Atina u znaku košarke i najboljih trenera: Preko 700 učenika upijalo od profesora Obradovića, Sferopulosa, Itudisa, Radonjića, Rajakovića…

Letnja sezona 2024 širom Grčke je nedavno počela, a iako se košarkaška tek završila, Atina je bila centar evroligaških zbivanja ovih dana.

Treneri najboljih timova Starog kontinenta okupili su se na, čini se, više nego prigodnom mestu, s ozbirom da je u antičko doba Atina bila poznata kao obrazovni i filozofski centar.

Od 20. do 23. juna održan je Kongres evroligaških trenera, kojem su prisustvovala neka od najvećih imena evropske i svetske košarke sa jasnim ciljem – da sa mlađim kolegama podele deo znanja.

Meridian Sport te časti – POTPUNO BESPLATNO! Registruj se i odmah preuzmi 5.000 RSD bonusa

Veliki broj prijavljenih trenera i košarkaških radnika iz 54 različite države, pažljivo su upijali reči i savete profesora. Prvi je reč imao šampion Evrope iz 2023. godine Ćus Mateo, a predavanja na najrazličitije košarkaške teme držali su i Jorgos Barcokas i njegovi pomoćnici, zatim Oded Kataš i Deni Franko, dok su na panelima diskusije vodili potpredsednik EHCB-a (Udruženje trenera Evrolige) i trener Crvene zvezde Janis Sferopulos, te predsednik Udruženja Dimitris Itudis, kao i Pablo Laso, Ti Džej Parker, Saša Obradović, Andrea Trinkijeri, Erdem Džan, Izrael Gonzales, Dejan Radonjić, Darko Rajaković

Za kraj predavanja, prava poslastica za sve košarkaške radnike koji su se okupili u dvorani na Glifadi – čas su držali Itudis i najtrofejniji evropski trener Željko Obradović.

“Zadvoljstvo je biti ovde i videti ovoliki broj trenera,” rekao je trener Partizana i prvi predsednik EHCB-a.

Vrlo brzo su se dugogodšnji saradnici i prijatelji – 13 godina sarađivali – bacili na posao. A u dvorani sa preko 700 ljudi na tribinama čuli su se samo Željko, Dimitris i lopta.

Krcata tribina je pomno slušala i pokušavala da upije svaki momenat ove retke prilike, da uči od najboljih od najboljih. Da pokupi neku akciju – tema su bile taktičke interakcije u pet na pet košarci – vidi nešto novo što će mu pomoći da oplemeni svoj repertoar nekim košarkaškim trikom iz vreće trenera koji između sebe imaju 11 evroligaških titula (pet su zajedno osvojili).

Jedna od stvari o kojima je govorio trener crno-belih bilo je i poverenje.

“Verovao sam mu, davao slobodu, sarađivali smo tako što dok sam ja radio na napadu, on je na odbrani”, istakao je između ostalog Obradović i zajedno sa Itudiusom, prisutnima podelio neke od svojih ofanzivnih i defanzivnih postulata.

„Masterklasom“ dvojice dugogodišnjih saradnika stavljena je tačka na četvorodnevno okupljanje najboljih evropskih stručanjaka u Atini. Tačnije, gromoglasnim aplauzom kojim je provereni tandem pozdravljen.

Podelili su svi gore-navedeni treneri deo zanata mlađima, ali su iskoristili i priliku da se u sjajnoj atmosferi i dobrom raspoloženju vide sa kolegama koje tokom sezone sreću na drugom kraju parketa. Da razmene utiske, podele ideje, ali što je možda i jednako važno – da napune baterije pred izazove koji ih čekaju iza ugla.

Šampion Evrope, Panajotis Kalaicakis: Obožavam Teodosića, najbolje godine sam proveo uz Čanka – ne bih bio ovde bez njega

Bonus video:

2 Komentara

    Sjajno vece u Atini,toliko dobrih trenera da je milina slusati ovo.

    Idealna prilika da mladi momci nauče dosta toga od ovih strucnjaka

Postavi odgovor