Analiza Zvezdinog (uspesima ovenčanog) pojačanja: Nikola Kalinić - čovek koji može sve

Nije prošlo nijedno leto da se Nikola Kalinić nije povezivao sa Crvenom zvezdom Meridianbet, te se povratak na Mali Kalemegdan ne smatra iznenađenjem, već očekivanim raspletom događaja. Ljubimac navijača je po treći put obukao crveno-beli dres i obavezao se na trogodišnju vernost.

Piše: Astronaut Hoops

Kalinić sa visinom 203 santimetra i težinom 105 kilograma predstavlja idealan primer polivalentnog krila koje može da pruži kvalitetne minute i na poziciji četiri. To mu omogućava izuzetno snažno i pokretljivo telo, uz zadovoljavajuće atletske mogućnosti.

Meridian Sport te časti – POTPUNO BESPLATNO! Registruj se i odmah preuzmi 5.000 RSD bonusa

Iako doskorašnjeg člana Barselone ne možemo da svrstamo u grupu čistih skorera, reč je o veoma svestranoj trojci, jednoj od najsvestranijih na Starom kontinentu.

U odnosu na konkurenciju se najviše izdvaja zbog mogućnosti napadanja sa niskog posta. Kroz karijeru je igru leđima doveo do savršenstva, nevezano da li napadao bekove, krila ili fizički slabije četvorke.

Podjednako je efikasan sa obe strane terena, pre svega zbog odličnog rada nogu i same kontrole tela. Kada je u blizinu obruča konstantno se služi fintama, ali ne mehaničkim, već izbor zavisi od situacije na terenu. Veoma je važno naglasiti da u takvim situacijama podjednako dobro koristi obe ruke pri završnici, što ga dalje ne ograničava ni u jednom smislu. Procenti ne variraju od zavisnosti da li napao sredinu ili aut liniju, već samo od snage i veličine defanzivca.

Visina mu, uz dobro prepoznavanje rekcije odbrane, omogućava da lako rešava udvajanja. Da li dodavanjem ili driblingom, manje je važno, jer podjednako dobro koristi obe situacije.

U igri licem ne poseduje izraženu karakteristiku u kojoj je najbolje ili jedno od najboljih krila Evrope, ali je spektar stvari koje može da uradi izuzetno širok. Ulaze najčešće koristi posle napada na “klouz-aut” ili u izolacijama kada izvlači četvorke i petice iz reketa i potom ih napada driblingom. Pri prodorima se uvek oslanja na snagu i igru u kontaktu, gde, uz skoro obaveznu zadršku, poentira. Na obruču završava podjednako efikasno nevezano za ruku, ali desnom svakako ima više mogućnosti.

U pik igri može da učestvuje na sve, ali bukvalno sve načine. Najređe su situacije u kojima je bolhendler, tada na blok uglavnom navodi višeg čuvara i lako dolazi do igre dva na jedan gde primarno ide direktno na obruč. Sa druge strane uloga skrinera mu mnogo bolje leži, može da postavi sve vrste blokove, što je velika prednost posebno kada uzmemo u obzir da se radi o krilnom igraču. U rol se odmotava izuzetno brzo, dok u popu traži širinu, a iz oba otvaranja podjenako dobro ume da završi akciju poenima ili da je nastavi dodavanjem. Ipak najviše vremena provodi kao igrač od lopte koji čeka izlazno dodavanje, spreman da utrči ka košu ili uputi šut.

Forma šuta mu je nesvakidašnja, ali loptu izbacuje sa glave, uz veliki luk, što smanjuje mogućnost blokade ili ometanja. Nije vrhunski, ali je sasvim korektan šuter, koji skoro sve pokušaje van linije 6.75 uzima iz spot-ap situacija. Iz driblinga ne pokušava, sem ako to nije jedino rešenje, mahom u zadnjim sekundama napada. Poludistancu koristi veoma retko, osim u momentima kada napada leđima i potom se odluči za pokušaj iz poluokreta.

Igra od lopte je segment koji ga krasi kroz čitavu karijeru, te su katovi i popunjavanje pozicija konstantno na zavidnom nivou. Često hvata odbranu “na spavanju”, ali i odlično prati kretanje lopte što koristi za pravoremena utrčavanja koje iz trka završava na obruču.

Tranziciju ume da povuče sa loptom, ali se brzo oslobađa iste i zatim traži najbolju poziciju na terenu. Neretko ćemo ga viđati kako nepostavljenu odbranu napada sa niskog posta brzim pozicioniranjem.

Kalinić poseduje apsolutno sve fizičke i tehničko-taktičke segemnte koji ga čine sjajnim defanzivcem. U stanju je da čuva pozicije od jedan do četiri, što ga i izdvaja od drugih krila na Starom kontinentu.
Dobar rad nogu u kombinaciji sa odličnim telom mu omogućava da isprati niže i brže bekove i anulira njihovu prednost u brzini. Sa snagom krilnog centra i pokreljivosti krila obe krilne pozicije čuva podjednako dobro.

Na niskom postu može da isparira gotovo svakoj četvorci u ligi, dok je od većine trojki daleko snažniji. Tehnički dobro obučene centre koji igru zasnivaju na niskom postu ne može da čuva, ali može da im zasmeta i oteža situaciju. Ekipa od njegovog prisustva na terenu profitira i na strani pomoći, bilo da je to na niskom postu ili nekoj drugoj rotaciji.

Nema sumnje da će timski biti veoma važan, možda i najvažniji defanzivni šraf ekipe, zbog širokog spektra mogućnosti koje nosi sa sobom.

Crvena zvezda Meridianbet i Nikola Kalinić su u svakom trenutku dobra kombinacija, posebno onda kada su ambicije kluba najviše. Subotičanin će crveno-belima doneti neupitan kvalitet na krilnim pozicijama i sanirati mnoge probleme iz sezone za nama, posebno defanzivne.

Bonus video:

2 Komentara

    Jako kvalitetan i iskusan igrač drago mi je sto dolazi u zvezdu značiće nam mnogo doneće potrebnu stabilnost u igri

    Jednostavno receno-Kalina je igrac za titule.

Postavi odgovor