Eliminacija Partizana ugasila nadu: Srbija ostaje bez mesta u Ligi šampiona

Rezultati srpskih klubova u Evropi ove sezone uticaće na broj garantovanih mesta u Ligi šampiona narednih sezona.

Partizan je sinoć doživeo eliminaciju od Šerifa pošto je ekipa iz Tiraspolja slavila rezultatom 3:1 posle preokreta i tako nadoknadila minus iz prvog meča.

Ozbiljan udarac za samopiuzdanje crno-belih u nastavku sezone, ali ništa manji udarac i za srpski fudbal.

Naime, poznato je da će Srbija naredne sezone imati direktnog predstavnika u Ligi šampiona kao i još jedan tim u kvalifikacijama zahvaljujući odličnim rezultatima Crvene zvezde i Partizana u prethodnom periodu.

Ipak, nacionalni koeficijent od sezone 2024/25 i definitivno neće biti dovoljan za dva mesta u Ligi šampiona.

Srpski klubovi su ove sezone osvojili 5,375 bodova za nacionalni koeficijent, a najviše su pomogle partije Partizana (tri boda). Crvena zvezda je osvojila 1,625 bodova, Čukarički je dodao 0,500, a Radnički još 0,250.

Crveno-beli su završili takmičenje u grupnoj fazi Lige Evrope, crno-beli su uspeli da odu korak dalje u Ligi konferencija, ali izvesno je da će Srbija izgubiti 11. mesto na UEFA listi nacionalnih koeficijenata sa 32,375 poena pošto je Turska koja je na poziciji ispod ostala sa još tri predstavnika u Evropi – Fenerbahče (LE), Bašahšehir (LK), Sivas (LK).

Turci će tako skoro sigurno od 2024. godine imati tim koji će se direktno plasirati u Ligu šampiona.

S druge strane Srbija će najverovatnije zadržati 12. poziciju i od te sezone imati i dalje pet predstavnika u Evropi – dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona, i timove u kvalifikacijama za Ligu Evrope, kao i Ligu Konferencije.

Problem je što će od sledeće sezone biti mnogo teže skupljati bodove sa ograničenim brojem klubova, jer će se sve deliti sa pet pa će svaka pobeda manje vredeti.

U praksi to znači da će nacionalni koeficijent u mnogo manjoj meri zavisiti od rezultata “večitih” kao što je do sada bio slučaj.

Drugim rečima – vreme je da i drugi predstavnici doprinesu uspehu Srbije ukoliko naši klubovi žele da povrate ili poprave doskorašnji plasman…

Bonus video:

4 Komentara

    Tuzno je konstatovati sve ovo,ali mi na zalost jos nemamo kvalitet za Evropu!!!

    Pitam se pitam da li su slučajno ili namerno juče onako odigrali

    Naš fudbal živi na staroj slavi i po starom sistemu a za takve nema mesta u savremenim takmičenjima

    Tako je kako je, nismo ni imali kvalitet za Evropu

Postavi odgovor