Kako su sadašnji rivali završili sezonu 2000/01: Zvezda u ,,oktagonu'' sa Telindusom, Unikaha preko Hemofarma do ,,Žućkovog trofeja''

Pred duel u okviru Top 16 faze koji Crvena zvezda ima u Malagi sa ekipom Unikahe, a čiji rezultat može da bude veoma značajan za krajnji rasplet u grupi, prisećamo se jedne ranije evropske sezone koju su sadašnji rivali završili na potpuno suprotan način.

U pitanju je sezona 2000/01 koja nije bila loša za srpsku klupsku košarku, ali je mogla da bude okončana i osvajanjem trofeja. Krivac za to je upravo Unikaha koja je u finalu tadašnjeg FIBA Kupa Radivoja Koraća savladala vršački Hemofarm. U grupnoj fazi tog takmičenja tada su se našle čak tri ekipe iz Srbije  – Hemofarm, FMP i Vojvodina. Voljom žreba, vršački i novosadski tim su igrali u istoj grupi u kojoj su se tada nalazili danas moćni Fenerbahče, kao i Turk Telekom.

Zanimljivo je da je FMP tada po jednom bio bolji od sadašnjih Evroligaša Himkija i Darušafake.

Kako na Unikahu? Tuča sa Lesorom, šansa za Borišu i malo poena

Unikaha je tada imala izvanredan tim u kojem su nastupali Frederik Vajs, Karlos Kabezas, Danja Abrams, Berni Rodrigez, Veljko Mršić, Mustafa Sonko, a na klupi je sedeo trofejni Božidar Maljković. Ekipa iz Malage je bila bolja u oba susreta u finalu od vršačkog sastava pod vođstvom Željka Lukajića za koji su između ostalih nastupali Marko Ivanović, Stevan Peković, Dragoljub Vidačić, Aleksandar Žečević.

Kuriozitet je da taj trofej bio prvi u istoriji španskog kluba, osnovanog ne tako davne 1977. godine. Tek kasnije Unikaha je osvojila za sada jedinu titulu šampiona (2006), pre toga Kup Kralja (2005), a pretprošle sezone je trijumfovala u Evrokupu.

Zvezda je tih godina zaostajala za najvećim rivalima

Sezona 2000/01 je u srpskoj košarci ostala upamćena po tome što je tadašnji KSJ dozvolio registraciju stranih igrača za domaća takmičenja. Crvena zvezda se u to doba našla u lošem organizacionom stanju što se održavalao i na rezultate. U tim u kome su se tada nalazili Miloš Vujanić, Vladimir Radmanović, Petar Popović, Milan Preković, Vladimir Tica, kao stranac je došao Demion Fišbek koji ni po čemu posebnom nije ostao upamćen. U jednoj od najlošijih sezona u istoriji kluba, Zvezda je ostala bez ligaškog plej-ofa i bez završnice kup takmičenja. Ekipu su u različitim periodima vodili Stevan Karadžić i Miroslav Muta Nikolić.

Zvezda počinje novu fazu – odličan raspored i Limož kao šansa koja mora da se iskoristi

Međutim, sezona će se ipak po nečemu pamtiti, a to je način na koji su je Crveno-beli završili. Zvezda je nastupala u tadašnjem Kupu Rajmunda Saporte i prošla grupu u kojoj je dva puta savladala jednog drugog španskog predstavnika – Kaha San Fernando. U Top 16 fazi, Crveno-beli su za rivala dobili belgijski tim Telindus iz Antverpena.

Iako nije odgovorna za incident, Zvezda se suočila sa velikom kaznom

Zvezda je u prvom susretu izgubila u Pioniru sa četiri poena razlike (93:89), što je značilo da mora da pobedi u gostima sa većom razlikom, ali su se stvari u revanšu odvijale tako da se meč okončao jednim od najvećih incidenata u istoriji evropske klupske košarke.

Pred kraj prvog poluvremena je došlo do opšte tuče na terenu koju su započeli domaći košarkaši uz podršku navijača, ali su u njoj upravo oni izvukli deblji kraj. FIBA je tek posle meseca dana donela odluku o ponavljanju utakmice na neutralnom terenu i bez publike, na koju Zvezda nije otišla smatrajući da je nepravedno kažnjena jer su njeni igrači bili primorani da se brane.

zvezda

Telindus nije kažnjen (osim nekolicine košarkaša), a zanimljivo je da Belgijanci nikada nisu dostavili snimak utakmice u sediše FIBA. Meč je registrovan rezultatom 20:0 za Belgijance koji su nastavili takmičenje, dok je Zvezda izuzetno lošu sezonu završila teško izborenim opstankom u ligi. Bolji rezultati u evropskoj konkurenciji na Mali Kalemegdan su stigli tek u sezonama 2005/06 i 2006/07, kada su dva puta uzastopno igrali u četvrtfinalu takmičenja.

Postavi odgovor