Bokan poslao apel: Potrebna nam je jača Budućnost, moramo da sačuvamo ABA

1
Dragan Bokan-budućnost-aba liga-kazna
(FOTO: Starsport/ Pedja Milosavljevic)

Predsednik KK Budućnost Dragan Bokan i članovi upravnog odbora podgoričke ekipe čekaju odgovor na njihov apel za formiranje novog budžeta za narednu sezonu.

Dok čeka odgovor od prestonice Crne gore, predsednik Budućnosti se oglasio na sajtu kluba, a njegovo izlaganje prenosimo u celosti:

“Ne želim da smanjimo lestvicu očekivanja. Za planove gde bi se Budućnost borila za opstanak ili sredinu tabele, nisam opcija. A siguran sam da svaki član Upravnog odbora stoji uz naš klub. A rad u klubu je jako zahtevan, nekad i teži od biznisa, a nekad i lakši. Kao društveno odgovorna kompanija i neko ko voli sport, siguran sam, i ako ne budem u Budućnosti, da ću pratiti naš klub, ostati njegov veliki prijatelj i pomagati shodno mogućnostima i našim aktivnostima kada je u pitanju donacija u sportu.

“Čelnici kluba obratili su se u pismenoj formi 16. maja gradonačelnici Podgorice Oliveri Injac sa željom da prezentuju stanje u klubu koje svaki vlasnik treba da zna.

Podršku Glavnog grada Budućnost je imala od 2016.godine i ovom prilikom se na tome zahvaljujem. Budućnost je vlasništvo grada Podgorice, vlasništvo vernih i bez dileme najboljih navijača i mi ćemo biti ovde dok vlasnik ne bude našao bolje rešenje. Naš odnos je profesionalan, a ako svi zajedno možemo da pomognemo klubu da funkcioniše i bude još bolje, siguran sam da je UO, na čelu sa mnom, spreman da nastavimo dalje. Na odgovor čekamo, a zajedno sa Upravnim odborom ćemo uputiti još jedno pismo.

Treba da razgovaramo, bitno je da znamo da je spoj države, grada, navijača i Upravnog odbora presudan. Obrazložiću kako gledamo na budućnost. Smatramo da budžet treba da se poveća. Jer sa ovim koji imamo, a pritom smo tri godine bez pomoći države, klub za ove postojeće rezultate nema nikakvu šansu. Mislim da bi onda bilo suludo da ostajem na čelu kluba. Jasno je da Budućnost ne može svake godine da osvaja ABA ligu, ali može biti konkurentnija. Naš budžet ne može da se upoređuje sa budžetima čak i nekih ABA ligaša.

Naš budžet za prošlu godinu iznosio je tri i po milona evra. Smatram da za milion, u odnosu na prošlu godinu, moramo povećati budžet da bi, koliko toliko, bili konkurentniji – pod broj jedan u Evrokupu, jer nam je to osnovna šansa. Svesni smo, takođe, da dok god se bude izdvajao ovoliki novac u budžetu sa Zvezdom i Partizanom, nećemo imati šansu. Treba pametno da se čuvamo, povećamo budžet, ali ne toliko da uđemo u trku za Zvezdom i Partizanom čiji budžeti dosežu do gotovo 20 miliona. Nije to nam potrebno, ali, svakako treba napraviti bolji tim kako ne bi dozvolili da nam se ponove utakmice kao zadnje u ABA ligi.

Naš predlog je takav da u ovoj varijanti glavni grad i država ne bi bili puno opterećeni. Predlažemo da država i grad učestvuju sa 50 %, a da 50 % snosimo mi privrednici koji dolazimo iz realnog sektora i koji delimo sudbinu tržišne utakmice. Moram naglasiti da se od tih 50 odsto državi vraća 750 hiljada na godišnjem nivou, kroz poreze i plaćanje SC ,,Morača“. Ako za to budemo imali razumevanja, ok, mi smo spremni, a ako ova formula ne može da funkcioniše, klub treba prepustiti boljoj opciji.

Budućnost je možda i malo zakasnila sa pričom oko organizacije i pojačanja za narednu sezonu. Mnogi klubovi su još od početka maja krenuli u novu priču, ali čekaćemo, ljudi su vjerovatno zauzeti, kampanje su u toku. Sačekaćemo i dati šansu da pomognemo našoj Budućnosti.

