Šurbatović: Nacionalni stadion je investicija, moći ćemo da konkurišemo za finale Lige šampiona

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović je kao gost Fakulteta za fizičko vapitanje pričao o ovim temama. On je rekao da je fudbal biznis i da im trebaju mladi, obrazovani i ambiciozni ljudi.

U poslednjih nekoliko godina u Srbiji se priča o izgradnji Nacionalnog stadiona, koji bi bio po modernim propisima, gde osim reprezentacije i domaćeg šampionata, mogli da se igraju i finale nekog velikog takmičenja.

“Fudbal je postao suviše veliki biznis da bi se sveo na puku improvizaciju. Zato nam trebaju mladi, obrazovani, posvećeni i ambiciozni ljudi. Reći ću vam isto ono što stalno govorim i studentima na svom fakultetu, imate privilegiju da se edukujete u jednoj od najlepših društvenih oblasti. Danas, ogromna većina čovečanstva pokazuje interesovanje za sport, bavi se sportom, a mnogi i žive od njega. Funkcionišemo u svetu koji se svakog dana menja, morate da pratite trendove, da usvajate nova znanja i da budete spremni u svakom trenutku da ugrabite priliku koja će vam se sigurno pružiti”, rekao je Šurbatović.

Ističe Šurbatović da živimo u konkuretnom društvu i da je svet postao globalno tržište, te da plan da se u Srbiji samo preslika ono što već rade strane sile.

“Živimo u visoko konkurentnom društvu, u svetu koji je postao globalno tržište. Klubovi su prihvatili pravila igre i izlaze iz nacionalnih okvira. Jedan Mančester junajted ima 330 miliona registrovanih navijača, većinom van granica Engleske. Real Madrid i Barselona su počeli da stvaraju enormne profite tek u trenutku kada su se okrenuli i posvetili svojim navijačima u Africi, Aziji i Južnoj Americi. Zato i mogu sebi da priušte transfere od preko 100 miliona evra. Ako Real Madrid za par meseci od prodaje dresova u svom zvaničnom šopu otplati kompletno obeštećenje za Kristijana Ronalda, onda to nije trošak, nego investicija. Mi u Srbiji ne treba da izmišljamo patente, već samo da preslikamo ono što rade uspešne kompanije u svetu”, dodao je on.

Istakao je da izgradnjom Nacionalnog stadiona, Srbija može da konkuriše za organizaciju finala Lige šampiona, Lige Evrope ili Lige konferecnija.

“Izgradnja Nacionalnog stadiona koji će biti kapaciteta 50.000 mesta daje nam mogućnost da konkurišemo za organizaciju velikih sportskih događaja kao što su finalne utakmice Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencija. Što je veoma važno, taj novi dom fudbalske reprezentacije Srbije biće u isto vreme i generator urbanog razvoja potpuno nove gradske zone koja će državi Srbiji na direktan i indirektan način doneti velike prihode”, naveo je generalni sekretar FSS.

EKSKLUZIVNO: Poklon za sve čitaoce Meridian Sporta – 2.000 RSD za online klađenje!

Poručio je sve to nije trošak, već investicija.

“Takođe, izgradnja stadiona širom Srbije nije trošak, nego investicija. Imamo primer TSC Arene koja je pun pogodak. Kada gledamo na televiziji utakmice iz Bačke Topole, to je potpuno drugi utisak u odnosu na sve druge. Drugačiji ambijent, kvalitetan teren, pune tribine, publika je zadovoljna jer ima apsolutni komfor, rasprodate VIP lože, maksimalan broj kamera. Samim tim, utakmica je bolja i kvalitetnija. Bio sam skoro u obilasku stadiona u Leskovcu koji se zvanično otvara 21.maja, verujte mi da po uslovima, standardima i vizuelnom efektu, nimalo ne zaostaje za stadionima širom Evrope na kojima se igraju utakmice najviše UEFA kategorije”, zaključio je Šurabtović.

Bonus video:

Postavi odgovor