Meridian sport predstavlja moguću draft elitu (10): Dilingem - profesionalni skorer

Piše: Marko Vudragović

Rob Dilingem je 190 santimetara visoki kombo bek sa 196 santimetara dugačkim rasponom ruku. Ni težinom od svega 81 kilograma ne izdvaja se od konkurencije, ali su zato kontrola tela i brzina pokreta na najvišem mogućem nivou.

Student Kentakija jednostavno zna da postigne koš i prirodni je skorer što ga razlikuje u odnosu na konkurenciju na draftu.

Meridian Sport te časti – POTPUNO BESPLATNO! Registruj se i odmah preuzmi 5.000 RSD bonusa

Nema mnogo igrača koji su u ovoj klasi bolji kreatori šuta od njega, kako za dva tako i za tri poena. 

Prostor stvara izuzetnim promenama ritma koje potporu imaju u veoma brzim pokretima u svim pravcima, kao i u odličnoj kontroli tela. Takođe, promene driblinga su veoma široke, posebno za njegovu visinu i raspon ruku, što mu ostavlja dodatni prostor za šut. Nekada deluje toliko brzo i atraktivno kada gradi prostor da ostavlja utisak nerezonskog, što svakako ne utiče na procente. Prvi korak je munjevit, nevezano za stranu i ruku iz koje spušta loptu na parket. Tako ga je veoma teško ispratiti, a i kada ga defanzivac stigne nogama, vrlo lako napravi promenu u kontra stranu kojom uz eventualni korak u nazad uzima šut.

Pri podizanju na šut ne mora da ima idealan balans, tako da uz korak unazad koristi i korak u stranu, veoma izraženo. Izbačaj je veoma visok, kao i skok, a da nema veze iz koje ruke diže šut govori i 48% uspešnosti iz driblinga. Značajno je i da je podjednako opasan po koš sa poludistance i distance, što skida još jedno ograničenje sa njegovih ofanzivnih sposobnosti. Naravno, u svoj toj brzini i nesvakidašnoj selekciji šuta ume da uđe i u preterivanje i crne serije. Koliko god bio efikasan, izbor pokušaja i tajming još nisu na nivou i to je nešto na čemu će svakako morati da radi u NBA ligi. Ima situcije gde uzima šut iz rolinga preko ruke na desetak sekundi do kraja napada, šut sa zadrškom i tome slično što se neće trpeti na najvišem nivou.

Meridian sport predstavlja moguću draft elitu (4): Volter brani i puca

Kao kombo bek nije precizan samo sa loptom u rukama već i iz spot-ap situacija, kao i izlaznih kretnji. Ako krenemo od druge stavke važno je napomenuti da najveću prednost stvara brzinom kretanja, ali i izbačaja i da je ključno što noge pri izlazu ne moraju da budu nameštene u potpunosti. Kada na to dodamo da dobro prepoznaje situcije i može lako da savije oko bloka i prodorom napadne koš dobijamo još jedan veliki plus u tehničko-taktičkoj obučenosti.

Iz mesta je itekako precizan van linije za tri poena, a domet je i do metar i po iza pomenute linije. Brzina ni pri ovom izbačaju ne trpi, ali ni mogućnost napada prodorom odbrane koja izlazi na šut. Lako prebaci težište i stranu lopte, te uhvati odbranu na kontra nozi i otvori sebi put do reketa.

Kao uslovno rečeno lakši i niži igrač ima problema u završnici na obruču, što je donekle i logično kada uzmemo sve parametre u obzir. Iako je u stanju da kada uđe u reket završi na različite načine nevezano za ruku, nedostatak mase je ključan. Bez obzira na brzinu i skočnost, ne može da igra u kontaktu i završava u kontinuitetu pored snažnijih zaštitnika reketa. Zato se najviše oslanja na flouter sa metar do dva od obruča, gde se pre ulaska u kontakt koji je potreban da bi završio polaganjem odrazi sa jedne noge i desnom rukom mekano nabacuje loptu na tablu.

Meridian sport predstavlja moguću draft elitu (3): Holand između „šta može da postane“ i „šta je sada“

Nije samo skorer, naprotiv, sa klupe je ove sezone beležio sasvim solidnih 3,9 asistencija. Najviše dodavanja podeli iz pokreta, kada driblingom uđe u prostor unutar linije za tri poena i tako izazove skupljanje i pomeranje odbrane. Pik, kao organizator, igra sasvim solidno, primetno je da dobro prepoznaje vrste odbrane kao i da ne žuri sa realizacijom. Možda sam osećaj za asistenciju nije na nivou najboljih jedinica, ali dobro čita reakcije odbrane i naspram toga donosi odluke koje su dovoljne za sekundardnog plejmejkera.

U tranziciji se kao i gotovo svi pikovi koji su visoko pozicionirani snalazi odlično, a stil igre savršeno odgovara otvorenom terenu. Brzina i donošenje odluka se maksimalno eksploatišu na nepostavljenoj odbrani gde je zaista teško uhvatljiv, čak i u završnicama na samom obruču. Jedini minus je povremena selekcija šuta koja ume da bude problematična u vidu dalekometnih šuteva u odnosu na sigurnija rešenja.

Defanzivno se zbog manjka fizičkih predispozicija poprilično mučio i na koledž nivou, iako poseduje sasvim solidne instinkte za taj deo terena.

Kao 190 santimetara visoki igrač sa nedostatkom kilaže ne može da pruži odbranu u stalnom kontaktu, što pokušava da nadomesti agresivnošću. Možemo ga nazvati “dosadnim” defanzivcem na lopti koji je u stanju da vrši izuzetan pritisak na istoj. Međutim pored želje i volje da igra odbranu ne može da pruži mnogo protiv snažnijih bekova sa većim telima. Kada napadač spusti loptu u dribling i krene ka obruču nema mnogo šanse zbog manjka mase i same snage.  

Nasuprot odbrani na lopti na strani pomoći je veoma slab i čini se češto dekoncentrisan. Iako sve radi u velikoj brzini i faktički brzo pomera u rotacijama dešava mu se da nakon prvog pokreta potpuno izgubi igrač za koga je zadužen. Takođe nije retkost da pomogne bez potrebe i ostavi otvorenu poziciju na drugoj strani. Ipak, na prvom pasu može biti veoma agresivan kao i na lopti što uz hitrost donosi kontranapade, često i jedan na nula.

Meridian sport predstavlja moguću draft elitu (5): Kolijer – pik za pik

Sve pozicije osim bekovskih ne može da sačuva jer je laka meta u napadu sa niskog posta. Osim faula ili eventualne reakcije gde pokuša da iščačka loptu ne može mnogo toga da uradi.

Roba Dilingema američki mediji porede sa Kembom Vokerom i Luom Vilijamsom što je savršena komparacija koja će biti još jasnija nakon nekoliko sezona u NBA. Dalji razvoj će studenta Kentakija profilisati kao dominantnog bolhendlera ili strelca sa klupe, u čemu će u mnogome zavisiti njegova profesionalna karijera.

SUTRA – JEDANAESTI DEO

Bonus video:

3 Komentara

    Decko kida kako igra,bice nesto od njega.

    Dilingem je ubica od igrača

    Slažem se gledao sam ga nekoliko puta u mladjim kategorijama dečko je strašan igrač

Postavi odgovor