SAHRANA KOŠARKE U KINI Sudije zakovale novi ekser u kovčeg FIBA

“Ko je vas poznavao, ni pakao mu neće teško pasti”, replika je iz poznatog domaćeg filma, koja bi mogla da se primeni na Mundobasket u Kini.

Ili barem na nas, kojima pakao zaista neće teško pasti, nakon gledanja polufinalne utakmice Španija – Australija.

Kao što verovatno znate, Španci su pobedili borbene Australijance nakon dva produžetka, te se plasirali se u finale Svetskog prvenstva.

Međutim, teško da je neka bajna igra “furije” obeležila taj susret.

Mnogi će, poput nekih mojih kolega, sad reći kako su “oziji” imali i +11 i bacanja za pobedu i tako dalje…

Da, možda bi to sve moglo i da se uzme u razmatranje da nije bilo one kriminalne odluke sudija u poslednjem napadu Španaca.

Zaista, ovo je faul Boguta? Ma dajte, gospodo arbitri!

U redu, Španci su košarkaška velesila. Ovoj generaciji je takmičenje u Kini poslednja šansa za medalju. Mnogo toga možemo navesti…

Sve je to u redu, ali ništa nije u redu!

Da je ovo dosuđeno kao faul Marka Gasola, kako je i trebalo, s +1 bi Australija otišla na liniju slobodnih bacanja… Ali, šta bi bilo kad bi bilo.

Niko se nije nadao da će Australijanci doći baš do polufinala, mada smo ih pohvalili, dok smo i Špance pominjali kao potencijalnog “favorita iz senke” u našoj emisiji pre SP.

Jednostavno, FIBA je uspela da zbog dobro poznatog sukoba s ULEB-om, dovede košarku do ismevanja, naročito izborom arbitara za Mundobasket.

Suđenje na celom prvenstvu je pravi cirkus, a ne možemo da zaboravimo da Australija nije prva oštećena reprezentacija.

Litvaniju je sumanuta odluka da je potez Rudija Gobera “čist”, koštala poraza od Francuske i plasmana u četvrtfinale.

Otud i situacija u kojoj litvanski selektor Danius Adomait naziva košarku s**njem i j**enom šalom, a nije daleko od istine.

To je bio pretposlednji ekser u kovčegu FIBA… 

A ovo što se desilo Australiji novi, veoma moguće i poslednji… I to nije samo moje mišljenje, već i nekih mnogo stručnijih od mene.

Uz dužno poštovanje, ali sudija iz Meksika (košarkaške velesile, prim. aut.) koji je stajao blizu mesta događaja, ceo susret je čekao da neko od njegovih kolega iz Italije i Brazila nešto dosudi, da bi on skakutao kao neki pripiti pajac. Ni njih dvojica nisu blistali.

Mogla je FIBA, pored rata s ULEB-om, da angažuje i bolje sudije, nije da nije. Ne može niko da mi kaže da ne postoje bolji kvalitetniji arbitri.

Naročito za POLUFINALE SVETSKOG PRVENSTVA! Ali avaj…

Mnogi su zamerili Endrjuu Bogutu na reakcijama zbog tog (nepravedno) dosuđenog mu faula, ali retko ko iskreno može i da mu zameri.

Tako možete videti ovu nakon utakmice, kad je u miks zoni uzviknuo okupljenim novinarima  “Ovo je j**ena sramota!”, a ispod nje i onu posle faula, koju nije potrebno naročito objašnajvati.

I otprilike, sve je stalo u tu jednu kratku rečenicu Boguta posle susreta, barem što se ovog Svetskog prvenstva, odnosno suđenja na njemu tiče.

Finale Australija – Argentina niko nije očekivao, sigurno, mada ni ono koje je validno, gde će se u nedelju sastati Argentina – Španija, teško da je iko…

Jednu košarkašku bajku prekinule su sudije, onu australijsku. Nadamo se da će ova druga, argentinska, imati srećan kraj.

Barem je Luis Skola, koji je ovog petka ispisao istoriju, to zaslužio. Možda će jedino tako, na neki način, pravda biti zadovoljena.

OBAVEZNO POGLEDAJTE Dragan Jakovljević: Podržimo Srbiju, Jokić pod hitno mora da shvati neke stvari

Postavi odgovor