Milan Lane Jovanović za Meridian sport analizira: Srbija će proći grupu - za nijansu smo bolji od Danaca, a značajno od Slovenaca

“Ljudi koji poseduju hrabrost i karakter drugim ljudima lako postanu neugodni”, zaključio je slavni nemački pisac Herman Hese, a upravo su njegovi sunarodnici mnogo decenija kasnije, prilikom “viteške borbe” na fudbalskom igralištu, osetili moć smelog i odlučnog Milana Laneta Jovanovića.

Meridian Sport te časti – POTPUNO BESPLATNO! Registruj se i odmah preuzmi 5.000 RSD bonusa

Od trijumfa na Mundijalu u Južnoj Africi, nad tada moćnim Nemcima, prošlo je gotovo punih 14 godina. U odbrojavanju sati do otvaranja Evropskog prvenstva i prve utakmice sa selekcijom Engleske, cela Srbija se nada da će Orlovi režirati novi podvig, a da će neko od Piksijevih pulena demonstrirati hrabrost i zablistati poput Jovanovića deceniju i po ranije.

Proslavljeni reprezentativac naše zemlje i nekadašnji as Liverpula, Standarda i Anderlehta, u razgovoru za Meridian sport izneo je očekivenja uoči starta prestižne fudbalske smotre Starog kontinenta i sumirao impresije iz pripremnog perioda srpskog nacionalnog tima.

“Kao navijač i bivši reprezentativac moram biti optimista. Utakmice koje smo odigrali u pripremnom periodu deluju ohrabrujuće. Pogotovo duel u Švedskoj. Napadači su bili razigrani, a ispratili su ih i saigrači iz veznog reda. Odbrana je izgledala besprekorno. Funkcionisalo je sve kako treba. Raduje me što smo sa prilično velikom dozom samopouzdanja otišli na prestižno takmičenje”.

Srbija je plasman na EURO čekala 24 godine, a to je podatak koji bi izabranicima selektora Stojkovića mogao da stvori dodatni pritisak pred odlučujuće bitke u Gelzenkirhenu i Minhenu.

“Ne, baš ta činjenica treba da ima rasterećujuće dejstvo. Ova generacije je izborila plasman na dva velika takmičenja u nizu. Imali smo dovoljno strpljenja i pameti da selektoru ukažemo poverenje na duže staze. Ispoštovan je kontinuitet koji je presudan parametar za postizanje rezultata i stvaranje određenih mehanizama u samoj igri. Upravo tako se grade disciplina i poverenje unutar tima. Prilično ohrabrujuće izgleda kompletna situacija. Činjenica da je format takmičenja povoljniji u odnosu na prethodne cikluse, ali moramo gledati pozitivno. Za nas je najvažnije da smo ispunili primarni cilj, a to je kontinuirano prisustvo na velikim takmičenjima”.

Svestan je Jovanović da se u redovima Orlova nalazi veliki broj sjajnih individualaca, ali smatra da je za uspeh na takmičenju ovakvog renomea neophodan timski duh.

“Na neki način, tokom igračkih dana, u određenoj meri sam se oslanjao na individualni kvalitet, ali sam prvenstveno bio timski igrač. Imao sam sklonost da apostrofiram pojedine igrače, ali sada ne želim da istaknem pojedince. Neću da im pojedinačno stvaram pritisak i da ih tako praktično targetiram. Zna se ko su lideri ove reprezentacije. Svi znamo od koga se najviše očekuje da kreiraju u napadu, dele asistencije i postižu golove. Individualni kvalitet je nedovoljan za velika očekivanja, prvenstveno se uzdam u sistem i dobru timsku igru”.

Popularni Lane, koji je pružao izvanredne partije u dresu Srbije tokom mandata Radomira Antića, veruje da će Orlovi izboriti plasman u narednu fazu takmičenja.

“Uz osvrt na čisto fudbalske parametre favorit u našoj grupi je svakako Engleska. Takođe, ako pogledamo renome i spisak igrača, za nijansu smo bolji od Danske, a značajno od Slovenaca. Nismo imali u poslednje vreme najbolje rezultate. I Danska i Slovenija su se pokazali kao neugodni rivali minulih godina. Slovence smo dobili u Ligi nacija, ali pamtimo i druge susrete. U svakom slučaju – očekujem da prođemo grupu”.

Obaveze nisu dozvolile nekada brzonogom ofanzivcu da otputuje u Nemačku, ali će mečeve ispratiti u krugu novosadskog stručnog stafa.

“Neću biti u Nemačkoj. Još nisam siguran odakle ću gledati utakmice. To zavisi od privatnih, porodičnih obaveza i planova. U Novom Sadu najčešće slobodno vreme provodim sa mojim bivšim kolegama iz fudbalskog miljea. Očekujem da ćemo i sada u društvu gledati utakmice”, poručio je u razgovoru za Meridian sport Milan Jovanović.

Bonus video:

7 Komentara

  Svi se nadamo da će biti kao što Lane kaze

  Aj nek bude iz njegovih usta u Božije uši

  Lane moj,iz tvojih usta u Bozije usi!!!

  Najgore što možemo uraditi je da potcenimo protivnike u grupi i da pomislimo da smo bolji od njih, to razmišljanje uvek odvodi u propast. Danci i Slovenci imaju dobre ekipe i iste želje kao i mi i siguran sam da će se boriti kao lavovi.

  Nije nerealno da se desi repriza, da pobedimo Englesku pa izgubimo od Danske i Slovenije

  Ne znam da li laže sebe ili nas

  Mi smo egal sa svima sem sa Englezima tesko ćemo proci grupu ne plaše me protivnici nego naša loša nelovezsns ogra i vrliki problem da odbranim

Postavi odgovor