Osvajanjem ABA lige, nastupom u Evroligi, konstantnom borbom sa Zvezdom, Partizanom, često i sa vetrenjačama, prethodno smo pokazali da se i sa manje u odnosu na košarkaške moćnike može puno uraditi. Vizija je u priči od 2011. bila najvažnija. Do sada smo bili složni za sve što smo radili kada je u pitanju Klub. Svaka ključna odluka je bila na stolu. U našem UO su ozbiljni i odgovorni ljudi, poslovno ostvareni i to je nešto što nas krasi kada je u pitanju klub. Primer smo kako treba oformiriti ekipu dobrih ljudi, iz dobrih i uspešnih kompanija i to je najveći uspeh. Napravli smo ozbiljan klub privrednika koji funkcionišu oko Budućnosti. Voli sam ne može da iznese projekat, niti bilo koja kompanija pojedinačno.

Klub, kao i proteklih 12 godina treba da ostane potpuno van politike. Budućnost je podgorički klub, ali je i cele Crne Gore. Zato je bitno da u ovom trenutku okupimo svu energiju kako bi imali klub koji će biti praćen od Ulcinja do Bijelog Polja, od Rožaja do Herceg Novog. To je suština i to je cilj.

Projekat Budućnosti će ili biti veliki ili će postati nebitan. Šteta bi bilo prosuti sve ovo što smo radili poslednih godina, postavili smo dobre temelje.”, poručio je Dragan Bokan.

Rezultati ostvareni od 2011. godine – ABA Liga: 2011/12 – polufinale, poraz od Makabi Tel Aviva, 2012/13 – 5. mesto 2013/14 – 5. mesto, 2014/15 – polufinale, poraz od Cedevite, 2015/16 – polufinale, poraz od Mege, 2016/17 – polufinale, poraz od Crvene zvezde, 2017/18 – osvajači ABA Lige, 2018/19 – finale, poraz od Crvene zvezde, 2019/20 – prekinuta sezona zbog koronavirusa, osigurano drugo mesto u regularnom delu sezone, 2020/21 – finale, poraz od Crvene zvezde, 2021/22 – polufinale, poraz od Partizana, 2022/23 – polufinale, poraz od Crvene zvezde

Ukupno: šest polufinala, dva puta vicešampioni, jedan put šampioni ABA lige.

Crnogorska liga: Osvojenih 10 titula, jedan poraz od Mornara u sezoni 2017/18. U sezoni koja je prekinuta zbog koronavirusa takmičenje se nije završilo.

Kup Crne Gore: Osvojeno 11 Kupova Crne Gore, jedini poraz u finalu 2013. godine protiv Sutjeske.

Budućnost je klub sa najvise sezona u Evrokupu (16), od čega na čelu sa Volijem svake sezone se igrao Evrokup (10) osim u sezoni 2018/19 kada smo igrali Evroligu.

KK Budućnost
(FOTO: KK Budućnost)

“Kao što se može videti iz gore navedenog, ostvareni su sjajni rezultati u prethodnih 12 godina. Planiramo da u narednom periodu organizujemo intervjue ili press konferenciju kako bi zbog aktuelne situacije informisali javnost kuda ide Budućnost.

Treće mesto, iza favorizovanog Partizana i Zvezde, je ono što se realno nije moglo više. Osvojili smo duplu krunu u Crnoj Gori što je bilo primarno. Kada je u pitanju Eurokup – smatram da smo napravili propust u takmičarskom delu koji smo morali završiti na jednom od prva tri mesta. Nije se to desilo, izgubili smo od Ulma i izgubili prednost domaćeg terena, to je rezultiralo neostvarenju te jedne stepenice koja nam je nedostajal da u potpunosti ispunimo sve planove u sezoni. S tim, što moram da ukažem i na greške koje smo napravili, a koje najviše pripisujem stručnom štabu. A to je loša selekcija igrača. Tačno je da sam svako pojačanje aminovao, ali ih nisam birao. U Budućnosti, od 2011, ne postiji jedan igrač da je došao, a da nije bio predlog trenera ili da nije bio usaglašen sa trenerom i stručnim štabom.

