Arrivederci Klaudio: Arhitekta najvećeg čuda u istoriji PL odsvirao kraj tamo gde je sve počelo!

Legendarni italijanski trener Klaudio Ranijeri saopštio je čelnicima Kaljarija da se na kraju aktuelne sezone povlači sa mesta šefa stručnog štaba kluba, ujedno (barem za sada) i iz sveta fudbala.

Ranijeri je na taj način zatvorio pun krug i tačku na poglavlje dugo 36 godina stavio tamo gde je sve počelo – u Kaljariju.

Između prvog i drugog boravka u voljenom klubu Klaudio Ranijeri predvodio je 18 klubova, bio za kormilom velikana kao što su Juventus, Roma, Inter, Napoli, Fiorentina, Parma, Atletiko Madrid, Čelsi.

Pride je osvojio po jedan Kup kao i Superkup Italije sa Fiorentinom (1996), proslavio se Španiji sa Valensijom uz osvojen Kup Španije, Intertoto Kup kao i Superkup Evrope, uveo Monako u Ligu 1 početkom prethodne decenije ali se iznad svega izdvaja poduhvat koji izvesno skoro neće biti ponovljen.

Osvajanje Premijer lige sa Lesterom u sezoni 2015/16 – prva i jedina šampionska titula za Italijana u trenerskoj karijeri, bajka koju je čitava fudbalska planeta živela te sezone.

Pomenuta sezona i uspeh sa “Lisicama” uspeh je po kom će ceo svet zauvek pamtiti harizmatičnog Italijana i legendarnu generaciju predvođenu Džejmijem Vardijem, Rijadom Marezom, Engolo Kanteom, Kasperom Šmajnhelom…

Od najvažnije sporedne stvari na svetu Ranijeri se oprostio (iako još uvek ne zvanično) u voljenom klubu sa kojim je tokom dve sezone najpre izborio povratak u Seriju A, a zatim i opstanak (baš kao i u prvom mandatu) kolo pre kraja šampionata u aktuelnoj. Duel sa Fiorentinom na zatvaranju sezone na Čizmi biće njegov poslednji na klupi tima sa Sardinije.

“Odlučio sam da Kaljari bude poslednji tim koji ću voditi. Kompromis bih napravio jedino ukoliko bi stigla neka ‘zanimljiva’ ponuda od nacionalnih timova, a naglašavam da to neće biti Italija, tako da završiću u Kaljariju ali ne znam kada”, obelodanio je Ranijeri leto uoči ove sezone za “La Republiku”.

“Ozbiljno, ovo je moja poslednja stanica, kompletirao sam ceo krug. Moja karijera je počela ovde, kada se Kaljari kladio na čoveka koji nije ni znao da li zaista želi da bude trener. Počeli smo sa idejom da vratimo klub u Seriju B, ali smo za dve godine napravili skok iz Serije C u Seriju A i i od tada Kaljari je jednostavno u mom srcu”.

S obzirom da je godinu dana pre isteka ugovora odlučio da napusti klub, Ranijeri je stavio tačku na klupski trenerski posao, a ukoliko ne dobije “primamljivu” ponudu od strane neke od reprezentacija i na trenersku karijeru uopšte.

Bonus video:

9 Komentara

  Vala i red je bio, sveukupno je više od 50 godina u fudbalu

  Svaka mu čast na svemu što je postigao, ima čime da se diči

  Završava karijeru u Kaljariju ali isto tako ne bi odbio poziv da bude selektor nekoj reprezentaciji!

  Ranijeri je veliki trener,mozda i jedan od poslednjih bardova u fudbalu

  Jos nije kraj njegove karijere, to je sigurno

  Ma vratice se on za neku godinu u fudbal ponovo siguran sam!

  Jedino po tome ce ostati zapamcen iskreno,gde god da je drugde bio nije nista napravio

  Ono sto je on uradio nece niko uraditi skorije to je sigurno!

  Dosta neka uziva u penziji sada imao je velike uspehe poput osvajanja Pl sa lesterom sad je uspeo da sacuva svoj tim od ispadanja u niži rang , sjajan čovek ,sjajan trener

Postavi odgovor