Sferopulos: Možemo da sanjamo o fajnal-foru, ali ne da pričamo o tome, već da mnogo radimo

Kupio je Janis Sferopulos navijače Crvene zvezde za kratko vreme. Došao je u nezgodnom trenutku, izgubio prva dva derbija, a onda vezao osam pobeda nad Partizanom i osvojio triplu krunu.

Meridian Sport te časti – POTPUNO BESPLATNO! Registruj se i odmah preuzmi 5.000 RSD bonusa

Nakon kompletirane prve sezone, govorio je o raznim temama, a dotakao se i saradnje sa Milošem Teodosićem – koju će nastaviti i naredne sezone.

“Miloš je blagoslov za svakog trenera, jer je veoma talentovan i ima snažan karakter. Trenirati takve igrače je velika čast. Znam ga od kada je imao 19 godina, pokušavao sam da mu pomognem na početku, bio je veoma mlad, prvi put van Srbije. Stvorili smo odnos tada i ponovo se sreli kada sam bio pomoćni trener u CSKA. Imali smo odličnu sezonu, nastavili da gradimo odnos. Poznajemo se i naša saradnja je izvrsna”, rekao je Sferopulus u intervjuu za klupski sajt.

Crveno-bela publika ga obožava. Pred svaki meč ga pozdravi gromoglasnim aplauzom, kakav god da je bio ishod prethodne utakmice, kakva god da je situacija bila na rezultatskom planu.

Kada vodi mečeve, uvek je pun poštovanja prema protivniku, smiren, staložen… Prosto je teško ne zapitati se kako uspeva da ostane tako miran.

“Tokom utakmice je najvažnije da čitate igru i reagujete. Nije sve samo taktika, morate da imate i osećaj, oslanjate se na iskustvo, da slušate instink… Zato morate da bude smireni, kako bo doneli prave odluke. Nisam oduvek bio takav, ali kako karijera odmiče, shvatate da je veoma važno da ostanete koncentrisani, da ne gubite razum, jer igrači gledaju trenera kako kontroliše igru i onda se i oni ne nerviraju, fokusirani su na izvršenje plana. Smirenost je veoma važna i dolazi iz vere u tim i igrače, da ako gubimo i 15 razlike, možemo da dobijemo. To sam hteo da dam igračima, kao otac svojoj deci.”

Dotakao se i pritiska, od kojeg nikada nije bežao tokom karijere. Jasno se to zaključuje i iz CV-a, s ozbirom da je pre Crvene zvezde radio kao šef struke u Olimpijakosu i Makabiju. Na kraju krajeva, latio se posla na Malom Kalemegdanu pred dva duela sa večitim rivalom, nije mu to pravilo problem.

“Pritisak u sva tri velika kluba koja sam trenirao i koji sada treniram je veliki, ali ja volim pritisak, ja želim da imam pritisak u svom poslu, zato što pre svega ovo ni ne doživljavam kao posao već kao hobi jer volim košarku i za mene , pre svega radim ono što volim, a drugo znati da rukovodim situacijom pod velikim pritiskom mi daje veću satisfakciju. I kako da prevaziđem probleme i poteškoće mi daje satisfakciju i ja volim da imam probleme. Ja nisam za jednostavno i lako, ja sam za teško, i ovaj klub Crvena zvezda je veliki klub sa velikom istorijom sa velikom većinom fanova i navijača koji odmah sad hoće rezultat moraju da razumeju da vredno radimo, moraju da razumeju da ćemo dati sve od sebe i raditi najbolje što možemo za uspeh kluba i trudićemo se da radimo još bolje u sezoni pred nama.”

A kada je naredna sezona u pitanju, Sferopulos planira da nastavi da ukazuje šansu ljubimcu publike, talentovanom Andreju Kostiću.

