Nemanja Bjelica na skeneru: Forma je prolazna, klasa je večna - šta može da donese Zvezdi?

Nemanja Bjelica se vratio na početak i ponovo će obući crveno-beli dres, samo ovaj put na Mali Kalemegdan sa sobom nosi mnogo trofeja i individualnih priznanja.

Zbog manje role u NBA ligi i povreda nekada najbolja četvorka Evrope je pala u zaborav, te baš u Beogradu ima šansu da po ko zna koji put pokaže svoju klasu.

Doskorašnji košarkaš Fenerbahčea je sa 208cm visine, 106kg težine i 215cm rasponom ruku četvorka idealnih fizičkih predispozicija ne samo za evropsku, već i NBA košarku. Samo fizičko stanje je priča, ili bolje rečeno pitanje za sebe, ali ako u obzir uzmemo činjenicu da je Bjelica prošao lekarske preglede onda samo možemo naglasiti da atleticizam zbog godina i ranijih povreda više nije na najvišem nivou. Naravno, sve to nadoknađuje vanserijskom košarkaškom inteligencijom kao i ratničkim stavom koji je spojio sa svojom igrom.

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći BONUS DOBRODOŠLICE OD 4.000 RSD potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije.

Nekadašnji MVP Evrolige poseduje bogatiji napadački arsenal od svih krilnih centara na Starom kontinentu, ali je pitanje koliko je skoro pa jednogodišnje odsustvo uz pozni period karijere ostavilo traga i kakvog ćemo tačno Nemanju Bjelicu gledati u Beogradu.

Nemanja Bjelica
Pomoćnik o povratku Bjelice na teren(FOTO: Starsport)

Jedna stavka je stoprocentno sigurna, a to je naravno šut koji je tokom boravka u Americi dodatno unapredio u svakom segmentu i postavio ga kao prioritetnu opciju. Preko bare je najveći broj pokušaja uzimao iz spot-apa, a najzanimljivija stvar je što su oni neretko bili po pola metra do metar iza linije 7.25m, što je za terene u Evropi zaista ogroman rejndž. Šut je pravilan i brz, loptu izbacuje malo iznad glave, što uz duge ruke isti čini nemogućim za blokiranje. Ne možemo očekivati da tridesetpetogodišnji Bjelica istrčava iz blokova i šutira, ali možemo očekivati da će koristiti svaki blok da dobije prostor i odmota se na distacu. Pored spot-apa i blažih kretnji, poprilično je precizan i iz driblinga, gde ne bira ruku već koristi i najmanji prostor da pokuša i sa sedam metara.

nemanja bjelica-crvena zvezda
Da li postoji mogućnost da se Bjelica vrati u zvezdu?

Sa loptom u rukama je opasan i u prodoru, istina nešto manje nego ranije, ali je i dalje hodajući mismeč. Od spoljnih igrača je snažniji, od unutrašnjih brži, što ga uz već pomenute gabarite i odlično razumevanje igre čini izuzetno teškim za branjenje. Podjednako dobro prodire u obe strane, nevezano da li je napao iz mesta ili driblinga širokim promenama, pri napadu na obruč čim osvoji prostor štiti ga telom što mu dalje daje mogućnost da bira završetak od situacije do situacije. Ukoliko je odbrana aktivna na pomoći bez većih problema će podeliti pas ili izbaciti flouter na vreme, dok u suprotnom ulazi u kontakt i završava na obruču.

Iako prirodno krilni centar neretko se nalazio u ulozi sekundardnog plejmejkera što mu je otvorilo mogućnost da igra pik na apsolutno svaki mogući način i sa i od lopte. Ukoliko je u ulozi igrača koji pravi blok, najčešće se otvara u širinu, odnosno pop, odakle većinom šutira po prijemu lopte, dok u rol ide ređe i to samo u šort iz koga vidi ceo teren i odlično upošljava saigrače ili može da spusti loptu u dribling i napadne obruč.

Kao organizator pika je podjednako efikasan, posebno što taj pik moraju da brane dva visoka igrača što je dodatni problem za odbranu. Sada ćemo ga više viđati kako po dobijanju bloka i spuštanja lopte u dribling diže šut, ali uopšte mu nije strano da probije do obruča kao ni da uposli bilo kog od saigrača, bio to roler, kater ili saigrač na spot-apu. Sposoban je da navuče dva defanzivca i taman kada izgleda da će pokušati da poentira spusti loptu roleru ili pogodi dodavanjem samog igrača u korneru. Od pika kao i u samom piku ga izdvaja odlično čitanje igre, te će prepoznati da li treba da katuje ili pomeri poziciju u spot-apu da bi odvukao pažnju odbrane ili iskoristio nepažnju iste.