I kad pričamo o prošlosti, a da se ne držimo samo nekih svetlih trenutaka, bilo je tuge, ali i veselja. Sve sam mogao verovati, a da ćemo osvojiti ABA ligu, posle šest godina rukovođenja klubom, u to nisam mogao da poverujem. Sada vidimo šta znači igrati Evroligu i osvojiti ABA ligu. I da se ne zaboravi važna stvar, samo jednom u istoriji košarke regiona se desilo da Podgorica ima evroligaša, a da nema Ljubljana, Zagreb i Beograd”

„Možda sam i predugo čekao da igrači i stručni štab ,,kliknu“. U suštini, u sportu, je pogubna politika ,,preko kolena“. Imali smo strpljenja za trenera Vladimira Jovanovića. Tačno je da je razgovor u svlačionici, posle poraza od Gran Kanaria bio početak i kraj. Ali, u sportu je želja jedno, a drugo je što se realno može očekivati na terenu. Neko ko je staložen, ko sluša i želi uspeh klubu treba biti tolerantan i da sve oštrice zadrži na sebi. Neki me znaju kao visoko temperamentnog čoveka koji ne zna da broji do deset. Ali kada je u pitanju biznis ili sport, mislim da ipak sam neko ko izbroji do 10. Konkretno, posle meča sa Gran Kanarijom razgovor je bio žučan, ali i u okvirima argumenata sa obe strane. Tačno je da su igrači i stručni štab bili pognute glave.“.

Bokan je nastavio sa izlaganjem:

„Posle poraza od Ulma, a onda i od Borca na mesto prvog trenera došao je Petar Mijović. Zahvaljujem Petru, bez obzira na smenu pre nekoliko godina, ostali smo u odličnim odnosima. Prihvatio je da iznese sezonu kada je bilo najteže i uspeo je. Nije ni njemu bilo lako voditi Budućnost protiv Zvezde u polufinalu ABA lige. Ali, to je sport. Odradio je svoj deo posla i za to kapa dolje. Ako ostanemo u ovom sastavu, Mijović će biti jedna od opcija.”.

“Sezona uspona i padova, završila se sa gorkim ukusom u ABA ligi. Jako je teško bilo gledati prvu utakmicu u Beogradu, teško je bilo i drugoj prisustvovati. Zvezda je igrala bolje, a spoj kvalteta i finansija je rezultiralo onakvom igrom. Kod naših igrača nisam video nezalaganje, nego nemoć. Igra nije bila povezana i ostaje žal. Bilo mi je jako neprijatno i to više zbog navijača nego zbog igrača, kluba ili mene lično.”

dragan bokan-budućnost-crvena zvezda-saopštenje
(FOTO: Pedja Milosavljevic/Starsport)

“Zahvaljujem se ljubiteljima košarke, prijateljima koji su redovno dolazili i na velike i ,,male” utakmice, ljudima koji su i pored TV-a navijali za klub. Posebno sam zahvalan navijačkoj grupi ,,Varvari”. Od prvog dana smo znali da postavimo odnos. Nekad smo do dogovora dolazili u pet minuta, a ponekad je bila potrebna i duža priča. Ali, generalno napravili smo zajedno oštricu koja je pomogla Klubu. Naša sinhronizacija je vremenom ojačala i bila je, možda, najbolja karika u svemu ovome što nam se desilo. Praktično bez jednog ekcesa.

“Završnica ABA lige je odraz stanja u ABA ligi. Ne želim da iznosim ,,prljav veš” kada je u pitanju unutrašnji odnos unutar ABA lige. Ovo za mene nije iznenađenje, samo je kopija onoga šta se dešavalo na Skupštini u Baru koja je bila za sad – potonja. Niti ABA liga funkcioniše, niti vlasnička struktura, niti određena vlasnička struktura. Imamo situaciju da je i samo upravljanje pod zakom pitanja. Sve ovo što se dešava oko termina i finalne serije, nije dobro za košarku. ABA liga ne sme da bude ničiji talac. Smatram da smo svi u obavezi da čuvamo najbolji sportski brend regije. Ono što političari još uvek ne uspevaju, ABA liga je uspela. Zato o njoj treba dobro povesti računa. Kada je u pitanju završnica ABA lige navijam za dobru košarku i da se sa anđelima završi sve.”

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći bonus dobrodošlice od 4.000 RSD potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije

Bonus video:

1 KOMENTAR

  1. Trenutno je bas napeta situacija u ABA ligi,puno nesredjenih situacija i prljavog vesa,koji moraju biti ocisceni i sve savrseno i podmazano za novu sezonu!!!!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime