SEĆANJA NAJVEĆEG ZVEZDAŠA: Dođem sa basketa, pomislim "Ma j**em i tebi", šutnem je i - GOL!

“Najveći zvezdaš od tih zvezdaša” – brojni navijači crveno-belih upravo tako opisuju Vladimira Petrovića Pižona, pa se nekako kao glavna karakteristika uvek istakne njegova ljubav prema klubu iz Ljutive Bogdana, a ne maestralne partije na terenu.

Mada, neki bi rekli da to prosto ide zajedno, jer potezi na terenu i suze van terena – to može samo zbog bezuslovne ljubavi.

Možda ne treba trošiti reči o Vladimiru Petroviću Pižonu, ali treba se prisetiti nekih istorijskih momenata koje su on i Crvena zvezda zajedno prošli.

Sada se legendarni fudbaler prisetio čuvene utakmice protiv Real Madrida, na koju je stigao – verovali ili ne, sa basketa.

– Spavao sam, ustajem ujutru, imam vremena… Jedva čekam utakmicu da dođe, a znam da neću igrati. Celo jutro, do podne ili jedan sat sam igrao košarku sa društvom . Izigrao sam se košarke! Odem kući, da li sam ručao, šta sam jeo i idem na stadion. Ja u šortsu i majici, idem od Gradske bolnice do Vuka peške. Mogao sam da idem na tramvaj ‘sedmicu’, ali nemam para za dva tramvaja – priča Pižon za klupsku televiziju, pa nastavlja:

vladimir petrović pižon-crvena zvezda-priče iz kraja
Pižon (FOTO: Starsport)

– Bio je prazan tramvaj, negde oko četiri sata, a utakmica počinje u sedam. Ja u tramvaju sedim i gledam svoje noge, rekoh ‘Gde ja da igram sa ovim ljudima, ne mogu ja da igram ovo’. Tako sam došao na stadion – prisetio se legendarni fudbaler.

Odluka trenera Miljanića da Petrović počne utakmicu iznenadila je mnoge, pa i samog Pižona, ali… Neki su, ipak, verovali u njega.

– Sastanak u baraci i Miljan kaže ‘Petrović’. Ja kad sam video da igram, mislio sam umreću. Pavika kaže ‘Sine, sad ćeš ti njima dva…’. Ja sam tražio od njega kopačke, dao mi je neke Pumine žute, jer je nosio isti broj. I ja od tad sve uz njega, a on kaže ‘Sine, sad ćeš da ih ubiješ!’. Ja sam se odsekao – priča legendarni igrač.

Slučajnost, kako on kaže, ili jednostavno kvalitet – procenite sami.

– Počinje utakmica, Bog te, ja ne znam gde se nalazim. Odsekao sam se. Neka lopta na krilu, dobijam ja loptu i ide bek na mene. Ne znam šta da radim i šutnem loptu, nije to bila finta, nego je šutnem onako bezveze i ona mu prođe kroz noge. Ja ga pretrčim kad odande ide jedan drugi igrač. Meni lopta opet beži i šta ću, ja je špicnem i njemu kroz noge. Pretrčim i njega, treći protivnik već ide da mi uzme loptu i ja špicem i njemu kroz noge. Trojici igrača Reala kroz noge. Zažmurim, a levom nemam pojma, i šutnem je kad ono – gol! Kada sam video da je gol…

– Trčim ja na sever, pa od severa ovamo, a Pavika stao na centar ovako (raširenih ruku) i vidiš mu sreću. Ja krenem ka njemu, ostali jure mene, ja jurim ka Paviki. Posle sam se opustio i Miljan pošalje pomoćnog trenera Žareta da mi kaže da se ne izmotavam. Vikao je ‘Vlado”, pre nego što su sa zapada počeli da ga gađaju kamenjem – prisetio se Pižon.

“Pao” je i drugi gol, uz brojne nedoumice pre šuta, ali, kada je šutnuo – kako mi to volimo da kažemo: ostalo je istorija:

– Igramo mi dalje, centarfor Vojin Lazarević ispred mene viče ‘Sine, daj mi je’. Među igračima Reala više niko ne sme da me napada. Ja malo krenem napred, oni svi nazad. Hoću ja da dam loptu Vojinu, gde da Vojinu ne dam, ali ne vidim gde da mu dam. Ja je sve pomalo guram ka golu, on viče ‘Sine, dodaj je’.

– On se jednom otvori, ja mu ne dodam i kad je treći put rekao ‘Sine, dodaj’ ja pomislim ‘Ma je*em i tebi’, malo je gurnem, zažmurim i šutnem. Ona uđe u ’90’, 2:1 za nas. Publika poludela, svi poludeli… – priseća se Pižon.

PLJUŠTE KRITIKE I OPTUŽBE: Kakva crna ljubav prema Partizanu, pola njih navija za Zvezdu, tu će da “jašu” dokle god mogu!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: RADE OPAČIĆ NAJAVLJUJE JURIŠ NA VRH: Iz poraza se uvek vratiš gladniji!

 

2 Komentara

    Nekada su davali sve od sebe na terenu čak i protiv Reala

    Talenat je bio Pižon čak i ako sam u sebe nije verovao

Postavi odgovor