“Za mene je od velike važnosti, posebno sada u Crvenoj zvezd, da izgradim, kao trener ne samo sadašnjost, već i budućnost Kluba. Mislim da je dobro uvek imati, kako se kaže žargonski “svežu krv”, generaciju mladih igrača koji će biti ovde mnogo godina! Jedan od njih je Andrej Kostić, koji je pokazao da je vrlo talentovan, ali pred njim je mnogo rada, ima prostora za napredak, jako je mlad, treba da ostane skrona, da vredno radi, a veliki korak za njega u njegovim godinama je već sada da trenira sa prvim timom, sa profesionalcima i muškarcima i to je nešto novo za njega. Biće mu razumljivo potrebno određeno vreme za period tranzicije kako bi se adaptirao na ovaj viši nivo. I onda će dobiti šansu u sledećoj sezoni da odigra neke utakmice. Računam na njega.”

Crvena zvezda je predstavila i prvo pojačanje u vidu centra Uroša Plavšića.

“On doduše nije toliko mlad kao Andrej, ali je takođe igrač od koga mnogo očekujem i verujem u njega. Može da odradi mnogo sjajnih stvari za tim, ima više iskustva od Kostića, biće mu potrebno i manje vremena da se adaptira i privikne i verujem da će biti spreman da igra na ovom nivou Evrolige. Kao trener nikad ne znaš koliko ćeš ostati u klubu, zato je po meni primarno da se obezbedi kontinuitet za Klub. Ovi mladi igrači koje smo doveli obezbeđuju upravo to – kontinuitet, mladu bazu domaćih, srpskih igrača, koji će biti uvek baza tima.”

O daljim potezima na tržištu, izgledu ekipe…

“Mi želimo da zadržimo bazu igrača iz prethodne sezone, pod time podrazumevam neke strance koji su već produžili. Još uvek razmišljemo i razgovaramo sa svim igračima koji si bili deo ekipe u ovoj sezoni i to ćemo uraditi u narednim danima. Moramo da zadržimo osnovu iz ove sezone, srpsku osnovu, zatim neke strance, zatim da dovedemo još neke nove igrače, kako strane tako i srpske, kao na primer Plavšić, koga smo već doveli. Oni će nam doneti energiju, atleticizam i veštine koje su potrebne da budemo još jača grupa igrača, koja može da se takmiči na najvišem nivou.”

Smatra da Crvena zvezda treba da radi i na infrastrukturi.

“Vrlo sam srećan i zadovoljan svime što imamo i što su nam omogućili klub, predsednik kluba gospodin Čović, predsednik UO gospodin Drčelić i ceo UO i menadžment kluba. Što su nam stvorili sjajne uslove. Nekim delovima hale je potrebno unapređenje i poboljšanje, jer ne možemo trenirati u 2024 i 2025. uz uslove koji odgovaraju onima od pre 20 godina. Potrebno je da prilagodimo prostorije i halu novim potrebama koje zahteva ovako veliki klub. To je ono što pokušavamo i zaista želim da iskažem zahvalnost jer svi oni pokušavaju da obezbede bolje uslove za tim, podignu sve na viši nivo. Onda ćemo imati mogućnost da radimo svoj posao još bolje i ostvarimo još bolje rezultate u odnosu na dosadašnje.”

Za kraj – koji su ciljevi naredne sezone na evro-sceni? U domaćim i regionalnim takmičenjima su, logično, najviši mogući.

“Moramo korak po korak da idemo u Evropi, pokušavamo da napravimo jak i takmičarski nastrojen tim. Treba da idemo korak po korak, sve ove godine učešća u Evroligi, ako se ne varam, imamo jedno učešće u plej-ofu. Prvo da obezbedimo plej-of, a zatim da razmišljamo dalje. Možemo da sanjamo o F4, ali ne želimo da pričamo o tome, već moramo da radimo mnogo da bismo bili u prilici da dođemo do toga,” zaključio je Janis Sferopulos.

Bonus video:

3 Komentara

    Nesto se kuva u Zvezdi,cim je ovo Janis izjavio.

    Pametan čovek zna da ne treba da prica u prazno tu je da radi mnogo sa ekipom pa ako Bog da biće i dobrih rezultata

    Ruku na srce, niko od njega nije ocekivao da ce da postigne ovakav uspeh u Zvezdi!!!

Postavi odgovor