi veliki broj dodavanja na svojoj polovini, a i nije lako igrati presing protiv tima koji ga igra bar podjednako dobro pred vašim golom.

Liverpul PPDA
Upoređivanje Liverpulovog PPDA iz prošle i ove sezone.

Ipak, u ovoj sezoni, Liverpul je jak presing igrao samo u prva tri-četiri kola. Od tada se vidi da su smanjili ritam, čak i protiv timova kao što su Sautempton i Hadersfild.

I koji je onda zaključak ona dva grafička prikaza presinga i PPDA?

Liverpul je umereniji u igranju visokog presinga ove sezone i kvalitetniji su u centralnim defanzivnim zonama terena. Ostvaruju više defanzivnih akcija u zonama oko centra – ko je rekao Firmino? – i sveukupno su izbalansiraniji, razlika u kvalitetu napada i odbrane nije više tako drastična.

REAL MADRID U KUPU KRALJA MENJA KONTINENT: UPOZNAJTE MELILJU, ŠPANSKU ENKLAVU NA SEVERU AFRIKE!

U tome je pomoglo sklapanje odbrane u koherentnu celinu – ko je rekao Van Dajk? – ali i niži intenzitet presinga. Što je vaš intenzitet presinga veći, to ostavljate više prostora iza svoje poslednje linije – i obrnuto. Zato sada Liverpul ima bolje organizovanu odbranu – imaju bolje igrače koji igraju u nešto obazrivijem sistemu.

No, ovo nipošto ne znači da Liverpul više ne igra agresivan presing. I dalje su među najboljima u Premijer ligi u tom segmentu, samo su sada malo opustili papučicu za gas.

Šta kažu ‚‚očekivani golovi”?

Presing nas dovodi i do poslednjeg dela teksta. Očekivani golovi – ono što u Engleskoj zovu ‚‚expected goals”, odnosno skraćeno ‚‚xG” – jesu još jedan alat za merenje učinkovitosti nekog tima.

Očekivani golovi mere vrednost svakog šuta ka golu protivnika spram gomile parametara – toga odakle je šut došao, da li je bio udarac nogom ili glavom, iz igre ili posle prekida, posle centaršuta ili lopte u prostor, broja igrača između lopte i gola u trenutku upućenog udarca…

Ovi očekivani golovi (xG) mere svaki šut zasebno i daju mu određenu vrednost spram toga kakva je bila istorijska uspešnost baš takvog udarca. Udarac vrednosti 0.50 znači da je istorijski, po svim tim parametrima, takav udarac u proseku bio pogodak u 50 odsto slučajeva.

Liverpul Salah Mane
(Photo by Laurence Griffiths/Getty Images,)

Uz pomoć xG, možemo tokom dužih intervala gledati da li je tim postigao više ili manje golova nego što im xG predviđa. Recimo, kada neki tim ozbiljno nadmaši svoj xG, to bi moglo da bude pokazatelj da će u nekom bližem narednom periodu doći do pada broja postignutih golova i približavanja njihovom realnom broju postignutih golova.

Nešto slično se dešava Liverpulu. Redsi su prošle sezone u onih devet mečeva postigli već pomenuta 24 pogotka. Ipak, njihov xG im je predviđao oko 17 golova, jer je iznosio 17.31 golova. Primili su 12 golova, kada je xG iznosio 10.18 golova.

I to je ono što smo mogli da zaključimo o Liverpulu prošle sezone – postizali su mnogo golova kada to nije bilo toliko realno, a često su primali golove kada nije trebalo.

KLADI SE NA ENGLESKU PREMIJER LIGU!

Slika se ove sezone, bar za sada, promenila. Liverpul je mnogo bliži svom xG nego tada. Njihov xG postignutih golova je skoro identičan kao prošle sezone (sada je 17.33), ali je Liverpul postigao 16 golova. Dakle, ovo je bliže nekim realnim očekivanjima. Očekivani broj primljenih golova sada iznosi 6.52, a primili su samo tri pogotka – potvrda da odbrana funkcioniše daleko bolje nego prošle godine.

Kada imamo u vidu da je Salah ove sezone imao malo problema sa postizanjem golova, to je taman ta razlika u golovima iz prošle i ove sezone. Ipak, pozitivne promene u odbrani znače da takvi periodi kada Egipćanin – ili neki drugi igrač – upadne u manju krizu mogu lakše da se podnesu, jer nema jeftino primljenih golova.

LFC shots per match
Odnos prosečnog broja upućenih i dopuštenih šuteva po meču na 9 mečeva prošle i odgovarajućih 9 mečeva iz ove sezone.

Zanimljivo je da je broj šuteva koje Liverpul upućuje ove sezone manji za oko tri šuta po meču, a da je broj dopuštenih šuteva neznatno veći. Ipak, Liverpul ove sezone ima daleko manje defanzivnih problema.

Razloga za to je nekoliko – od drugačijeg presinga, do boljih igrača u odbrani i među stativama, pa do toga kakve šanse Liverpul dopušta.

Očekivani broj primljenih golova za pomenutih devet mečeva je iznosio 10.18, a na tim mečevima je Liverpul dopustio 74 šuta na svoj gol. Jednostavna matematika nam kaže da je prosečna xG vrednost tih šuteva iznosila 0.137.

Međutim, ove sezone očekivani broj primljenih golova je pomenutih 6.52, a Liverpul je dopustio 78 šuteva na svoj gol. Jasno vam je da je prosečna vrednost tih šuteva dosta niža – tačno 0.083. Šutevi koje Liverpul dopušta ove sezone su slabijeg kvaliteta, iako ih je nominalno nešto više.

To vam običan ukupan broj dopuštenih šuteva na gol ne može otkriti.

Zaključak?

Sadio Mane fantasy
(Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)

Liverpul se nije drastično promenio u svom stilu igre. I dalje forsiraju visoki presing, i dalje stvaraju šanse visokog kvaliteta i u stanju su da napadima u talasima izbiju protivniku ‚‚sav vazduh”.

Ipak, primetno je da ovaj Liverpul evoluira. Van Dajk je još prošle sezone pokazao da je veliko pojačanje, a svi efekti njegovog dolaska sada u potpunosti izlaze na videlo. Odbrana Redsa je organizovanija i kvalitetnija i uloge igrača su jasnije.

Golman Alison daleko više odgovara ovom sistemu i svojim golmanskim i svojim tehničkim kvalitetima, a slabiji presing u ovoj fazi sezone moći će da dozvoli Liverpulu više energije kada stignu oni mečevi u kojima se sezona ‚‚lomi”.

Uz to, ne zaboravite i da je roster Liverpula duži, da je broj igrača koji mogu bez problema da igraju u prvih 11 sada veći i to bi trebalo da ih učini još opasnijim.

Uzbudljiva vremena na Enfildu se nastavljaju.

Postavi odgovor