Evroliga: Budućnost i dalje gubi - koji su najvažniji razlozi?

Od tri utakmice koje je Budućnost odigrala u svom povratku na parkete Evrolige posle petnaest godina, Podgoričani su mogli da dobiju bar dve – jedino protiv Milana nisu imali realne šanse.

Kada kažemo da su bili blizu pobede, tu pre svega mislimo da su dobar deo mečeva protiv Darušafake u Istanbulu i Makabija u Podgorici ili bili u vođstvu ili i u takozvanom rezultatskom egalu. Međutim, ni u jednom slučaju nisu uspeli da trijumfuju. Ako dešavanja u susretu sa Milanom otpišemo na prilagođavanje takmičenju u kome ih odavno nije bilo, šta se dešavalo u druge dve?

Ponovo bez pobede za Budućnost, Podgoričani na skoru 0-3!

Jedan od razloga je što Budućnost u dve utakmice iz kojih je nesumnjivo mogla da izađe kao pobednik, nije uspevala da održi kontrolu. Zapravo, čak i u momentima kada je vodila, podgorička ekipa je delovala kao da nema punu kontrolu igre u svojim rukama. NIje se moglo oteti utisku da je stanje na terenu više plod trenutnog naleta inspiracije, nego kontrolisane igre u kojoj se oseča samopuzdanje koje iz toga proističe.

Budućnost i dalje nema odgovarajući doprinos od svojih pojačanja

Drugi razlog je definitivno neubedljiv učinak letošnjih pojačanja, što je čak i blaga reč za produkciju košarkaša koji su u stigli u Moraču s ciljem da Budućnost načine konkuretnom u Evroligi. Koti Klark je na tri evropske utakmice postizao ni pet u proseku; Kraft dva puta ostao na ,,krompiru” u koloni za koševe; Erl Klark previše promašuje, što ne uspeva da nadoknadi povremenim serijama; Edvin Džekson se ograničio samo na šut za tri poena, iako se od beka njegove reputacije očekuju i ostale stvari.

Alen Omić je jedini koji za sada iskače iz te slike, pogotovo svojim stavom.

U oba susreta kao najpogubniji detalj se može izdvojiti periodi tokom kojih Budućnost nije uspevala da postigne koš. U Istanbulu je to bio period od sedam minuta tokom druge četvrtine, a u Morači protiv Makabija je u pitanju praktično cela poslednja deonica. U prvih devet minuta četvrte četvrtine, košarkaši Aleksandra Džikića su postigli samo dva poena i prosuli svo ,,skupljeno mleko”.

NBA: Marjanović ,,bobinirao“, ali je Jokić odneo pobedu iz Stejpls centra!

Odbrana je u najvećem delu utakmice u Morači (kao i u Istanbulu) bila korektna, povremeno i odlična. Vilbekina ni mnogo bolji rosteri i taktike ne mogu da zustave, pa to nije mogla ni Budućnost. Najveći deo razloga za poraze leži u lošoj realizaciji napada i ne samo u realizaciji.

Agresivnost protivničke odbrane dovodi Budućnost u velike probleme

Isuviše često se dešavalo da se u napadu nema rešenje kada protivnik pojača agresivnost i jačinu odbrane. Situacija za šut se ne izgradi na vreme, a lopta praktično kruži od igrača do igrača bez ideje skoro do samog isteka napada. Jedan deo može da se otpiše na neuigranost, a pitanje je koliko su u pravu oni koji pronalaze zamerke Džikićevim taktičkim rešenjima i izborima.

Ne može se treneru zameriti kada iskusni igrači za redom promašuju zicere, prave korake, ne prepoznaju loš trenutak ili loš ugao dodavanja, i slično.

Ne sme se takođe isključiti ni susret sa napornim rasporedom igranja utakmica. Ni prošlogodišnji nije bio lagan, ali je ovaj sadašnji povremeno brutalan, pa se i tu može pronaći određeni procenat razloga zbog kojih Podgoričani još nemaju pobedu u Evroligi.

Najbolje kvote za mečeve Evrolige se nalaze ovde

Vremena još ima, jer realno sagledavanje stvari daje jasnu sliku o stvarnim mogućnostima ekipe. Talenat postoji, ali on nije onoliki koliki bi neko želeo da jeste ili koliko neko zamišlja da jeste. Pobeda će sigurno doći, kao što će doći veća uigranost, tečnija igra i zahtevana ,,isporuka” kvaliteta od starne pojačanja. Ako se to ne dogodi, onda su uzroci mnogo dublji.

Postavi odgovor