Možda i jedina mana kada pričamo o ofaniznom skil setu bivšeg člana Minesote je igra na niskom postu, odnosno nedostatak kontinuiteta u igri leđima za igrača visokog 208cm. Naravno, napašće svaki mis-meč i ugurati protivnika sve do obruča ili okrenuti dribling na aut liniju, ali kada igra protiv visokih igrača ume da se namuči zbog nedostatka čiste “sirove” snage. Nije za očekivati da Bjelica “zida” protiv snažnih petica ili četvortki, čak ni po povratku iz NBA lige. Ukoliko ne može da napravi prednost driblingom ili fintom, odustaće i vratiće loptu na spoljne pozicije.

22070007688722
Foto: Guliver/AP Photo/David Zalubowski

U tranziciji je koristan na sve načine, da li istu povukao sam pa prepoznao kretnje saigrača i podelio pas ili trčao od lopte i poentirao manje je važno. Pre će se opredeliti na zaustavljanje van linije 6.75m i šut, ali ukoliko situacija nalaže drugačije neće insistirati.

Bjelica nikada nije bio defanzivni specijalac, ali je pre svega zbog svojih gabarita i brzine mogao da parira manje više igračima na svih pet pozicija. Sigurno je da više nije pokretan u toj brzini, ali veliku većinu problema je rešava dobrim pozicioniranjem i procenom situacije.
Teško je očekivati da u ovom periodu karijere može da preuzima najbolje bekove u elitnom takmičenju u kontinuitetu, ali ostale pozicije može da pokrije više nego solidno.

Možemo reći da je trenutno daleko stameniji nego pre odlaska u NBA ligu što u kombinaciji sa zavidnim rasponom ruku omogućava dobru odbranu na niskom postu, te nije za očekivati da će se bilo koja četvorka, pa i mnoge petice naigrati leđima protiv njega.

Nemanja Bjelica Srbija
Kosarka Srbija – Francuska prijateljska Nemanja Bjelica 25.6.1016. JUN 25. 2016. (credit image & photo: Marko Djokovic / STARSPORT)

Trenutno je nepoznanica kako će Duško Ivanović koristiti najnovije pojačanje u odbrani od pika, ali smo sigurni da će Nemanja iskakanje i flet moći da isprati nogama, što dalje otvara mnoge mogućnosti. Nema sumnje da timski neće kaskati za ostatkom ekipe i da će poštovati trenerove zamisli u maksimalnoj meri, tako da ukoliko bude fizički spreman ne očekujemo probleme na tom delu terena.

Crvena zvezda je sa Nemanjom Bjelicom zatvorila centarsku liniju za predstojeću sezonu i tako zaokružila jednu od najraznovrsnijih unutrašnjih postava u Evropi. Ukoliko je povreda prošlost, bivši igrač Fenerbahčea će bez obzira na godine biti ogromno pojačanje za ekipu sa Malog Kalemegdana, dok ćemo u suprotnom verovatno svedočiti promenama u rosteru i dosekciji tokom sezone.

PIŠE: Astronaut Hoops

BONUS VIDEO:

7 Komentara

  Videćemo kad počne da igra u dresu Zvezde koliko je i dalje dobar ili će služiti Ivanoviću kao zamena za najbolje igrače kad hoće da ih odmori malo

  Možda fizički Bjelica nije više na vrhunscu ali je mentalno jači od mnogih u Zvezdinoj postavi i ono što on donosi je jedno neverovatno iskustvo koje može preneti mlađim kolegama

  Neću da grešim dušu ali mislim da trenutno može samo da odnese (pare) iz Zvezde

  Dusko je okupio svoje bivse igrace,zna on tacno sta radi.

  On se oporavio od povrede,spreman je 100 posto za novu sezonu.

  Ima godina,nista to nije sporno,ali kvalitet je tu.

  Pa i klasa nije kao sto je bila u poslednje vreme ne pokazuje ništa ,ni u Feneru nijr dobro igrao duže vreme zato su gs i pustili

Postavi odgovor