Bil Bredli, čovek koji je pokorio NBA, Evropu i Olimpijske igre

Spominjanje trostruke krune najčešće asocira na osvajanje tri klupska trofeja u jednoj sezoni, ali se u izvesnom modifikovanom značenju može primeniti na ono što je u svojoj karijeri učinio nekadašnji američki košarkaš, ali i senator Bil Bredli.

Naime, sve do pojave izvesnog Manua Đinobilija, Bredli je bio jedini košarkaš na svetu koji je uspeo da postane šampion NBA, klupski prvak Evrope i pobednik Olimpijskih igara. Ako se složimo da je vredno ono što je retko, a da je retko ono što je teško, onda činjenica da su u istoriji samo dvojica igrača uspela to da urade, dovoljno govori o samoj vrednosti dostignuća.

Željan dobrog obrazovanja, Bredli se upisuje na Prinston

Ne samo sportska karijera, već i put kojim je kroz život išao Bil Bredli je krajnje interesantan. Rođen je 1943. godine u Kristal Sitiju u američkoj državi Misuri 1973. Tu završava srednju školu u kojoj je u poslednjoj godini prosečno davao 38 koševa. Takođe je bio i briljantan učenik što mu je omogućilo da bira na koji će koledž. Želja za sticanjem znanja ga je odvela na Prinston, gde košarka baš i nije u prvom planu.

Golden Stejt, dinastija koja će ,,ubiti“ NBA!

Bredli međutim, odvodi univerzitetski tim na Fajnal for već posle dve godine, a 1964. godine dobija poziv da bude član reprezentacije SAD na Olimpijskim igrama u Tokiju. Bio je jedini u sastavu koji još nije završio studije. Trener na koledžu ga opisuje kao najnesebičnijeg košarkaša kojeg je video i to navodi kao razlog što nije postigao više.

https://twitter.com/KnickFilmSchool/status/1023177188403757056

Kao da sve što je uradio već nije dovoljno.

Bredli je takođe ostao upamćen po dodavanju koje se danas popularno naziva ,,dodavanje bez gledanja” i po neverovatnom osećaju za prostor. Po osvajanju zlatne medalje u Tokiju i završetku školovanja na Prinstonu, odlučuje da prihvati školarinu koju mu je ponudio čuveni Oksford. To je mnoge iznenadilo pošto ga je na draftu birao Njujork, te se očekivalo da zaigra u NBA.

Kvote za mečeve U18 prvenstva Evrope se nalaze ovde

Bredli je Italijanima doneo prvu titulu šampiona Evrope

Kad se već našao u Evropi i to u zemlji bez posebne košarkaške tradicije, nekome drugome je palo na pamet da bi mogao da ga angažuje. To su učinili zvaničnici Olimpije iz Milana sa idejom da im on pomogne da postanu šampioni Starog kontinenta. To se i dogodilo na kraju sezone 1965/66 kada je Olimpija pod nazivom Simental postala prvi italijanski prvak Evrope.

Ko osvaja Evroligu u sezoni 2018/19?

Bredli je čak i posle takvog uspeha pauzirao godinu dana pre nego što je najzad 1967. godine obukao dres Njujork Niksa. U Velikoj jabuci ostaje čitavu dekadu tokom koje je stekao status nezvaničnog vođe ekipe kojoj je doneo dva prstena (1970, 1973). U generaciji koju su činili i takvi košarkaši kao što su Volt Frejzer, Vilis Rid i Dejv Debušer, Bredli je važio za najodlučnijeg i najpoštovanijeg na terenu.

Igrao je na pozicijama beka šutera i niskog krila.

Član Kuće slavnih postaje 1983. godine, a u to doba se već bavio politikom. Tri mandata je proveo kao senator u državi Nju Džersi, a kasnije se posvetio pisanju o sportskim i političkim temama. Bio je i učesnik Ol star meča, a Njujork je u njegovu čast iz upotrebe povukao dres sa brojem 24.

Postavi odgovor